JAV pradeda šalinti superaudros „Sandy“ padarinius

Amerikiečiai trečiadienį

Niujorko apylinkių gyventojas Bruce'as Bavasso stovi ant savo verandos laiptų. Iš jo trijų aukštų namo liko nuodėgulių krūva. Aplink sudegė dar apie 110 namų.<br>"Reuters"
Niujorko apylinkių gyventojas Bruce'as Bavasso stovi ant savo verandos laiptų. Iš jo trijų aukštų namo liko nuodėgulių krūva. Aplink sudegė dar apie 110 namų.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 31, 2012, 4:26 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:22 PM

Audra nuniokojo Niujorką ir Naująjį Džersį, keliose valstijose nusinešė dešimtis žmonių gyvybių, sukėlė potvynius didelėse pajūrio teritorijose ir sukėlė sumaištį įtemptoje prezidento rinkimų kampanijoje, likus vos kelioms dienoms iki balsavimo.

B. Obama planuoja aplankyti kelias nuo potvynių nukentėjusias teritorijas kartu su Naujojo Džersio gubernatoriumi Chrisu Christie, o prezidento varžovas respublikonas Mittas Romney ketina tęsti susitikimus Floridoje po to, kai rinkimų kampanija dėl audros buvo praktiškai paralyžiuota.

Tuo tarpu Niujorko valdžia stengėsi atkurti gyvybiškai svarbias miesto funkcijas ir išvalyti nuolaužas po to, kai audros sukelti potvyniai užliejo žemutinį Manhataną, užtvindydami kelius ir metropoliteno tunelius bei sukeldamas gaisrus dėl elektros linijų gedimų.

„Atnaujinti elektros tiekimą ir masinį transportą tebėra du didžiausi iššūkiai per ateinančias dienas“, - Niujorko meras Michaelas Bloombergas sakė žurnalistams antradienį, kai gelbėtojai ir komunalinių įmonių darbuotojai naršė miestą, kuriame vaizdai priminė Apokalipsę.

„Nustojome leistis žemyn ir, tikėkimės, nuo čia pradėsime kilti aukštyn“, - pridūrė jis.

Niujorko akcijų birža ir NASDAQ birža turėtų vėl pradėti veikti trečiadienį, kai šios institucijos buvo priverstos pirmąkart užsidaryti dėl orų nuo 1985 metais siautusio uragano „Gloria“.

Johno F.Kennedy ir Niuarko „Laisvės“ tarptautinis oro uostas turėjo atsidaryti nuo 7 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku, tačiau skrydžiai iš pradžių bus ribojami, La Gvardijos oro uostas kol kas lieka uždarytas.

Niujorko metropoliteno sistema, kurios didelė dalis buvo užlieta jūros potvynio, vis dar yra krečiama, anot jos vadovų, didžiausios krizės per 108 darbo metus.

B. Obama, atkakliai kovojantis, kad būtų perrinktas lapkričio 6-ąją, ketina aplankyti kai kurias labiausiai nuniokotas Naujojo Džersio vietas kartu su iškiliu M. Romney šalininku respublikonu Ch. Christie, kuris sakė, kad jo valstija buvo „neįsivaizduojamai“ nusiaubta.

Antradienį „Sandy“ aukų Šiaurės Amerikoje padaugėjo iki 43, o dar 67 žmonės žuvo Karibuose, kai uraganas per tą regioną slinko praeitą savaitę.

Energetikos departamentas paskelbė, kad nuo abiejų Karolinų iki Meino be elektros liko daugiau nei 8 mln. namų ir verslo įmonių, o daugelis gedimų dar nebuvo pašalinti, kai tebesiaučianti audra nuslinko Didžiųjų ežerų link.

Preliminarūs įvertinimai rodo, kad „Sandy“ padaryta žala gali siekti 7-15 mlrd. dolerių.

Trys JAV atominės jėgainės tebėra išjungtos, o ketvirtoje paskelbta nepaprastoji parengtis, kai audros genama potvynio banga užliejo skirstymo tinklus ir aušinimo sistema, tačiau pareigūnai teigia, kad visuomenei pavojaus nėra.

Toliau žemyne „Sandy“ išvertė 90 centimetrų sniego Apalačų kalnų valstijose, slinkdama į vakarus ir šiaurę. Smarkios lijundros kilo kai kur Ohajuje, Pensilvanijoje ir Vakarų Virdžinijoje.

Niujorko gyventojai antradienį apžiūrinėjo audros padarytą žalą, stebėdami vaizdus tarsi iš siurrealistų paveikslų: užlietus metropoliteno tunelius, į krantą ant geležinkelio išmestą laivą ir tarsi plūdės plaukiojančius automobilius užtvindytose Niujorko stovėjimo aikštelėse.

Pajūryje esančiame Niujorko rajone Brizi Pointe kilo didelis potvynis ir ne mažiau niokojantis gaisras, per kurį supleškėjo daugiau nei 80 namų.

53 metų Carol Anderson, kurios namas išvengė ugnies, tačiau ne potvynio, antradienį sakė, kad jai sunku atpažinti savo rajono gatves.

„Kokia nelaimė. Panašu į karo zoną“, - sakė ji, , ieškodama kelio tarp apdegusių sijų ir nukarusių elektros bei telefonų linijų laidų.

Meteorologai perspėjo, kad potvynių vanduo dar neslūgsta tankiai apgyventose Vidurio Atlanto pakrantėse, o 7 400 Nacionalinės gvardijos karių tebėra mobilizuoti 11 valstijų, teikdami skubią pagalbą.

Siaučiant stichijai, B. Obama stengėsi pademonstruoti esantis ryžtingas lyderis ir išvengti savo pirmtako respublikono George'o W.Busho klaidų - šio prezidento vangus atsakas į 2005 metais smogusį uraganą „Katrina“ aptemdė visą jo likusią kadenciją.

„Nesiaiškinkite, kodėl kažko negalime padaryti. Noriu, kad išsiaiškintumėte, kaip kažką galime padaryti“, - B. Obama sakė federaliniams darbuotojams, antradienį netikėtai apsilankęs Amerikos Raudonojo Kryžiaus būstinėje Vašingtone.

„Noriu, kad peržengtumėte biurokratijos rėmus - šiuo metu negali būti pateisinimo neveiklumui“, - pažymėjo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.