Evakavus tūkstančius žmonių Singapūre susprogdinta 100 kg Antrojo pasaulinio karo laikų bomba

Antradienį Singapūro kariuomenės specialistai susprogdino statybvietėje rastą 100 kg Antrojo pasaulinio karo laikų bombą – mieste valstybėje nugriaudėjo galingas sprogimas, prieš tai valdžia evakavo tūkstančius gyventojų.

Susprogdinta Antrojo pasaulinio karo laikų bomba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Susprogdinta Antrojo pasaulinio karo laikų bomba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2023, 9:03 AM, atnaujinta Sep 26, 2023, 9:09 AM

Daugiau nei 4000 žmonių buvo evakuoti iš netoliese esančių gyvenamųjų namų dėl kontroliuojamo detonavimo, kuris, kaip pranešė vietos žiniasklaida, buvo Singapūre didžiausias, susijęs su Antrojo pasaulinio karo reliktu.

Nesprogusi aviacinė bomba buvo aptikta praėjusią savaitę gyvenamojo pastato statybvietėje miesto šiaurės rytiniame priemiestyje, sekmadienį pranešė policija.

Antradienio rytą bombų šalinimo ekspertams įvykdžius pirmąjį iš virtinės sprogdinimų miesto tolumoje iškilo grybo pavidalo debesis. Prieš detonaciją kariškiai išdėliojo smėlio maišus aplink sprogdinimo zoną, kad suvaldytų sprogimą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

 

Kareiviai atnešė bombą ant tinklo iš vietos, kurioje ji buvo aptikta, į smėlėtą zoną, kur buvo išdėlioti įtaisai. Iš gretimų gatvių buvo pašalinti automobiliai, aplink aikštelę įrengta 200 metrų užkarda. Policija perspėjo gyventojus nesijaudinti dėl stipraus sprogimo ir vengti tos vietos.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad įtaise tikriausiai buvo maždaug 47 kilogramai sprogmenų, pakankamai visam daugiabučiui sunaikinti.

Japonijos lėktuvai bombardavo Singapūrą, tuomet buvusį Didžiosios Britanijos kolonija, 1941 m. gruodžio 8 d., praėjus dienai po Tokijo surengto JAV Ramiojo vandenyno laivyno užpuolimo Perl Harbore, Havajuose, įtraukusio Vašingtoną į karą. Bombardavimai sustiprėjo 1942 m. sausį, prieš vasario 8 d. saloje išsilaipinant Japonijos kariuomenei. Po savaitę trukusių kovų Singapūrą gynę britai pasidavė.

Pastaraisiais metais žemės stokojančiame mieste valstybėje buvo aptikti keli nesprogę įtaisai. 2021 m. balandį statybininkas prie šventyklos statybvietės aptiko sviedinį, manoma, pasilikusį po karo, iš netoliese buvusių parduotuvių buvo evakuota daugiau nei 100 žmonių, pranešė laikraštis „Straits Times“. Pasak laikraščio, 2020 m. gruodį gyvenamojo namo statybų aikštelėje buvo aptiktas dar vienas nesprogęs įtaisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.