Galingiausių 2023 m. pasų reitinguose – Lietuvos šuolis į priekį: pasikeitė ir lyderiaujanti valstybė

​Atsinaujinusiame 2023 m. pasaulio pasų reitinge įvyko įdomūs pokyčiai. Po 5 metų Japonijos lyderystės indekso rodikliuose – čempionas pasikeitė. Aktualus ir Lietuvos šuolis aukštyn šio reitingo kontekste, indekse susilyginant net su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

Lietuvos respublikos piliečio pasas, LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos respublikos piliečio pasas, LR pasas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pasai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Pasai.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 19, 2023, 7:32 PM

Jau penkerius metus Japonija tvirtai laikėsi pirmoje Henlio pasų indekso vietoje. Pagal šį indeksą vertinama kelionių laisvė pasaulyje, atsižvelgiant į tai, kiek įvairių šalių piliečiai gali naudotis beviziu režimu ir vizomis pagal pareikalavimą.

Tačiau 2023 m. vasarą Japonija buvo nustumta į trečiąją vietą, o naujuoju lyderiu tapo Singapūras, kurio piliečiai gali be vizų aplankyti 193 iš 227 pasaulio vietų.

Nors Londone įsikūrusios pasaulinės pilietybės ir gyvenamosios vietos klausimais konsultuojančios bendrovės „Henley & Partners“ sudarytame indekse ilgą laiką pirmavo Azija, Europa žengia labai gera kryptimi.

Vokietija, Italija ir Ispanija pakilo į antrąją vietą, nes be vizų gali vykti į 190 šalių, o prie Japonijos ir Pietų Korėjos prisijungė Austrija, Suomija, Prancūzija, Liuksemburgas, Švedija ir Suomija. Būtent šio septyneto piliečiai be vizos gali patekti į 189 paskirties vietas.

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Jungtinė Karalystė nuo 2014 m., kai jos kartu užėmė pirmąją vietą, patyrė nuosmukį, tačiau panašu, kad bent jau Jungtinės Karalystės padėtis keičiasi į gerąją pusę. Ji sparčiai šoktelėjo per dvi pozicijas ir užėmė 4 reitingo vietą, kurios nebuvo užėmusi nuo 2017 m. Tuo tarpu JAV nukrito dar dviem vietomis į aštuntą vietą (dalijasi šią vietą su Lietuva - red. past.) ir be vizų gali vykti tik į 183 šalis.

Henley pasų indeksas sudaromas remiantis Tarptautinės oro transporto asociacijos (IATA) duomenimis ir jame vertinami 199 pasaulio šalių pasai. Jis atnaujinamas realiuoju laiku visus metus, kai įsigalioja vizų politikos pakeitimai.

Naujausioje savo publikacijoje „Henley & Partners“ pažymi, kad per visą 18 metų rengiamo reitingo istoriją vidutinis šalių, į kurias keliautojai gali vykti be vizų, skaičius išaugo beveik dvigubai – nuo 58 (2006 m.) iki 109.

Tačiau kelionių laisvės atotrūkis tarp reitingo viršuje ir apačioje esančių šalių yra didesnis nei bet kada anksčiau. Afganistano piliečiai be išankstinės vizos gali aplankyti tik 27 kelionių kryptis, t. y. vos mažiau nei Irakas (29 kelionės kryptys) ir Sirija (30).

Bendrovės „Henley & Partners“ pirmininkas Cristianas H. Kaelinas pažymi, kad per pastarąjį dešimtmetį Singapūras savo piliečiams užtikrino didesnę kelionių laisvę ir be vizų leido vykti į 25 naujas šalis.

„Nuo 2013 m. JAE į bevizio režimo sąrašą įtraukė įspūdingą 107 vietų skaičių, – sako jis. – Iš dešimtuke esančių šalių JAV bevizio režimo balas padidėjo mažiausiai – tik 12 papildomų kelionių.“

„Istorija paprasta – daugiau ar mažiau stovėdamos vietoje Jungtinės Amerikos Valstijos atsiliko. Nesiliaujantis JAV smukimas žemyn reitingų lentelėje yra įspėjimas jos kaimynei Kanadai ir likusiai anglosferos daliai“, – teigiama „Henley & Partners“ pranešime.

Kiti indeksai

„Henley & Partner“ sudarytas sąrašas yra vienas iš kelių finansų įmonių sudarytų indeksų, kuriuose pasauliniai pasai vertinami pagal tai, kokią prieigą jie suteikia savo piliečiams.

„Arton Capital“ pasų indekse atsižvelgiama į 193 Jungtinių Tautų šalių narių ir šešių išskirtinių teritorijų – Taivano, Makao, Honkongo, Kosovo, Palestinos teritorijų ir Vatikano – pasus. Prie kitų šalių aneksuotos teritorijos neįtraukiamos.

Jis taip pat atnaujinamas realiuoju laiku visus metus, tačiau jo duomenys renkami atidžiai stebint atskirų vyriausybių portalus. Tai įrankis „keliaujantiems žmonėms, skirtas pateikti tikslią, lengvai prieinamą informaciją, reikalingą jų kelionėms“, – pernai CNN sakė „Arton Capital“ įkūrėjas Armandas Artonas.

„Arton Capital“ sudarytame „Global Passport Power Rank 2023“ reitinge Jungtiniai Arabų Emyratai užima pirmąją vietą.

Antrąją vietą užima 11 šalių, kurių dauguma yra Europoje: Vokietija, Švedija, Suomija, Liuksemburgas, Ispanija, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Austrija, Šveicarija ir Pietų Korėja.

Jungtinė Karalystė užima trečiąją vietą kartu su Danija, Belgija, Portugalija, Norvegija, Lenkija, Lenkija, Airija ir Naująja Zelandija. JAV ir Japonija užima ketvirtąją vietą.

Geriausi pasai, kuriuos galima turėti 2023 m., yra šie:

1. Singapūras (192 kelionės kryptys)

2. Vokietija, Italija, Ispanija (190 kelionės krypčių)

3. Austrija, Suomija, Prancūzija, Japonija, Liuksemburgas, Pietų Korėja, Švedija, Suomija (189 kelionės kryptys)

4. Danija, Airija, Nyderlandai, Jungtinė Karalystė (188 kelionės kryptys)

5. Belgija, Čekija, Malta, Naujoji Zelandija, Norvegija, Portugalija, Šveicarija (187 kelionės kryptys)

6. Australija, Vengrija, Lenkija (186 kelionės kryptys)

7. Kanada, Graikija (185 kelionės kryptys)

8. Lietuva, Jungtinės Amerikos Valstijos (184 kelionės kryptys)

9. Latvija, Slovakija, Slovėnija (183 kelionės kryptys)

10. Estija, Islandija (182 kelionės kryptys)

Pabrėžtina, jog kiek daugiau nei prieš pusmetį Lietuva šiame indekse užėmė 10 vietą, todėl pastebimas akivaizdus progresas.

Blogiausi pasai:

Trijose pasaulio šalyse galioja bevizis režimas arba vizos atvykstant į 30 ar mažiau šalių. Šios šalys yra:

101. Sirija (30 kelionės krypčių)

102. Irakas (29 kelionės kryptys)

103. Afganistanas (27 kelionės kryptys)

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.