„Sandy“ Šiaurės Amerikoje pražudė jau 39 žmones (video)

Su konsulato darbuotojais galima susisiekti elektroniniu paštu arba mobiliais telefonais.

Per uraganą kilę gaisrai nusiaubė ištisus namų kvartalus - stiprus vėjas ugniagesiams trukdė kovoti su ugnimi.<br>„Reuters“
Per uraganą kilę gaisrai nusiaubė ištisus namų kvartalus - stiprus vėjas ugniagesiams trukdė kovoti su ugnimi.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

CNN, BBC, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 30, 2012, 7:22 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:48 PM

Su šia audra taip pat siejama mažiausiai 39 žmonių žūtis JAV ir Kanadoje.

Dėl „Sandy“ siautėjimo pirmadienį be elektros liko mažiausiai 8,2 mln. žmonių JAV rytiniame regione; pagrindinė Niujorko elektros tinklų bendrovė nurodė, jog daugelis žemutinio Manhatano rajonų skendėjo tamsoje.

Dėl uragano „Sandy“ Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke nėra elektros, nedirba pastatas, kuriame įsikūręs konsulatas, lankytojai nėra priimami, sutrikęs laidinio telefono ryšys.

Su konsulato darbuotojais galima susisiekti elektroniniu paštu arba mobiliais telefonais.

Konsulatas nėra gavęs informacijos apie per audrą nukentėjusius Lietuvos piliečius, kuriems reikėtų konsulinės pagalbos.

Prieš pat audros centrui pasiekiant sausumą „Sandy“ neteko uragano statuso, tačiau šis vertinimas buvo grynai techninis, sprendžiant pagal ciklono pavidalą ir vidinę temperatūrą. Vėjai išliko uraganinio stiprumo, ir sinoptikai stengėsi pabrėžti, kad audra tebėra tokia pati pavojinga 50 mln. žmonių, atsidūrusių jos kelyje.

Kol kas visas „Sandy“ padarytos žalos mastas šiame regione nėra įvertintas ir tikriausiai taps žinomas tik įdienojus. Smarkios liūtys ir potvyniai kels pavojų ateinančias porą dienų, kol audra slinks per Pensilvaniją ir Niujorko valstiją. Apie vidurnaktį jos centras tebebuvo netoli Filadelfijos, o vėjo greitis sumažėjo iki 120 kilometrų per valandą, balansuodamas ties uragano statuso riba.

Toronto policija nurodė, jog didžiausiame Kanados mieste viena moteris žuvo per audrą nuvirtus kelio ženklui.

JAV žiniasklaida praneša, kad jauniausią uragano auką - 8 metų berniuką - Pensilvanijos valstijoje užmušė griūvantis medis. Toje pačioje valstijoje tokiomis pačiomis aplinkybėmis žuvo ir 62 metų vyras. 

Niujorke griūvantis medis užmušė 30 metų vyrą.

Pranešama, kad Virdžinijos valstijos pietuose du žmonės žuvo apie 23 val. vietos laiku automobiliui atsitrenkus į medį. Policijos teigimu, abu žuvusieji nebuvo užsisegę saugos diržų. Kol kas neaišku, ar avarija įvyko dėl blogų oro sąlygų, ar dėl kokios nors kitos priežasties.

Stichija pareikalavo ir aukos gelbėtojų tarpe. Konektikute atlikdamas pareigą žuvo ugniagesys, tačiau daugiau detalių apie jo mirtį nepateikiama.

Pranešama, kad surasta  viena iš dviejų pirmadienį dingusių į audrą patekusio tristiebio laivo  „HMS Bounty" įgulos narių. Moters gyvybės nepavyko išgelbėti. Nuskendusio laivo kapitono rasti nepavyko.

Uraganą nuo savo namų stogo Manhatene stebėjusi 30 metų Dani Hart teigė, jog nuo žaibų ir audros sukeltų sprogimų buvo nušvitęs visas dangus. 

 „Garsas priminė liepos 4-ąją“, - sakė kitas amerikietis, turėdamas omenyje JAV nepriklausomybės dieną griaudinčius fejerverkus. 

Stichijos užklupti amerikiečiai gali guostis, kad blogiausia - praeityje. Meteorologai praneša, kad „Sandy“ antradienį paryčiais susilpnėjo. Vis dėlto atsipalaiduoti dar nevalia - slinkdama gilyn į JAV rytinį regioną, vadinamoji superaudra dar gali atnešti smarkių vėjų ir potvynių. 

Šis uraganas buvo perkvalifikuotas į poatogrąžinį cikloną tuojau po to, kai pasiekė sausumą Naujajame Džersyje pirmadienio pavakarę, tačiau audros griaunamoji galia smarkiai pranoko jos įvertinimą pagal Saffir-Simpsono  uraganinių vėjų skalę.   NHC paskelbė, kad audrų ir potvynių pavojus išlieka didelėje Vidurio Atlanto regiono dalyje ir kad „Sandy“ sukels smarkų snygį žemyno gilumoje.

Pagal sinoptikų prognozes, Vakarų Virdžinijoje gali prisnigti 30-90 centimetrų.

Nešė automobilius ir gadino pastatus

Uraganas „Sandy“ sukėlė sprogimą vienoje jėgainėje, palikdamas be elektros didžiąją dalį Manhatano. Tačiau Austrių upės atominė elektrinė, esanti į šiaurę nuo Atlantik Sičio, jau buvo iš anksto išjungta, kai „Sandy“ pasiekė sausumą, o branduolinės energetikos priežiūros pareigūnas nurodė, kad jėgainei negresia joks didelis pavojus.

„Vanduo kyla vandens paėmimo statinyje dėl kylančio potvynio, vėjo krypties ir audros sukeltos patvankos“, - sakoma Branduolinės energetikos reguliavimo komisijos pranešime, kuriame taip pat nurodoma, jog inspektoriai bendradarbiauja su jėgainę eksploatuojančia bendrove, siekiant užtikrinti saugumą.

Dėl jūros vandens antplūdžio Rytų ir Hadsono upės išsiliejo iš krantų, užtvindydamos kelius ir metropoliteno tunelius.

Uraganinis vėjas nubloškė kraną ant vieno dangoraižio ir nuplėšė kito pastato fasadą.

Nuvirtęs medis užmušė vieną vyrą Kvinso rajone, nurodė ugniagesiai. Tačiau daug žmonių turėjo būti evakuoti iš savo namų viršutinių aukštų, nes jie ignoravo anksčiau paskelbtą raginimą palikti pavojingas teritorijas, kurioms grėsė potvynis, sakė pareigūnai.

„Išties esu susirūpinęs dėl žmonių gyvybių“, - sakė Stateno salos tarybos narys Vincentas Ignizio. Policija paprašė valčių, kad galėtų vykdyti gelbėjimo misijas Stateno saloje ir Konio saloje Brukline.

Uraganas sukėlė rekordinį - 4,15 metrų aukščio - jūros vandens pakilimą, todėl buvo užlietas Kvinso centras ir Baterijos parko bei Bruklino tuneliai, kuriais važinėjama iš Manhatano salos į aplinkinius priemiesčius.

Užliejimas grėsė ir Pasaulio prekybos centro, kuris buvo sugriautas per 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas, statybų aikštelei.

Mahatano finansų rajone po vandeniu atsidūrė daug automobilių, o kai kuriuose Niujorko priemiesčiuose daug mašinų nunešė vandens srautai. Kai kur automobiliai buvo sudaužyti krintančių nuolaužų.

Be elektros - daugybė gyventojų

CNN praneša, kad be elektros liko apie tris milijonus gyventojų ir 11 valstijų.

Elektros tinklų bendrovė „Con Edison“ pranešė, kad Niujorke be elektros liko 500 tūkst. namų. Bendrovės viceprezidentas Johnas Miksadas sakė žurnalistams, kad gali praeiti savaitė, kol elektra vėl bus visiems įjungta.

Jis kaltino potvynius ir vėjo nešamas nuolaužas dėl sprogimo vienoje pastotėje Vidurio Manhatano rytinėje pusėje, kai audra siautė smarkiausiai. Šio sprogimo vaizdo įrašas sulaukė didelio susidomėjimo portale „YouTube“.

Užlietos metro linijos

Dešimtys tūkstančių gyventojų ignoravo Niujorko mero raginimus palikti pavojingus rajonus, nors policija važinėjo gatvėmis, kviesdama žmones važiuoti į saugias vietas specialiais autobusais.

Pareigūnei paskelbė privalomąją 375 tūkst. gyventojų evakuaciją iš didžiausiame pavojuje atsidūrusių rajonų, tačiau dauguma žmonių ryžosi pralaukti audrą namuose.

Niujorko valstija sekmadienį ir pirmadienį iškvietė iki 2 100 Nacionalinės gvardijos karių, kurie buvo pasiųsti patruliuoti pavojinguose rajonuose.

„Jeigu vanduo plūsta į jūrų namus, eikite į aukščiausią vietą“, - Niujorko meras Michaelas Bloombergas sakė per spaudos konferenciją, surengtą per didžiausią audros šėlsmą.

Meras taip pat ragino taksi automobilius nevažinėti gatvėmis, suteikiant pirmenybę gelbėtojų mašinoms.

Niujorko pareigūnai uždarė metropoliteną ir beveik visus tunelius bei tiltus, vedančius į Manhataną, kai „Sandy“ visa jėga smogė didžiausiam Amerikos miestui.

Metropoliteno traukiniai nevažinės ir antradienį, taip pat nedirbs mokyklos ir vyriausybinės įstaigos.

Kylantis jūros vanduo, kurį į krantą varė superaudra „Sandy“, užliejo septynis Niujorko metropoliteno tunelius ir šešis autobusų garažus, antradienį pranešė miesto transporto tinklo vadovas, kuris pažymėjo, kad tai didžiausia per visą šimtmetį nelaimė Niujorko transporto sistemai.

„„Niujorko metro sistemai 108 metai, bet ji dar niekad nebuvo susidūrusi su tokia griaunančia stichijos jėga, kokią pajutome praėjusią naktį. Uraganas „Sandy“ sukėlė chaosą visoje mūsų transporto sistemoje, kiekviename municipalitete, kiekvienoje regiono apygardoje. Išvartyti medžiai, nutrauktas elektros energijos tiekimas, užtvindyti tuneliai, traukinių ir autobusų parkai“, - sakė Niujorko transporto administracijos (MTA) vadovas Josephas Lhota.

Gyventojai ėmė panikuoti. Pagalbos stotys per valandą sulaukia iki 10 000 skambučių. Miesto meras žmones ragina skambinti tik itin svarbiais atvejais.

„Čia gyvenu jau 16 metų, tačiau tai, ką dabar matau mane šokiruoja. Kai kur automobiliai atsidūrę po vandeniu. Aš niekada nebūčiau patikėjęs, kad čia gali būti tiek vandens", - CNN cituoja Atlantik Sičio gyventoją.

Pranešama, kad 50 mln. žmonių galėjo nukentėti nuo galingos audros, iki 1 mln. gyventojų buvo priversti palikti namus.

Keliuose miestuose sustabdytas viešasis transportas, tūkstančiai lėktuvų skrydžių atidėti.  Uraganas „Sandy“ paveiks apie penktadalį amerikiečių.

Prezidentas Barackas Obama ir respublikonų kandidatas į šalies vadovus Mittas Romney atšaukė rinkimų kampanijas likus daugiau nei savaitei iki prezidento rinkimų.

Gali pridaryti nuostolių iki 20 milijardų dolerių

Prognozuojama, kad uraganas „Sandy“ gali pridaryti žalos apie 10-20 mlrd. JAV dolerių.

Pasak katastrofas modeliuojančios bendrovėd „Eqecat“atstovės, vėliau šią savaitę prognozė bus patikslinta, priklausomai nuo realios padėtis.

„Draudimo nuostoliai sudarys 5-10 mlrd. dolerių, - sakoma „Eqecat“ pranešime. - o ekonominiai nuostoliai - nuo 10 iki 20 mlrd. dolerių“.

Palyginimui 2011 metais siautėjęs uraganas „Irene“ pridarė žalos už maždaug 10 mlrd. dolerių, o uraganas „Ike“ 2008 metais - 20 mlrd. dolerių.

Niujorko birža uždaryta dar vienai dienai

Spalio 29 d. vakare Niujorko akcijų birža (NYSE) paskelbė dėl uragano "Sandy" stabdanti darbą dar vienai dienai, informuoja AFP.

Pasak NYSE atstovo, birža atnaujins darbą ne anksčiau kaip spalio 31 dieną, "jeigu leis aplinkybės". Spalio 29 d. ryte buvo paskelbta, kad birža iš dalies stabdo veiklą, bus vykdoma tik elektroninė prekyba.

Atšaukta jau beveik 15 tūkst. skrydžių

Dėl uragano jau atšaukta beveik 15 tūkst. skrydžių Jungtinėse Valstijose.

Antradienį atšaukta mažiausiai 5 tūkst. 269 skrydžiai. Manoma, kad dar 487 skrydžiai bus atšaukti trečiadienį. Pirmadienį buvo pranešta apie 7 tūkst. 744 atšauktus skrydžius, tarp jų - per 4 tūkst. skrydžių iš trijų Niujorko ir Filadelfijos oro uostų.

Europos oro eismo kontrolės organizacijos "Eurocontrol" duomenimis, iki šiol atšaukta apie 300 iš daugiau nei 500 transatlantinių skrydžių tarp Europos ir Jungtinių Valstijų. Į dangų nepakilo ir lėktuvai, turėję kursuoti tarp Niujorko ir Honkongo. Be to, atšaukta grupė skrydžių iš Indijos, Japonijos, Meksikos ir Lotynų Amerikos šalių.

Didžiausios JAV dirbančios aviacijos bendrovės jau paskelbė atšaukiančios baudas ir rinkliavas tiems keleiviams, kurie panorės nukelti savo skrydį vėlesniam laikui. Kai kurios aviacijos bendrovės pažadėjo sumokėti keleiviams kompensacijas, jeigu jų skrydžiai bus atidėti daugiau nei dvi valandas.

Prezidento rinkimų kovos - nustelbtos

Šis stichijos siautėjimas privertė visiškai užmiršti JAV prezidento rinkimų kampanijos kovas, kurios apmirė likus vos aštuonioms dienoms iki lapkričio 6-osios, kai amerikiečiai suteiks antrąją kadenciją prezidentui Barackui Obamai arba pakvies į Baltuosius rūmus jo varžovą respublikoną Mittą Romney.

„Rinkimai turės pasirūpinti savimi ateinančią savaitę, - pareiškė B. Obama. - Dabar pirmasis prioritetas - užtikrinti, kad būtų gelbstimos gyvybės ... ir kad reaguotume kiek įmanoma greičiau, siekiant grąžinti ekonomiką į įprastas vėžes.“

Tiek prezidentas demokratas, tiek jo varžovas respublikonas M. Romney siaučiant stichijai naudojosi proga pademonstruoti esantys ryžtingi lyderiai, prisimindami 2005 metais smogusio uragano „Katrina“ pamokas. M. Romney taip pat atšaukė savo pasirodymus kai kuriuose rinkimų kampanijos renginiuose.

Buvęs JAV prezidentas George'as W. Bushas  buvo daugelio kaltinamas dėl nevykusio atsako, kai „Katrina“ nuniokojo Naująjį Orleaną. Valdžios nesugebėjimas organizuoti skubios pagalbos temdė visą likusią G.W.Busho kadenciją.

B. Obama pasirašė dekretus dėl nepaprastosios padėties, leidžiančius naudoti federalinius rezervus Niujorko valstijoje, Masačusetse, Konektikute, Merilande, Kolumbijos apygardoje, Naujajame Džersyje, Pensilvanijoje ir Rod Ailende.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.