Turistus Ispanijoje gąsdina miškų gaisrai

Ispanijai priklausančios Kanarų salos kasmet sulaukia daugybės kokybiško poilsio mėgėjų. Bet šis rugpjūčio mėnuo kitoks – dėl siautulingų miškų gaisrų iš salų evakuojami ir poilsiautojai, ir vietos gyventojai. Apie tai praneša AP ir BBC.

Gyventojai masiškai evakuojami iš Kanarų La Gomeros salos, kurioje toliau siaučia didžiuliai miškų gaisrai.<br>AP
Gyventojai masiškai evakuojami iš Kanarų La Gomeros salos, kurioje toliau siaučia didžiuliai miškų gaisrai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“ ir lrytas.lt inf.

Aug 14, 2012, 8:37 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:29 AM

Liepsnos dar praėjusią savaitę įsiplieskė Kanarų La Gomeros ir Tenerifės salose.

Pareigūnai iš pradžių tikėjosi, kad gaisrą pavyks greitai užgesinti.

Bet dėl karšto klimato ugnis tik dar labiau įsismarkavo, todėl per 4 tūkst. žmonių vakar jau atsibudo ne savo namuose ir viešbučiuose abiejose salose – jie buvo evakuoti.

Gaisrai miškus niokoja ir pagrindinėje Ispanijos teritorijoje. Du ugnies kelyje rytinėje Alikantės provincijoje pasimaišę ugniagesiai žuvo.

Padėtis vadinama pragariška

Anot Tenerifės Santa Kruso provincijos, kuriai priklauso Kanarų salos, valdžios atstovės Nancy Melo, jau yra įrodymų, kad gaisras La Gomeroje buvo įžiebtas specialiai.

„Radome du ugnies židinius, kurie vienas nuo kito nutolę per tris kilometrus. Abu jie įsiplieskė panašiu metu – akivaizdu, kad veiksmai buvo suderinti”, – kalbėjo N.Melo.

18 La Gomeros ir Tenerifės salų miestelių gyventojams iki šiol neleidžiama grįžti į namus, mat ugnis plinta itin greitai ir gali pasiekti gyvenvietes.

„Gyvename tikrame pragare, todėl prašome centrinės valdžios Madride kuo greičiau atsiųsti daugiau ugniagesių”, – pareiškė La Gomeros lyderis Casimimo Curbelo.

Trukdo kepinantis karštis

Pareigūnai praėjusią savaitę buvo nusprendę, kad gaisras jau kontroliuojamas, todėl vandenį ant liepsnų pilančių lėktuvų paslaugų buvo atsisakyta.

Tačiau smarkus vėjas ir gerokai į viršų šoktelėjusi temperatūra ugnį tik dar labiau sustiprino.

Pastarosiomis dienomis Ispanijos pietuose ir Kanarų salose kepina net 44 laipsnių karštis.

Kadangi Kanarų salos nuo pagrindinės Ispanijos teritorijos nutolusios net 1,3 tūkst. kilometrų, propeleriais varomi ugniagesių lėktuvai iki jų turi skristi visą dieną.

Išgelbėti La Gomeroje esantį Garachonajaus nacionalinį parką, įtrauktą į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, gali ir nepavykti – prie jo sparčiai artėja ugnis.

„Mūsų širdys sudaužytos. Jaučiamės taip, tarytum jau būtume praradę savo gražuolę salą, – krimtosi vietos vyndarė Armenia Mendoza. – Negaliu patikėti, kad gaisrą sukėlė vietos gyventojas.”

Žuvo apsupti liepsnų

Gaisrai Ispanijos rytinėje Alikantės provincijoje – lygiai tokie pat įnirtingi. Negana to, jie jau nusinešė dviejų žmonių gyvybę.

Mirė du ugniagesiai, kurie buvo pasiųsti kovoti su liepsnomis netoli Alikantės. Manoma, kad automobilis, kuriuo važiavo vyrai, sugedo apsuptas liepsnų.

Tiesa, Ispanijos pareigūnai tikisi, kad turistai galės greitai sugrįžti į pamėgtas Kanarų salas. Skrydžiai į Tenerifę savaitgalį buvo laikinai atšaukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.