Po lėktuvo katastrofos – stebuklas: išgelbėti Amazonės džiunglėse 40 dienų klaidžioję vaikai

Kolumbijos Amazonės atogrąžų miškuose po nedidelio lėktuvo katastrofos daugiau kaip mėnesį dingę keturi čiabuvių vaikai rasti gyvi, penktadienį pranešė prezidentas Gustavo Petro.

Kolumbijos Amazonės atogrąžų miškuose po nedidelio lėktuvo katastrofos daugiau kaip mėnesį dingę keturi čiabuvių vaikai rasti gyvi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos Amazonės atogrąžų miškuose po nedidelio lėktuvo katastrofos daugiau kaip mėnesį dingę keturi čiabuvių vaikai rasti gyvi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2023, 10:06 AM

„Šiandien buvo stebuklų diena, – sakė G. Petro žiniasklaidai sostinėje Bogotoje, paskelbęs apie jų išgelbėjimą. – Jie nusilpę. Leiskime gydytojams įvertinti jų būklę“.

Anksčiau prezidentas tviteryje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti keli suaugusieji, kai kurie vilkintys karines uniformas, besirūpinantys vaikais, sėdinčiais ant brezento džiunglėse. Vienas gelbėtojas laikė ant rankų mažiausią vaiką ir maitino jį iš buteliuko.

Ankstyvą šeštadienį, 0.30 val. vietos laiku, visi keturi vaikai kariuomenės medicininiu lėktuvu išskraidinti į Bogotą.

Iš Huitoto čiabuvių genties kilę 13, 9, 4 ir 1 metų vaikai nuo gegužės 1 dienos, kai sudužo lėktuvas „Cessna 206“, kuriuo jie skrido, vieni klajojo po džiungles.

Pilotas pranešė apie variklio sutrikimus praėjus vos kelioms minutėms po pakilimo iš džiunglių vietovės, vadinamos Ararakuara, į 350 km kelionę į San Chosė del Gavjarės miestą.

Piloto, vaikų motinos ir vietinio čiabuvių vado kūnai buvo rasti katastrofos vietoje, kur lėktuvas buvo beveik vertikaliai įstrigęs tarp medžių.

Pareigūnai vėliau teigė, kad grupė bėgo nuo ginkluotos grupuotės narių grasinimų.

Nuo to laiko vaikų ieškojo 160 karių ir 70 čiabuvių, gerai pažįstančių džiungles, o incidentas sulaukė ir pasaulinio dėmesio.

Šioje vietovėje gyvena jaguarai, gyvatės ir kiti plėšrūnai, taip pat siaučia ginkluotos narkotikų kontrabandininkų grupuotės, tačiau nuolat randami požymiai – pėdsakai, sauskelnės, pusiau suvalgyti vaisiai – leido pareigūnams manyti, kad jie eina teisingu keliu.

Susirūpinusios, kad kuo ilgiau vaikai klaidžios, tuo sunkiau bus juos surasti, karinės oro pajėgos į mišką nuleido 10 tūkst. lapelių ispaniškų bei vaikų gimtąja kalba su paliepimais likti vietoje. Lapeliuose taip pat buvo patarimų, kaip išgyventi, o kariai numetė maisto paketų ir vandens buteliuose.

Gelbėtojai taip pat transliavo vaikų močiutės įrašytą žinutę, raginančią juos nejudėti. Pasak karių, gelbėtojai vaikus rado maždaug už penkių kilometrų į vakarus nuo katastrofos vietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.