Aukcione už rekordinę kainą parduota daugiau kaip 1 000 metų senumo hebrajiška Biblija

Už rekordinę 35 mln. eurų kainą aukcione parduota daugiau kaip 1 000 metų senumo Hebrajų Biblija. Vadinamasis Sasuno kodeksas (Codex Sassoon), datuojamas IX amžiaus pabaiga ar X amžiaus pradžia, parduotas už 38,1 mln. dolerių, Niujorke pranešė „Sotheby's“ aukcionų namai. Tai esą brangiausiai kada nors parduotas rankraštinis kūrinys.

Už rekordinę 35 mln. eurų kainą aukcione parduota daugiau kaip 1 000 metų senumo Hebrajų Biblija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Už rekordinę 35 mln. eurų kainą aukcione parduota daugiau kaip 1 000 metų senumo Hebrajų Biblija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2023, 9:52 AM

Neįprastai gerai išsilaikiusią Bibliją po 4 min. trukusių varžytuvių nupirko buvęs JAV diplomatas Alfredas Mosesas, dalyvavęs aukcione vienos nevyriausybinės organizacijos pavedimu.

Organizacija ketina padovanoti kūrinį Žydų tautos muziejui Tel Avive. „Hebrajų Biblija yra įtakingiausia istorijos knyga ir kertinis Vakarų civilizacijos akmuo, – teigė A. Mosesas. – Džiaugiuosi žinodamas, kad ji priklauso žydų tautai“.

Sasuno kodeksas daugiausiai sukurtas hebrajų kalba, tačiau jame yra ir skyrių senovės graikų bei aramėjų kalbomis. Kūrinys yra stebėtinai gerai išsilaikęs. Jis apima visas 24 Hebrajų Biblijos knygas, trūksta tik 12 puslapių.

„Sotheby's“ duomenimis, nėra senesnės taip gerai išsilaikiusios Hebrajų Biblijos. Senesnis Alepo kodeksas išsilaikęs prasčiau, o visiškai išsilaikęs Leningrado kodeksas sukurtas beveik šimtmečiu vėliau.

Sasekso kodeksas pavadintas pagal garsiausią jo savininką, 1942 m. mirusį kolekcininką Davidą Solomoną Sassooną. Biblija buvo vertinama 30–50 mln. dolerių. Iki šiol brangiausiai parduotas rankraštinis kūrinys buvo renesanso genijaus Leonardo da Vinci Lesterio kodeksas, už kurį 1994 m. sumokėta 30,8 mln. dolerių.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras