Los Andžele užmigdytas pumos patinas, pramintas „Holivudo kate“

„Holivudo kate“ pramintas garsiausias Los Andželo apylinkių pumos patinas, pastebėtas Grifito parko apylinkėse, šeštadienį buvo užmigdytas, pranešė laukinės gamtos pareigūnai.

„Holivudo kate“ pramintas garsiausias Los Andželo apylinkių pumos patinas, pastebėtas Grifito parko apylinkėse, šeštadienį buvo užmigdytas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Holivudo kate“ pramintas garsiausias Los Andželo apylinkių pumos patinas, pastebėtas Grifito parko apylinkėse, šeštadienį buvo užmigdytas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2022, 3:40 PM

Daugelį metų jis buvo vis pastebimas šmirinėjantis aplink „Hollywood“ ženklą ant kalvos, matomos didžiojoje Los Andželo dalyje.

Jis pelnė „Holivudo katės“ pravardę, tačiau oficialiai pumos patinas, kuriam, kaip manoma, buvo apie 11 metų, vadinamas P-22.

Anksčiau šį mėnesį valstijos ir federaliniai laukinės gamtos apsaugos pareigūnai nusprendė jį sugauti dėl nepastovaus elgesio, galbūt susijusio su tuo, kad į jį atsitrenkė automobilis.

Veterinarai nustatė, kad jo galva, dešinioji akis ir vidaus organai buvo smarkiai sužaloti, sakoma Kalifornijos žuvų ir laukinės gamtos departamento pareiškime.

Ekspertai taip pat nustatė sveikatos problemų, įskaitant „negrįžtamą inkstų ligą, lėtinį svorio kritimą, išplitusią parazitinę odos infekciją visame kūne ir lokalizuotą artritą“.

„Sunkiausia, bet gailestingiausia buvo pagarbiai sumažinti jo kančias ir stresą, humaniškai nutraukiant jo kelionę. Puma P-22 nugyveno nepaprastą gyvenimą ir pavergė Los Andželo ir kitų žmonių širdis“, – sakoma pareiškime.

Pumos eutanazija buvo smūgis į paširdžius gamtos apsaugos darbuotojams, kurie buvo pamilę šį gyvūną.

„Tai tikrai skaudu. Kelios dienos buvo neįtikėtinai sunkios“, – sakė Žuvų ir laukinės gamtos departamento direktorius Chuckas Bonhamas, paskelbęs apie P-22 užmigdymą, rašo „USA Today“.

„Mūsų mėgstamiausia įžymybė“

Daliai Los Andželo apygardos atstovaujantis Kongreso narys Adamas Schiffas sakė, kad jam „skauda širdį“ dėl P-22 užmigdymo.

„Jis mūsų kaimynystėje buvo mėgstamiausia įžymybė, retkarčiais keldavo problemų, bet buvo mylimas kaip Los Andželo talismanas. Tačiau svarbiausia, kad jis buvo nuostabus, laukinis padaras, kuris priminė, kad esame gamtos pasaulio, daug didesnio už mus pačius, dalis“, – tviteryje rašė A. Schiffas.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas savo pareiškime gražiai atsiliepė apie P-22 „neįtikėtiną kelionę“.

„P-22 išgyvenimas laukinės gamtos saloje pačioje Los Andželo širdyje žavėjo žmones visame pasaulyje“, – sakė G. Newsomas.

Grifito parką, kuriame P-22 gyveno apie dešimtmetį, supa greitkeliai ir miesto pastatai. Tai 23 kvadratinių kilometrų izoliuotas gamtos kampelis.

Ekspertai stebėjosi, kad laukinė katė dar 2012 metais pateko į Grifito parką per du pagrindinius Los Andželo greitkelius – 405-ąjį ir 101-ąjį.

Pareigūnai teigė, kad jį partrenkusio vairuotojo neieško.

„Ši situacija susiklostė ne tik dėl P-22 ar jį partrenkusio vairuotojo kaltės“, – sakė Kalifornijos žuvų ir laukinės gamtos departamentas.

„Greičiau tai atsitiktinumas, atsirandantis dėl buveinių nykimo ir susiskaidymo, ir tai skatina atkreipti mūsų dėmesį, kad reikia apgalvotai įrengti laukinių gyvūnų perėjas ir gerai suplanuoti erdves, kuriose laukiniai gyvūnai galėtų laisvai judėti“, – pridūrė jis.

Nacionalinio parko tarnyba anksčiau buvo parengusi trumpą apybraižą, kurioje apgailestavo, kad Grifito parkas yra per mažas antrai pumai, todėl „vargu, ar jis kada ras patelę“.

„Holivudo katė“ išgarsėjo dėl to, kad buvo dažnai pastebima, užfiksuojama vaizdo kamerų ir net fiziškai sutinkama.

Šiai pumai sukurtą „Facebook“ puslapį seka daugiau kaip 20 tūkst. vartotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.