Kas yra didžiausias planetos miestas ir kaip jį reikėtų apibrėžti?

Gyventi į miestus persikelia vis daugiau žmonių, todėl didmiesčiai plečiasi. Tačiau kas yra didžiausias planetos miestas? Ir kaip tiksliai apibrėžti didžiausią?

Gyventi į miestus persikelia vis daugiau žmonių, todėl didmiesčiai plečiasi. Tačiau kas yra didžiausias planetos miestas? Ir kaip tiksliai apibrėžti didžiausią?<br>123rf.com nuotr.
Gyventi į miestus persikelia vis daugiau žmonių, todėl didmiesčiai plečiasi. Tačiau kas yra didžiausias planetos miestas? Ir kaip tiksliai apibrėžti didžiausią?<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 12:29 PM

1800 m. miestuose gyveno tik 10 proc. pasaulio gyventojų, bet nuo 2009-ųjų miestiečių skaičius viršijo kaimo gyventojų skaičių, o JAV apie 80 proc. žmonių įsikūrę miestuose.

Yra du pagrindiniai metodai įvertinti miesto dydį: arba matuoti jo geografinį plotą, arba gyventojų skaičių. Abu šie būdai gali lemti, kad miestas bus paskelbtas didžiausiu, bet ar kuris nors vienas šių variantų laikomas teisingesniu?

„Abu metodai yra tiek blogi, tiek geri, – sakė Mančesterio universiteto profesorius Kevinas Wardas. – Juos pasitelkus fiksuojami skirtingi miestų transformacijos aspektai.

Vieni miestai statosi dangoraižius, dėl to tose vietose gyventojų tankumas stipriai padidėja. Todėl tikėtina, kad kai kuriuose miestuose gyventojų skaičius augs, nors pats miestas ir nesiplės.“

Yra užsibrėžusiųjų tikslą nustatyti, kuris pasaulio miestas didžiausias pagal plotą.

Pasak „World Atlas“ bei „World Population Review“, Niujorkas užima pirmąją vietą.

Bet šie du šaltiniai skirtingai interpretuoja jo dydį: pagal „World Atlas“, Niujorko plotas – 8683 kv. km, o „World Population Review“ teigimu – 12 093 kv. km.

Pasak K.Wardo, šis neatitikimas atsirado dėl to, kad nėra visuotinai priimtų konkrečių normų ir supratimo, kaip nustatyti miesto ribas, – kur jis prasideda ir kur baigiasi.

Tačiau pagal gyventojų skaičių Niujorkas nė iš tolo nepriartėjęs prie sąrašo viršūnės.

„World Population Review“ duomenimis, Niujorkas, kuriame nuo 2022 metų įsikūrę 8 177 020 žmonių, dabar yra 45-as pagal gyventojų skaičių pasaulio miestas. 44-oje vietoje esančiame Kvala Lumpūre (Malaizija) šiuo metu gyvena 8 419 566 žmonės, o 46-oje pozicijoje įsitaisiusiame Hangdžou (Kinija) – 8 044 878.

Pagal žmonių skaičių joks kitas miestas neprilygsta Tokijui. „World Population Review“ duomenimis, Japonijos sostinėje yra 37 274 000 gyventojų – 5 mln. daugiau negu antrąją vietą užimančiame Delyje (Indija, 32 065 760).

Tačiau kituose šaltiniuose duomenys apie gyventojų skaičių kitokie. „Statista“ skaičiavimu, daugiausia gyventojų yra Tokijuje (39 105 000), antra yra Džakarta (Indonezija; 35 362 000), trečias – Delis (31 870 000).

Pasaulyje daugėja megapolių – jais paprastai laikomi miestai, turintys daugiau kaip 10 mln. gyventojų. K.Wardas pažymėjo, kad šių miestų centrai susiduria su daugybe iššūkių, nes ir toliau plečiasi, tačiau būtent jie ir bus svarbiausias žmonijos išlikimo veiksnys, atsižvelgiant į tai, kad iki 2050 m. beveik 70 proc. pasaulio populiacijos gyvens miestuose.

Šiuo metu pasaulyje yra 31 megapolis, tačiau 2030 m. jų gali būti net 43. Taip pat prognozuojama, kad iki 2028 m. Delis aplenks Tokiją ir taps daugiausia gyventojų turinčiu planetos miestu.

Parengta pagal „Live Science“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.