Niujorke įstrigęs lietuvis: niekad nemiegantis miestas tebeskendi tamsoje

Vieną dieną Niujorkas gali būti pasaulio sostinė, o jau kitą – tik tamsus, tuščias, nuo šiukšlių dvokiantis miestas. Tokiais įspūdžiais dalijosi beveik prieš mėnesį į JAV didmiestį išvykęs lietuvis Justinas.

Judresnėse žemutinio Manhatano gatvėse gatvių žibintus atstojo pastatyti šviestuvai, šviesoforus - eismą reguliuojantys policininkai.<br>Asmeninis archyvas
Judresnėse žemutinio Manhatano gatvėse gatvių žibintus atstojo pastatyti šviestuvai, šviesoforus - eismą reguliuojantys policininkai.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Adomaitytė

Nov 5, 2012, 10:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:27 PM

„Planavau pamatyti Niujorką tokį, kokį įsivaizdavau – nuolat kunkuliuojantį, sausakimšą įvairiausių žmonių ir niekad nemiegantį. Tokį ir pamačiau, kol planų nesujaukė uraganas „Sandy“, – portalui lrytas.lt pasakojo jaunuolis.

Nors nuo uragano „Sandy“, naujausiais duomenimis nusinešusio per 100 žmonių gyvybių, praėjo jau savaitė, niekad nemiegančio Niujorko siela vadinami Manhatano dangoraižiai vis dar tebeskindi tamsoje.

Atsigauna lėtai

Anot lietuvio, nors „Sandy“ epicentras aplenkė Niujorką, miestas net keletui dienų buvo visiškai paralyžiuotas.

„Didžiausias JAV miestas tiesiog nepritaikytas tokiam milžiniškam gyventojų kiekiui. Sutrikdyti metro eismą Manhatane pakanka stipresnio lietaus, o ką jau kalbėti apie tropikų audrą“, – pasakojo pas vietinius niujorkiečius apsistojęs lietuvis.

Anot jo, net ir praėjus savaitei po nelaimės, sunku patikėti, kad vaizdas už lango tikras. Kas vakarą temstant užsižiebiantis po rugsėjo 11 d. teroro išpuolių antras šalyje pagal aukštį dangoraižis „Empire State Building“ tik dar labiau išryškina anaiptol ne atvirukinį vaizdą – visai be elektros likusį Žemutinį Manhataną.

Be elektros, vandens ir... kavos

Antradienio rytą po uragano Manhatano gyventojai pasitiko be elektros ir vandens. Kai kurie rajonai jų neturi iki šiol.

„Ryte išėjus į nuolaužomis, šiukšlėmis ir medžių šakomis nuklotą gatvę keisčiausia buvo matyti niujorkiečius, paniškai ieškančius veikiančios kavinės, kur galėtų nusipirkti puodelį kavos ar gauti maisto pusryčiams“, – įspūdžiais dalijosi lietuvis.

Itin mažuose butuose gyvenantys niujorkiečiai namuose dažniausiai visai negamina, todėl iššūkiu tapo ir nueiti bent 20 blokų iki artimiausios veikiančios parduotuvės. Žmonės iš lentynų šlavė žvakes, baterijas ir dujinius šildytuvus – po tropinės audros oras Niujorke oras smarkiai atvėso ir naktimis temperatūra nukrito žemiau nulio laipsnių.

„Nešildomuose būstuose pasidarė šalta, todėl daugelis tiesiog išsikėlė pas draugus ar giminines, todėl įprastai itin gyvas Manhatanas tapo vaiduoklišku. Temstant ypač nejauku, nes tamsiose gatvėse sumažėjo žmonių – baiminamasi nusikaltimų“, - sakė Justinas.

Dėl neveikiančių degalinių iškilo ir kuro problemų – prie kelių veikiančių benzino kolonėlių nusidriekė milžiniškos eilės.

Džiaugiasi, kad nelyja

Paralyžiuotas miestas atsigaudinėja lėtai – niujorkiečiai uraganą „Sandy“ prisimins kur kas blogiau nei pernai šalį niokojusį „Irene“.

„Nepamenu, kad būtų buvę blogiau, – teigė jau beveik dvidešimt metų Čelsio rajone gyvenantis amerikietis Jasonas, koledže mokantis psichologijos, – savaitę gyvename be elektros, karšto vandens, viešojo transporto, šiukšlėmis užverstomis gatvėmis, apgriuvusiais pastatais. Pačiame uragano įkarštyje visai šalia mano buto sugriuvo namo fasadas – kai tai nutinka taip arti, tikrai nejauku.“

Nors ir lėtai, miestas visgi stojasi ant kojų. „Džiaugiamės, kad bent nelyja, tai labai palengvina visus darbus, nes jei iškristų kritulių, liktume įstrigę dar ilgam“, – pasakojo Jasonas.

Dar ketvirtadienį mieste pradėjo važinėti autobusai, dėl užgriuvusios nelaimės keleivius vežę nemokamai, penktadienį pajudėjo kelios metro linijos, normalizavusi oro uostų veikla. Tiesa, Žemutinis Manhatanas išlieka užsemtas, bet tikimasi, kad jau nuo pirmadienio miestas atgaus savo gyvybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.