Archeologai Pompėjuose aptiko liudijimą, kad picos būta jau romėnų laikais

Senovės Pompėjų miesto vietovėje Italijoje tyrinėtojai aptiko maždaug 2000 metų senumo freską, kurioje gali būti pavaizduota tolima picos pirmtakė.

Pica.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pica.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 8:35 PM

Pasak archeologų, paveiksle vaizduojamas paplotis, tikriausiai buvęs pagrindu įvairiems vaisiams. Iš pirmo žvilgsnio plokščia tešla su garnyru ant viršaus primena šiuolaikinę picą.

Mokslininkai antradienį pridūrė, kad atvaizdas ne visiškai yra modernios picos, nes stokoja kai kurių būdingų savybių, tokių kaip pomidorai ir mocarela.

Pasak legendos, šiuolaikinė pica atsirado tik 1889 m., kai Raffaele Esposito Neapolyje iškepė pirmąją picą su žaliais bazilikais, balta mocarela ir raudonais pomidorais, ji simbolizavo Italijos vėliavos spalvas. 2017 m. „Neapolio picų kepėjų menas“ netgi buvo įtrauktas į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Greta pavaizduoto papločio ant padėklo matyti ir vyno taurė. Anot archeologų, įvairūs vaisiai ant viršaus primena granatus ir datules. Jie tikriausiai patiekti su prieskoniais ar net kažkuo panašiu į pestą. Šalia jų – džiovinti vaisiai ir braškių lapų vainikas.

Romėnų mieste Vezuvijaus kalno papėdėje archeologai dažnai aptinka įdomių radinių. 79 mūsų eros metais po kelių ugnikalnio išsiveržimų senovinį miestą visiškai užklojo pelenai, purvas ir lava. Jis buvo iš naujo atrastas XVIII amžiuje. Išsilaikę mirties ir sunaikinimo pėdsakai vis dar leidžia pažvelgti į senovinį gyvenimo būdą. Šiandien Pompėjai yra viena populiariausių turistų lankomų vietų Italijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.