JK ir Graikija „slapta derasi“ dėl Partenono marmuro

Britų muziejaus ir Graikijos ministro pirmininko „slaptos derybos“ dėl „galimo Partenono marmuro grąžinimo“ pasistūmėjo, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida.

​Britų muziejaus ir Graikijos ministro pirmininko „slaptos derybos“ dėl „galimo Partenono marmuro grąžinimo“ pasistūmėjo, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Britų muziejaus ir Graikijos ministro pirmininko „slaptos derybos“ dėl „galimo Partenono marmuro grąžinimo“ pasistūmėjo, šeštadienį pranešė vietos žiniasklaida.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 3:04 PM

Antikinės skulptūros, dar žinomos kaip Elgino marmuras, XIX amžiaus pradžioje buvo britų diplomato lordo Elgino paimtos iš Partenono šventyklos Atėnuose ir nuo to laiko saugomos Britų muziejuje. Graikija nori jas susigrąžinti.

Britų muziejaus pirmininko George'o Osborne'o ir Graikijos ministro pirmininko Kyriako Mitsotakio užkulisinės derybos „vyksta Londone nuo 2021 metų lapkričio“, pranešė dienraštis „Ta Nea“. Pasak jo, naujausios diskusijos šią savaitę vyko viešbutyje, kai K. Mitsotakis viešėjo Didžiosios Britanijos sostinėje Graikijos verslo interesais.

„Delikačios“ buvusio Didžiosios Britanijos finansų ministro G. Osborne'o ir Graikijos lyderio derybos pasiekė „pažangią stadiją“, tačiau Graikijos pareigūnai perspėjo, kad „paskutinę akimirką jos gali įstrigti“, rašo laikraštis.

„Gali būti, kad bus rastas abiem pusėms naudingas sprendimas. Partenono skulptūros gali susijungti tuo pačiu metu atsižvelgiant į Britų muziejaus susirūpinimą“, – naujienų agentūra ANA-MPA citavo pirmadienį sakius K. Mitsotakį. „Suprantu, kad įgautas pagreitis. Sąmoningai kalbu apie skulptūrų „sujungimą“, o ne „grįžimą“, – citavo premjerą agentūra.

Britų muziejus šeštadienį paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad nori „naujos partnerystės su Graikija dėl Partenono“ ir yra pasirengęs apie tai kalbėtis su Atėnais. „(Tačiau) mes veikiame pagal įstatymus ir neketiname išardyti savo puikios kolekcijos, nes ji pasakoja unikalią mūsų bendro žmogiškumo istoriją“, – pabrėžiama jame.

Partenono šventykla buvo pastatyta Akropolyje V amžiuje prieš Kristų, siekiant pagerbti Atėnų globėją deivę Atėnę. XIX amžiaus pradžioje Didžiosios Britanijos ambasadoriaus Osmanų imperijoje lordo Elgino įsakymu darbininkai nuėmė nuo paminklo ištisus frizus. Elginas pardavė marmurines skulptūras Didžiosios Britanijos vyriausybei, 1817 m. ši jas perdavė Britų muziejui, jos ten yra vienas labiausiai vertinamų eksponatų.

Atėnai tvirtina, kad skulptūros buvo pavogtos. Šiame ginče Graikijos vyriausybėms nepavyko pasiekti reikšmingos pažangos.

2021 m. kovo mėnesį tuometinis Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas leidiniui „Ta Nea“ sakė suprantąs, „kokie stiprūs Graikijos žmonių jausmai“ šiuo klausimu. Tačiau pakartojęs ilgametę Didžiosios Britanijos poziciją jis tvirtino, kad lordas Elginas „teisėtai įsigijo skulptūras pagal tuo metu galiojusius įstatymus“.

Sausio mėnesį laikraštis „Times“, nuo seno šiuo klausimu palaikęs Britų muziejų, pakeitė savo poziciją. „Laikas ir aplinkybės keičiasi. Skulptūros priklauso Atėnams. Atėjo metas joms ten grįžti“, – rašė dienraštis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.