Skandalas Australijoje: policija elektrošoką panaudojo prieš 95-erių senolę, dėl jos gyvybės kovoja medikai

Pagyvenusi demencija serganti australė atsidūrė ligoninėje su gyvybei pavojingais sužalojimais po to, kai globos namuose policija jai sudavė elektrošoku.

 Elektrošokas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Elektrošokas.<br> AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-19 19:02

Ankstyvą trečiadienio rytą K. Nowland buvo rasta ginkluota kepsninės peiliu slaugos namuose, esančiuose Kumos mieste, maždaug už 114 km į pietus nuo Kanberos, pasakojo policijos komisaro padėjėjas Peteris Cotteris.

Pareigūnai netrukus buvo iškviesti į įvykio vietą.

Du pareigūnai ir globos namų darbuotojai bandė deeskaluoti situaciją, tačiau galiausiai senolė pradėjo lėtai artėti prie policijos ir jai buvo suduota elektrošoku.

„Ji naudojosi vaikštykle. Tačiau ji turėjo peilį“, – teigė policininkas.

Senolės šeimos draugas Endrius Taileris teigė, kad M. Nowland buvo smogta du kartus – į krūtinę ir nugarą – prieš jai nukrentant, jai lūžo kaukolė ir  į smegenis įsiliejo kraujas.

Jos šeima jau gedi, nes nesitiki, kad ji išgyvens, nurodė jis „BBC News“.

„Šeima sukrėsta, jie sutrikę... o bendruomenė pasipiktinusi, – kalbėjo E. Taileris. – Kaip tai galėjo nutikti? Kaip paaiškinti tokio lygio jėgą? Tai absurdas.“

J. Thaleris apibūdino M. Nowland kaip „labai pasitarnavusią bendruomenei ir savo bažnyčiai, kurią daugelis žmonių labai šiltai vertino“. 2008 m. ji pasirodė per televiziją ir savo 80-ąjį gimtadienį paminėjo šokdama parašiutu virš Kanberos.

Vietos bendruomenės grupės, įskaitant Naujojo Pietų Velso pilietinių laisvių tarybą (NSW Council for Civil Liberties) ir Australijos neįgaliųjų organizaciją (PwD), kritikavo policijos reakciją.

„Ji arba yra velniškai judri, sportiška, greita ir bauginanti 95 metų moteris, arba labai trūksta [policijos pareigūnų] nuovokos“, – pyko PwD prezidentė Nicole Lee.

Naujojo Pietų Velso policija pradėjo incidento tyrimą, į kurį, pasak komisarės Karen Webb, žiūrima „labai rimtai“.

„Suprantu bendruomenės susirūpinimą ir jam pritariu“, – patikino ji.

Įvykyje dalyvavęs pareigūnas, kuris, kaip pranešama, turi 12 metų darbo patirtį, nebuvo nušalintas nuo pareigų, tačiau buvo nušalintas nuo aktyvios tarnybos. Jis bus apklaustas atliekant tyrimą, kuriame dalyvaus ir žmogžudysčių skyrius.

„Nė vienas pareigūnas, nė vienas iš mūsų, nėra aukščiau įstatymo“, – sakė P. Cotteris.

M. Nowland šiuose namuose gyveno daugiau nei penkerius metus, pranešė ABC.

Parengta pagal BBC ir ABC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.