Grėsmingi uragano „Sandy“ mostai smogė rytinei JAV pakrantei (papildyta, video)

Grėsmingiausiu uraganu JAV istorijoje vadinamas „Sandy“ įsisiūbuoja šalies rytinėje pakrantėje. Pirmuosius „Sandy“ smūgius pajuto Atlantik Sitis - rytų pakrantėje esantį kurortą užliejo audros sukeltos bangos. Vanduo užsėmė pastatus, gatvėse paliktus automobilius, o namuose įkalino tūkstančius žmonių. Be elektros jau liko apie milijonas gyventojų.

Uraganas smogė Niujorkui.<br>„Reuters"
Uraganas smogė Niujorkui.<br>„Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-29 19:06, atnaujinta 2018-03-15 19:23

Prognozuojama, kad uraganas visa jėga smogs antradienio rytą Lietuvos laiku, praneša BBC.

Tūkstančiams Niujorko gyventojų buvo nurodyta evakuotis, 76 mokyklose buvo įrengtos laikinos prieglaudos.

Vašingtone, Filadelfijoje ir Niujorke nebevažinėja viešasis transportas. Niujorke sustojo prekyba vertybiniais popieriais. Uždaryta ir Jungtinių Tautų būstinė Niujorke.

Poveikį turi ir pilnatis

Sinoptikai baiminasi, kad „Sandy“, susidūrusi su šalto oro frontais iš Vakarų ir Šiaurės, gali virsti „superaudra“. Kadangi ji ketina smogti prieš pat Helovino šventę, „Sandy“ buvo praminta „Frankenštormu“.

Specialistai teigia, kad įtakos uragano stiprumui turi ir mėnulio pilnatis. Dėl to vandenyne kyla didesnės bangos. Valdžia perspėjo, kad dėl Žemės palydovo padėties Atlanto bangos prie kranto gali pasiekti 3 metrų aukštį.

Praėjusią savaitę siaubdama Karibų regioną, „Sandy“ nusinešė per 60 žmonių gyvybę,

JAV Nacionalinis uraganų centras pranešė, jog 11 valandą ryto vietos laiku „Sandy“ šėlo už 415 km į pietryčius nuo Niujorko. Nuo tada uraganas sustiprėjo. Vėjo greitis pasiekė 150 km/h su pavieniais dar stipresniais gūsiais.

Manoma, kad uraganas gali pasiekti net 12 valstijų ir jose užtrukti nuo 24 iki 36 valandų. Prognozuojama, kad iškris apie 25 cm lietaus ir 60 cm sniego. Veikiausiai daugelyje vietų nutrūks elektros energijos tiekimas. Manoma, kad audra paveiks apie 50 mln. JAV gyventojų.

Neabejojama, kad audra atneš milžiniškus nuostolius. Prognozuojama, kad uraganas „Sandy“, pasiekęs JAV krantą, gali pridaryti žalos apie 10-20 mlrd. JAV dolerių.

Specialistai neabejoja, kad uraganas atneš katastrofiškus padarinius. „Tai yra katastrofa, su kuria mes susidūrėme ir kuri paveiks mūsų gyvenimus", - sakė Konektikuto gubernatorius Danas Malloy.

Sustojęs gyvenimas ir pirmosios aukos

Gali būti, kad audra jau pareikalavo aukų. JAV gelbėtojai ieško dviejų dingusių burlaivio „HMS Bounty“ įgulos narių.

16 žmonių, plaukę iš Konektikuto į Floridą, buvo priversti palikti laivą, kai jis pakliuvo į audrą ir ėmė skęsti. Įgulai nepavyko išvengti susidūrimo su „Sandy“, nors jie nuolat palaikė ryšį su Nacionaliniu uraganų centru ir mėgino stichiją apiplaukti.

Keturiolika tristiebio laivo, kuris ne kartą naudotas Holivudo filmuose, tarp jų - ir garsiuosiuose „Karibų piratuose", įgulos narių surado ir išgelbėjo du sraigtasparniai. Žmonės buvo aptikti plūduriuojantys jūroje pripučiamose gelbėjimo plaustuose.

Nacionalinis keleivių vežėjas geležinkeliais „Amtrak“ sustabdė keliones visame šiaurės rytų regione. Taip pat atšaukta apie 6,8 tūkst. skrydžių.

Kadangi viešasis transportas sustojo, daugelis žmonių pirmadienį nevyko į darbą.

„Jaučiuosi taip, lyg gyvenčiau filme“, - juokavo vienas Niujorko taksistas, stebėdamas neregėto masto pasiruošimą galimai stichinei nelaimei. Jo žodžiais, miestas yra uždarytas.

Stabdo rinkiminę kampaniją

Šimtams tūkstančių žmonių nuo Konektikuto iki Merilendo buvo nurodyta palikti vietoves, kurios per audrą gali būti užtvindytos. Tai – apie 375 tūkst. žmonių iš žemutinio Manhatano, taip pat apie 30 tūkst. gyventojų iš Atlantik Sičio ir Niu Džersio.

JAV prezidentas Barackas Obama nusprendė nedalyvauti rinkimų kampanijos renginyje Floridos mieste Orlande ir grįžo į Vašingtoną, kad galėtų prisidėti prie pasiruošimo audrai darbų organizavimo. Jis paskelbė nepaprastąją padėtį Masačiusetso, Konektikuto, Rod Ailendo, Niujorko, Niu Džersio ir Pensilvanijos valstijose.

Atšaukęs ir visus savo antradienio planus, valstybės lyderis pažadėjo, kad vyriausybė, praėjus per šalį „Sandy“, reaguos greitai ir veiksmingai.

„Tai bus didelė ir galinga audra, todėl visoje rytinėje pakrantėje, manau, visi turi atitinkamai pasirengti“, - sakė jis reporteriams po pasitarimo Baltųjų rūmų vadavietėje dėl veiksmų pasitinkant uraganą.

B. Obama tikino, kad visi regione, kuriam grasina uraganas, turi klausyti vietinių ir valstijos pareigūnų, sprendžiant ar reikia evakuotis, ar ne.

„Milijonai žmonių bus paveikti. Svarbiausia, ką aš šią akimirką turiu pasakyti žmonėms - prašau, klausykite, ką jūsų valstijos ir vietiniai pareigūnai sako. Jeigu jie sako jums evakuotis, jūs turite evakuotis“, - sakė prezidentas.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas artėjančią audrą pavadino rimta ir pavojinga.

„Jeigu atsisakysite evakuotis, jūs ne tik pastatysite į pavojų savo gyvybę, bet ir gyvybę tų žmonių, kurie bus pasiųsti jūsų gelbėti“, - perspėjo jis.

Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie savo vadovaujamos valstijos gyventojams rėžė tiesiai šviesiai: „Nebūkit kvaili. Nešdinkitės“.

Lietuvių įspūdžiai

Šiuo metu Niujorke dirbantis lietuvių modelis Simonas Pham portalui lrytas.lt sakė, kad dauguma žmonių negali niekur išvažiuoti iš namų ir įsigyti maisto, nes viešasis transportas sustabdytas. „Vieni laukia audros, kiti - ne. Tik viena draugė pikta, nes ją iškraustė", - pasakojo S. Pham.

Anot jo, kai kuriuos gyventojus dėl potvynio grėsmės teko išprašyti iš namų. Lietuvis pasakojo, kad iš anksto pasirūpino maisto atsargomis.

Kita Niujorke gyvenanti lietuvių manekenė Jandra Džiaugytė pasakojo, kad teko nupėdinti net septynis kvartalus, kol rado veikiančią kavinę.

„Bandau tokį orą išnaudoti ramiam knygos skaitymui, karts nuo karto žvilgtelėdama pro langą į siūbuojančius elektros laidus", - pasakojo Jandra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.