Uraganas valstijoms smogė potvyniu, vėliau užvertė sniegu

Ištisi namų kvartalai Naujojo Džersio ir Niujorko valstijose atsidūrė po vandeniu, o Pensilvanijoje vėjo gūsiai namus tiesiog nuplėšė nuo pamatų, vartė storiausius medžius. JAV didmiestyje Niujorke užgeso dangoraižių šviesos, o tūkstančiai automobilių atsidūrė po vandeniu požeminėse stovėjimo aikštelėse. Giliau į žemyną stichijos šėlsmas atnešė sniegą - Vakarų Virdžinijoje, Merilande dalis kelių tapo nepravažiuojami, sniego naštos neatlaikė elektros linijos.

Potvynis paskandino tūkstančius automobilių.<br>AP
Potvynis paskandino tūkstančius automobilių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2012, 11:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:45 PM

Niujorko dangoraižiai lingavo į šonus

„Antradienio rytas Niujorke. Dar tamsu, 6 val ryto. Vėjas dar daužo į viešbučio langus, bet kelias valandas buvo galima ramiai miegoti 36 aukšte, kur yra mano kambarys“, - šįryt savo tinklaraštyje įspūdžiais dalijosi europarlamentarė Laima Andrikienė. 40 aukštų viešbutyje „Millenium“ politikė apsistojo sekmadienio vakarą, kai Niujorke buvo pats pasiruošimo uraganui „Sandy“ įkarštis.

Pasak politikės, pirmadienį visa popietė laukiant audros buvo nerami: svečių paprašyta likti viešbutyje, neiti į gatvę, nors „Sandy“ dar tik artėjo prie Niujorko.

 „Sausumai, miestui jis trenkė apie 20 valandą. Vakare po sunkios dienos prisiverčiau užmigti. Viešbučio apačioje, vestibiulyje ir restorane, žmonių buvo pilna, visur - ant kėdžių ir ant grindų. Neleido būti arti langų, su garsiakalbiais iškvietė iš kambarių, nes kambariuose buvo tikrai nejauku, kaip lėktuve per turbulenciją, kai viskas aplinkui dreba, lova siūbuoja, nuo supimo pykina... Jaučiausi kaip siurrealistiniame filme... Šiandien turėtų būti jau ramesnė diena, nors mokyklos, įstaigos nedirbs“, -  interneto svetainėje laimaandrikiene.lt įspūdžiais dalijosi europarlamentarė. 

Lietuvos generalinis konsulatas Niujorke negali dirbti

Dėl uragano „Sandy“ Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke nėra elektros, nedirba pastatas, kuriame įsikūręs konsulatas, lankytojai nėra priimami, sutrikęs laidinio telefono ryšys. Su konsulato darbuotojais galima susisiekti elektroniniu paštu arba mobiliais telefonais.

Konsulatas nėra gavęs informacijos apie per audrą nukentėjusius Lietuvos piliečius, kuriems reikėtų konsulinės pagalbos.

Pirminė informacinė konsulinė pagalba teikiama Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje visą parą telefonu +370 5 236 2444, elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.

Tamsa ir potvynio vanduo

Televizijos perduodami vaizdai iš Jungtinių Valstijų rytinės pakrantės išties gniaužia kvapą. Į Manhataną plūdo rekordinės potvynio bangos vandenys, kurių srautai gatvėse nešė automobilius, nutraukė elektros tiekimą ir užliejo metropoliteno tunelius.

Dangoraižis „Empire State Building“ Manhatane stovėjo kaip nykus švyturys tarp 250 tūkst. be elektros likusių namų, o pareigūnai patvirtino, kad Kvinso rajone griūvantis medis užmušė 30 metų vyrą.

„Žemutinį Manhataną semia jūros vanduo. Aš neperdedu“, - sakė Niujorko valstijos administracijos pareigūnas Howardas Glaseris.

Be kylančio Rytų upės ir Hadsono vandens, miestą niokoja „uraganinės jėgos vėjo gūsiai“, kurių greitis siekia 145 km per val., pranešė Nacionalinė meteorologijos tarnyba.

Vakare potvynio bangos pasiekė maksimumą - jų aukštis buvo rekordinis: 4,2 metro. Dar anksčiau meteorologai perspėjo, kad didesnė nei 3,3 m banga gali sukelti katastrofišką potvynį.

Keliose Manhatano gatvėse matėsi vandens srautų nešami automobiliai, sugriuvo vieno šešių aukštų pastato fasadas.

Ant vieno Manhatano dangoraižio užvertė kraną. Jo strėlę vėjo gūsiai blaškė virš gatvių netoli Centrinio parko. Dėl krano keliamo pavojaus policija ir ugniagesiai evakavo žmones.

Perspėjimų klausė ne visi

Nepaisant griežtų perspėjimų, dešimtys tūkstančių žmonių nepaisė Niujorko mero Michaelo Bloombergo nurodymų išvykti iš rajonų, kuriems gresia pavojus.

„Jeigu vanduo plūsta į jūsų namus, eikite į aukščiausią vietą“, - patarė M. Bloombergas piliečiams per paskubomis surengtą spaudos konferenciją.

„Padėtis vis dar labai pavojinga ir nuo šiol iki pat to laiko, kai audra bus visiškai praėjusi, tiesiog turite glaustis kokioje nors vietoje. Jums reikia likti ten, kur esate. Leiskite man tai pakartoti. Turite likti ten, kur esate“, - pabrėžė jis.

Anksčiau Niujorko, didžiausio Amerikos miesto, kuriam audra smogė visa savo jėga, vadovai uždarė metropoliteną ir beveik visus tunelius bei tiltus, kuriais vyksta eismas iš Manhatano ir į jį.

Volstritas buvo uždarytas pirmą kartą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, visas miestas beveik paralyžiuotas. Policija su garsiakalbiais ir specialiais autobusais nuvyko į kelis rajonus įtikinėti žmonių evakuotis.

Niujorko valstija taip pat iškvietė daugiau kaip 2,1 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių sekmadienį ir pirmadienį patruliuoti pavojinguose rajonuose.

Valdžia paskelbė privalomąją evakuaciją 375-iems tūkst. gyventojų, bet dauguma jų nusprendė niekur nevažiuoti.

Sutemus M. Bloombergas perspėjo, kad jau gali būti per vėlu kur nors vykti.

Mokyklos ir turistiniai objektai, tokie kaip „Empire State Building“, buvo uždaryti ir taip pat nedirbs antradienį. Gatvėse retai kada pasirodo koks automobilis.

Stichijos talžomi Amerikos miestai išties primena vaizdus iš apokaliptinių filmų. Tačiau CNN žurnalistui, norėjusiam perduoti žinią apie audros „Sandy“ šėlsmą Atlantik Sityje (Naujojo Džersio valstija), visą kadrų tragizmą sugadino jaunuoliai, nusprendę antrame plane sušokti pasiutpolkę (video).

Nuostoliai - apie 20 mlrd. JAV dolerių

 Vertindamas audros „Sandy“ padarytą žalą vienam svarbiausių šalies miestų, JAV prezidentas Barackas Obama Niujorką paskelbė didelės stichinės nelaimės zona. Šis sprendimas leidžia naudoti federalines lėšas teikiant pagalbą nukentėjusiems.

Nuostoliai, patirti dėl galingo uragano „Sandy“, gali siekti apie 20 mlrd. JAV dolerių. Tokią prognozę pateikė kompanija „Kinetic Analysis“. Jos skaičiavimais, vien 7-8 mlrd. dolerių iš šios sumos sudaro apdrausti nuostoliai.

„Kinetic Analysis“ ekspertai tvirtina, kad didelę dalį nuostolių teks padengti iš miestų ir valstijų biudžetų, šios sumos turės būti skirtos infrastruktūrai atnaujinti, pavyzdžiui, užtvindytiems Niujorko metro linijų požeminiams tuneliams atstatyti.

Beje, JAV ekonomika dėl uragano patirs ir kitokių nuostolių. Pavyzdžiui, dėl sustabdytos prekybos vertybiniais popieriais didžiausiose JAV biržose. Nuostolių patyrė ir daugybė kompanijų, kurioms teko laikinai nutraukti darbą Rytų pakrantėje. Atšaukta apie 12 tūkst. skrydžių.

Galingiausiu JAV istorijoje uraganu, padariusiu šaliai daugiausia nuostolių, yra „Katrina“, kuri smogė Naujajam Orleanui 2005 metais. Tuomet padaryti nuostoliai, „Insurance Information Institute“ duomenimis, draudimo bendrovėms kainavo 41,1 mlrd. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip reaguotumėme į provokacijas, pone L. Kasčiūnai?