Paskutinis Gustavo Klimto nutapytas portretas parduotas už rekordinę 99 mln. eurų sumą

Paskutinis menininko Gustavo Klimto prieš mirtį nutapytas portretas Londono aukcione parduotas už 85,3 mln. svarų (99,1 mln. eurų).

Aukcione Londone parduotas paskutinis Gustavo Klimto portretas „Dama su vėduokle“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Aukcione Londone parduotas paskutinis Gustavo Klimto portretas „Dama su vėduokle“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2023, 11:04 AM

Pasak „Sotheby's“, paveikslas „Dama su vėduokle“ parduotas už rekordinę šiam menininkui kainą ir tapo brangiausiu aukcione Europoje parduotu meno kūriniu.

„Sotheby's Europe“ pirmininkė ir aukciono vedėja Helena Newman sakė, kad „Dama su vėduokle“ yra visiškas G. Klimto genialumo įrodymas – kūrinys, užbūręs kiekvieno jį mačiusiojo vaizduotę.

Aukcionų namai pranešė, kad dešimt minučių varžėsi keturi meno mylėtojai, kūrinys atiteko kolekcininkui iš Honkongo.

2010 m. aukcionų namai Londone pardavė šveicarų menininko Alberto Giacometti bronzinę skulptūrą „Einantis žmogus I“ už 65 mln. svarų sterlingų (75,5 mln. eurų).

Austrų menininkas G. Klimtas – bene žinomiausias jo kūrinys yra „Bučinys“ – netikėtai mirė 1918 m. būdamas 55 metų. G. Klimtas pradėjo tapyti „Damą su vėduokle“ 1917 m., tuo metu jis buvo vienas garsiausių portretistų Europoje ir gaudavo užsakymus už kur kas didesnę kainą nei jo amžininkai.

Paveikslą netrukus po jo mirties įsigijo Vienos pramonininkas Erwinas Boohleris, jo šeima buvo artimi G. Klimto ir jo kolegos tapytojo Egono Schiele‘s draugai ir globėjai. Pastarąjį kartą jis buvo parduotas „Sotheby's“ aukcione Niujorke 1994 m. už 7,8 mln. svarų sterlingų (9 mln. eurų) – tuo metu tai buvo rekordinė kaina, sumokėta už šio menininko darbą.

Pernai jo „Beržų miškas“ „Christie's“ aukcione parduotas už 81,6 mln. svarų (94,8 mln. eurų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.