Japonijos šiaurę sukrėtė žemės drebėjimas, cunamis sužeidė 5 žmones (video)

Japonijos šiaurę sukrėtė stiprus žemės drebėjimas. Kaip praneša televizija NHK TV, paskelbtas cunamio pavojus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2012, 6:10 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:17 PM

Pirminiais duomenimis, žemės drebėjimo stiprumas siekė 7,3 balo.

Drebėjimo epicentras buvo jūros dugne apie 10 km gylyje.

Kaip praneša „Reuters“, pareigūnai įspėja apie Japonijos šiaurės rytuose esančiai Mijagio prefektūrai gresiantį cunamį. Gali susiformuoti vieno, kitų šaltinių teigimu - daugiau kaip dviejų metrų aukščio bangos.

AP praneša, kad pastatai Japonijos sostinėje Tokijuje svyravo keletą minučių. Čia, už kelių šimtų kilometrų nuo epicentro, užfiksuotas žemės drebėjimo stiprumas - 4 balai.

Mijagio prefektūra smarkiai nukentėjo nuo žemės drebėjimo ir cunamio 2011 m. kovo 11 d.

Apie aukas ir padarytą žalą kol kas informacijos nėra.

Pavojingos net 1 m aukščio bangos

Kaip praneša BBC, žemės drebėjimo epicentras buvo apie 245 km į pietryčius nuo Kamiaši miesto, maždaug 36 km gylyje. Įspėjimai apie cunamio stiprumą skirtingi – pranašaujamos nuo 50 cm iki 2 m aukščio bangos.

Toks cunamis nesulyginamas su 10-11 m aukščio bangomis, nusiaubusiomis Japoniją 2011 metais, tačiau vis vien pavojingas. Pavojingos netgi vieno metro bangos.

Kai kuriuose rajonuose prasidėjo evakuacija, gyventojai raginami prisiglausti aukščiau virš jūros lygio esančiose vietose. Japonijos ministras pirmininkas Yoshihiko Noda dėl cunamio pavojaus atšaukė gruodžio 16 d. numatytą rinkiminės kampanijos renginį.

Po žemės drebėjimo toje pačioje vietoje užfiksuoti dar trys pakartotiniai smūgiai – 6,2, 5,5 ir 4,7 balų stiprumo.

Cunamis smogė nestipriai

Kol kas žinoma apie du per žemės drebėjimą nukentėjusius žmones. 75 metų moteris evakuodamasi nuo cunamio parkrito ir susižeidė. Mijagio prefektūros Sendai mieste sužeistas vaikas.

Mijagio provincijos Ishinomaki mieste pranešta apie 1 m aukščio cunamio bangas. Provincijoje sustabdytas traukinių eismas ir Sendai oro uosto darbas.

Per cunamį nesunkiai sužeisti 5 žmonės.

„Kai kilo žemės drebėjimas, buvau miesto centre. Nedelsdamas šokau į automobilį ir skubėjau važiuoti link kalnų. Ir dabar slepiuosi automobilyje, - „Reuters“ žurnalistams telefonu sakė Ishinomaki miesto gyventojas Chikako Iwai. - Mano radijas įjungtas, ir jie sako, kad eismas vis dar sutrikęs. Planuoju čia pasilikti dar porą valandų“.

Ishinomaki mieste nemažai vietų, kurios dar neišvalytos po pernai praūžusio cunamio. Daug namų apgriuvę, pilni nuolaužų. Darbininkai iki šiol teberūšiuoja potvynio nuplautų ir suniokotų automobilių nuolaužas.

Apie 12 val. 40 min. Lietuvos laiku  Japonijos meteorologijos agentūra pranešė, kad cunamio pavojus atšaukiamas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.