Danija su nerimu laukia kraujo spalvos lietaus

Prietaringesni ar naujienų nesekantys Skandinavijos gyventojai šeštadienį gali ne juokais išsigąsti. Prognozuojama, kad rytoj Danijoje prapliups kraujo spalvos lietus. Raudonų kritulių gali sulaukti ir pietinės Švedijos gyventojai. Lietuvoje savaitgalį viešpataus galingas anticiklonas, todėl stebėti reto reiškinio veikiausiai neteks.

Sacharos audrų sukeltas smėlis ir dulkės suteikia lietui raudoną, kartais geltoną, bet dažniau juodą arba pilką spalvas.<br>123rf
Sacharos audrų sukeltas smėlis ir dulkės suteikia lietui raudoną, kartais geltoną, bet dažniau juodą arba pilką spalvas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Oct 19, 2012, 5:50 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:01 AM

Atkeliauja iš dykumos

Kraujo spalvos lietūs, nors ir atrodo baugiai, vis dėlto nėra paranormalus reiškinys. Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiojo specialisto Donato Valiuko, tokie lietūs kartais pasitaiko. Tiesa, jie dažnesni Viduržemio jūros šalyse, esančiose arčiau Sacharos dykumos.

Kaip tik ši dykuma ir yra rytoj pranašaujamų raudonų kritulių „kaltininkė”. Lietūs taps spalvoti Sacharos dykumos smėliui ir dulkėms iš žemesnių platumų pakilus į aukštesnes. Smėlis ir dulkės paprastai ir suteikia lietui neįprastą raudoną, kartais geltoną, bet dažniau juodą arba pilką spalvas.

D. Valiukas sakė, kad kiek neįprastesnis yra didelis atstumas, kurį nukeliaus oro srautai. Veikiausiai Sacharos smėlis ir dulkės audros yra pakelti labai aukštai - į kelių kilometrų aukštį, jeigu jie pasieks netgi Skandinaviją.

Kad Švedijoje raudoni lietūs - ne itin dažnas reiškinys, švedų portalui Expressen.se tvirtino ir Švedijos hidrometeorologijos instituto meteorologė Therese Fougman. Spalvoti lietūs Švedioje iškrenta maždaug kas penkerius metus.

Paklaustas, ar spalvotų kritulių yra pasitaikę ir Lietuvoje, D.Valiukas sakė, kad jo praktikoje nieko panašaus iki šiol nėra buvę.

Ir rytoj Lietuvoje neturėtume sulaukti raudono lietaus. Nei ryt, nei poryt jokie krituliai mūsų šalyje neprognozuojami.

Pamanė, kad kalti ateiviai

Nors ir atrodo grėsmingai, lietūs, kurie nusidažo dėl gamtinių priežasčių, nėra pavojingi. Nepaisant to, jie gali gerokai išgąsdinti prietaringesnius ar jautresnius žmones.

Kai prieš kelerius metus tokie lietūs iškrito Indijoje, kai kurie žmonės tai palaikė pranašysčių apie pasaulio pabaigą išsipildymo ženklu. Kiti pamanė, kad raudoni lietūs - ateivių darbas.

Tačiau mokslininkai paaiškino, kad neįprastą spalvą krituliai įgavo dėl dulkių iš Persijos įlankos šalių.

Nudažo ir teršalai

D. Valiukas pasakojo, kad kad lietūs gali tapti spalvotais ir dėl pramonės išmetamų teršalų. Prieš kelerius metus raudonai lijo ir Rusijos Voronežo rajone.

Lietus raudona spalva tuomet nusidažė dėl iš netoli esančios dažų gamyklos sklindančios cheminės taršos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.