Australiją alina rekordiniai karščiai, pavojų kelia gaisrai

Australai penktadienį kaip įmanydami gynėsi nuo karščio. Temperatūrai pasiekus beveik 46 laipsnius pagal Celsijų, tūkstančiai žmonių dieną leido paplūdimiuose tiesiog mirkdami vandenyje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 18, 2013, 11:42 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:26 PM

Sidnėjus patyrė karščiausią dieną per visą temperatūrų fiksavimo istoriją. Miesto observatorijoje 14 val. 55 minutės vietos laiku buvo užfiksuota rekordinė 45,8 laipsnių temperatūra, rašo BBC.

Prieš tai temperatūros rekordas mieste buvo pasiektas 1939 metų sausį. Tada termometrų stulpeliai Sidnėjaus observatorijoje pasiekė 45, 3 laipsnius pagal Celsijų.

Kai kuriose Sidnėjaus apylinkėse termometrų stulpeliai penktadienį pakilo dar aukščiau. Pavyzdžiui, Sidnėjaus priemiestyje Penrite buvo užfiksuota 46,5 laipsnių pagal Celsijų temperatūra.

Tai taip pat karščio rekordas, tačiau Perite temperatūra stebima ir fiksuojama tik nuo 1995-ųjų.

Rekordinė temperatūra užfiksuota ir pakrantėje nuo Begos (44,6 laipsniai karščio) iki Viljamtauno(44,8 laipsniai karščio).

Pareigūnai pataria žmonėms vengti saulės, aktyvios fizinės veiklos ir visur nešiotis su savimi vandens. Gyvenimą iš įprastų vėžių čia išmušė ir tai, kad karštis pakenkė geležinkelių bėgiams.

Traukiniai Sidnėjuje ir jo apylinkėse vėluoja.

Pagalbos tarnybos teigia sulaukusios dešimčių žmonių skambučių dėl sveikatos sutrikimų – galvos svaigimo, sąmonės praradimo, vėmimo. Labiausiai karščiai atsiliepė pagyvenusių žmonių sveikatai.

Tačiau australams tenka rūpintis ne tik dėl alinančių karščių, bet ir dėl krūmynų gaisrų keliamo pavojaus.

Ugniagesiai vis dar kovoja su dešimtimis gaisrų Naujojo Pietų Velso ir Viktorijos valstijose.

Mažas Linkolos miestelis rytinėje Viktorijos dalyje yra atkirstas nuo pasaulio dėl beveik 45 tūkst. hektarų plotą apėmusios ugnies, kuri užblokavo vienintelį į Linkolą vedantį kelią.

Dešimtys miestelio gyventojų evakuoti, tačiau keli žmonės penktadienį vis dar buvo įstrigę namuose.

Vienas tokių nelaimėlių – avis auginantis ūkininkas Robas Gilderis. Vyras teigia su dviem savo darbuotojais tiesiog įstrigęs ūkyje ir atsidūręs didžiuliame pavojuje.

„Esu labai susirūpinęs. Tikiuosi, kad vienas sraigtasparnių mus iš čia paims, bet manau, kad jiems tai gali nepavykti dėl dūmų“, - leidiniui „Herald Sun“ kalbėjo R. Gilderis.

Australams su gaisrais per karščius tenka kovoti kiekvienais metais. 2009 metų vasarį 173 žmonės žuvo per gaisrą Viktorijos valstijoje. Ši tragiška diena dabar vadinama Juoduoju šeštadieniu.

Penktadienį Australijos premjerė Julia Gillard dalyvavo ir 2003 metais sostinėje Kanberoje praūžusių gaisrų aukų atminimo ceremonijoje. Tada žuvo keturi žmonės, buvo sunaikinta tūkstančiai namų. Karštis Australijoje pastarosiomis savaitėmis toks didelis, kad Meteorologijos biuras turėjo į temperatūrų spalvų lentelę įtraukti naują atspalvį. Tad dabar temperatūrų skalėje galima rasti ir aukštesnę nei 50 laipsnių pagal Celsijų temperatūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.