Farerų salose vykdomos prieštaringai vertinamos banginių skerdynės: „Tai kruvinas sportas“

​Kritikai sako, kad Farerų salose vykdoma banginių skerdimo praktika yra žiauri ir nereikalinga, tačiau jos šalininkai tvirtina, kad tai neatsiejama salos gyvenimo dalis, ir priešinasi pašaliečių kišimuisi.

​Kritikai sako, kad Farerų salose vykdoma banginių skerdimo praktika yra žiauri ir nereikalinga, tačiau jos šalininkai tvirtina, kad tai neatsiejama salos gyvenimo dalis, ir priešinasi pašaliečių kišimuisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kritikai sako, kad Farerų salose vykdoma banginių skerdimo praktika yra žiauri ir nereikalinga, tačiau jos šalininkai tvirtina, kad tai neatsiejama salos gyvenimo dalis, ir priešinasi pašaliečių kišimuisi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Kritikai sako, kad Farerų salose vykdoma banginių skerdimo praktika yra žiauri ir nereikalinga, tačiau jos šalininkai tvirtina, kad tai neatsiejama salos gyvenimo dalis, ir priešinasi pašaliečių kišimuisi.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Kritikai sako, kad Farerų salose vykdoma banginių skerdimo praktika yra žiauri ir nereikalinga, tačiau jos šalininkai tvirtina, kad tai neatsiejama salos gyvenimo dalis, ir priešinasi pašaliečių kišimuisi.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 28, 2023, 1:52 PM

Farerų salose prasidėjo kasmetinė banginių medžioklė, kurią pasmerkė gyvūnų teisių grupės, nors tai tebėra sudėtingas kultūrinis klausimas.

Gegužės 8 ir 15 d. Šiaurės Atlanto salose įvyko dvi banginių medžioklės, kurių metu buvo nužudyta apie 60 šių protingų žinduolių.

Per metus planuojama surengti daugiau medžioklių, o pasaulinės poveikio grupės „Mėlynosios planetos draugija“ atstovas Johnas Houstonas „Euronews“ pasakojo, kad gali būti išžudyta šimtai banginių.

Jis peikė šia žiaurią praktiką, aprašydamas, kaip būriai, kurių būna nuo 60 iki 100, suvaromi į fiordą, o tada kabliais ištraukiami į krantą ir skerdžiami vienas po kito.

Kadangi dabar jūroje draudžiama naudoti harpūnus ir šaunamuosius ginklus, naudojami peiliai ir smaigaliai, kuriais gyvūnams padaromi mirtini sužalojimai.

Salų gyventojai iš esmės remia „grindadráp“ (taip šis procesas vadinamas farerų kalba), vadindami jį kultūrine tradicija. Jie sako, kad banginius medžiojo šimtmečius, o jų mėsa ir taukai yra neatsiejama vietos mitybos raciono dalis.

Farerų salos yra nepriklausoma Danijos teritorija, esanti maždaug už 300 km į šiaurę nuo Jungtinės Karalystės.

Nors banginius saugo ES ir Jungtinės Karalystės įstatymai, autonominis salos statusas reiškia, kad ji gali nustatyti savo įstatymus ir taisykles.

„Šalyje, kurioje vidutinis metinis darbo užmokestis siekia apie 60 000 JAV dolerių ir kurioje veikia tuzinas prekybos centrų su globalizuotomis tiekimo grandinėmis, visiškai nereikia tokio žiaurumo“, – sakė J.Houstonas.

„Iš tikrųjų tai kažkas, ką jie daro kiekvieną vasarą, norėdami šiek tiek pasilinksminti. Tai kruvinas sportas“, – pridūrė jis.

Duomenys apie banginių medžioklę Farerų salose siekia 800 m., o medžioklės dažniausiai minimos Farerų salų mene ir literatūroje.

Kai kas užsienio kampanijas prieš banginių medžioklę laiko kultūrinio imperializmo forma, primetama nedideliam 50 000 gyventojų skaičiui.

„Žudymo paplūdimiai“

Medžioklės gali būti labai ilgos ir varginančios labai socialiems žinduoliams, kurie gali likti su savo šeimos nariais visą gyvenimą.

„Visas medžioklės ir žudymo procesas gali užtrukti didžiąją dienos dalį“, – sako J.Houstonas.

„Kiti šeimos nariai laukia kraujo klane, kol ateis jų eilė būti išvilktiems į paplūdimį“, – pridūrė J.Houstonas.

„Euronews“ atsiųstame pareiškime Farerų salų užsienio reikalų, pramonės ir prekybos ministerija banginių žudymo būdą pavadino humanišku ir greitu.

Ji teigė, kad Farerų veterinarijos gydytojo sukurta specialia ietimi gyvūnas nužudomas per 1–2 sekundes, o „paprastai visas banginių būrys nužudomas per mažiau nei penkiolika minučių“.

Nepaisant to, banginių nugaišimas gali būti labai vaizdingas, kai visa jūra nusidažo raudona spalva.

„Nėra abejonių, kad Farerų salų banginių medžioklės yra dramatiškas reginys žmonėms, kuriems šios medžioklės ir žinduolių skerdimas yra svetimi, – sakė ministerija. – Vis dėlto šios banginių medžioklės yra gerai organizuotos ir visiškai reglamentuotos.“

Mėlynosios planetos draugijos atstovas J.Houstonas paprieštaravo, išreiškęs susirūpinimą, kad reguliavimas nėra pakankamas.

„Jie skerdžia juos lauke su neapmokytais žmonėmis. Gynėjai bando tai prilyginti reguliuojamoms ūkinių gyvūnų skerdykloms. Tačiau tai visai nepanašu į tai“, – sakė jis.

Pernai per medžioklę buvo nužudyta 1 400 delfinų ir tai sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Valdžios institucijos nustatė taisykles, pagal kurias sugaunamų delfinų skaičius ribojamas iki 500.

Tačiau J.Houstonas teigė, kad tai būtų sunku užtikrinti, nes vairuotojai susiduria su būriais, kurių dydis gali labai skirtis.

Jis paragino ES ir Jungtinę Karalystę daryti spaudimą Farerų saloms, kad jos nutrauktų šią prieštaringai vertinamą praktiką, dėl kurios praeityje protestavo, teikė peticijas ir kurią pasmerkė garsenybės, pavyzdžiui, aktorė Pamela Anderson.

„Banginiams labai greitai gali kilti reali išnykimo grėsmė“

Kasmet salų gyventojai nužudo vidutiniškai apie 700 banginių, praneša tarptautinė jūrų apsaugos organizacija „Ocean Care“.

Nuo 1970 m. laukinių gyvūnų populiacija sumažėjo 69 proc., kaip teigiama Pasaulio laukinės gamtos fondo „Gyvosios planetos ataskaitoje 2022“.

„Mes išgyvename klimato biologinės įvairovės krizę, o ši nedidelė savivaldi sala mano, kad galima žudyti šiuos gyvūnus pačiu šlykščiausiu įmanomu žiauriu būdu“, – sakė J.Houstonas.

„Jei leisime tokią ekstravaganciją, kai turtinga šalis gali taip elgtis su protingais gražiais gyvūnais, akivaizdu, kad kovos su klimato kaita ir biologinės įvairovės krize nelaimėsime, – pridūrė jis. – Tai tiesiog akivaizdu. Tai taip akivaizdu.“

„Farerų salose banginių gaudymas yra tvarus. Tai jau seniai pripažinta tarptautiniu mastu“, – savo pareiškime „Euronews“ televizijai teigė Farerų Salų užsienio reikalų ministerija.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.