Atrado spragą JAV narkotikų įstatymuose: „magiškuosius“ grybus siunčiasi iš Lietuvos

Floridoje gyvenantis kanapių pardavėjas pradėjo prekiauti psichodeliniais grybais iš Lietuvos, taip išbandydamas iki šiol buvusias teisines ribas, praneša „Business Insider“.

Paprastoji musmirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paprastoji musmirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paprastoji musmirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paprastoji musmirė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 8:24 PM

2018 m. Carloso Hermidos įkurta įmonė „Chillum“ praėjusį mėnesį savo vaistinėlėje pristatė „magiškuosius“ grybus.

Amerikietis atrado naują kelią, kaip apeiti griežtus įstatymus, remdamasis įdomiu teisiniu precedentu, kuris, kaip jis tikisi, pasiteisins.

C.Hermida savo grybus vadina „magiškaisiais“, nors šis terminas paprastai siejamas su psilocibinu, psichodeline medžiaga, esančia tradiciniuose „magiškuosiuose“ grybuose.

Psilocibinas JAV yra nelegalus, o Teisingumo departamentas jį priskiria prie pavojingiausių narkotikų sąrašo, kartu su heroinu ir LSD, kurie, kaip teigiama, turi „didelį piktnaudžiavimo potencialą ir Jungtinėse Amerikos Valstijose neturi teisėto medicininio tikslo.“

Situaciją portalui lrytas.lt pakomentavo ir Lietuvos specialistai: Verslumui nėra ribų: lietuviai siūlo pirkti nuodingų grybų, medikai įspėja apie grėsmę.

Vietoj to C.Hermida sako radęs tam tikrą spragą ir pardavinėja Amanita muscaria grybus, Lietuvoje žinomus kaip paprastąsias musmirės, kuriose nėra psilocibino, todėl pagal federalinius įstatymus jie yra legalūs.

Išskirtiniai raudonai balti grybai yra legalūs visose valstijose, išskyrus Luizianą, teigia „Third Wave“.

Amerikietis samprotavo, kad narkotikai uždraudžiami tik tada, „kai jie tampa problema“, o tai leidžia manyti, kad retas musmirių vartojimas apsaugojo nuo reguliavimo.

Šis grybas be savopsichodelinių savybių taip pat yra nuodingas. Pats C.Hermida sutinka, kad jie gali sukelti vėmimą ir viduriavimą, jei suvalgomi žali.

Tačiau amerikietis nurodė, kad importuoja grybus iš iš Lietuvos, juos ruošia ir apdoroja, kad sumažintų jų toksiškumą.

Dabar jo įmonė parduoda šį preparatą kapsulinių tablečių, guminukų ir miltelių pavidalu.

Taip pat yra mikologinių auginimo rinkinių, kurie teoriškai leistų pirkėjui pačiam pasigaminti psilocibino, nors C.Hermida prašo pirkėjų pasirašyti formą, kad jie to nedarys.

C.Hermida kovojo už medicininės marihuanos legalizavimą Floridoje ir savo verslą grindė apribojimų sušvelninimu. Jis sako, kad nepastebėjo didelio lankytojų srauto šuolio nuo tada, kai savo produktų asortimentą papildė grybais, tačiau nėra ir tipiško šių produktų pirkėjo.

„Pas mane ateidna pagyvenę vyrai ir moterys, žmonės su verslo kostiumais, 20–23 metų jaunuoliai, visi norintys pasisvaiginti“, – dienraščiui „Insider“ pasakojo C.Hermida.

Tikisi pažangos

Kadangi rekreacinis marihuanos vartojimas tampa plačiai prieinamas vis daugiau valstijų, tokie aktyvistai kaip C.Hermida dabar siekia, kad psichodeliniai preparatai būtų prieinamesni bent jau medicininiais tikslais.

Jis sako, kad jau ruošiasi psilocibiną draudžiančių įstatymų panaikinimui, planuoja steigti daugiau „Chillum“ filialų.

C.Hermida pasakojo, kad pasisamdė advokatą ir susisiekė su teisėsaugos institucijomis, kad įspėtų jas apie savo naujus produktus, taip pat ruošiasi įstatymų leidėjų reakcijai, jei jo eksperimentas pasirodys populiarus, ypač valstijoje, kurioje rekreacinis marihuanos vartojimas vis dar uždraustas.

„Taip, galėčiau sulaukti tam tikro pasipriešinimo, – sakė C.Hermida. – Bet aš esu aktyvistas ir tam čia esu. Taigi, jei kas nors stumia atgal, aš stumsiu į priekį, žinote? O jei jie pavers tai nelegalia veikla, mes nustosime pardavinėti ir pradėsime propaguoti legalizavimą.“

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.