Didžiausias Japonijos žemės drebėjimas – liudininkų akimis (video)

Japonijoje pasirodė anksčiau nematytas mėgėjiškas vaizdo įrašas iš 2011 m. kovo 11 d. įvykusio žemės drebėjimo – vieno didžiausių iš visų kada nors užregistruotų. Kadruose matyti, kaip eilinius japonus užklumpa požeminiai 9 balų stiprumo smūgiai, kaip verkia ir meldžiasi vaikai, kaip dreba stadionas, o ant asfalto atsiranda didžiuliai įtrūkimai.

Kadruose matyti, kaip eilinius japonus užklumpa požeminiai 9 balų stiprumo smūgiai.<br>Youtube
Kadruose matyti, kaip eilinius japonus užklumpa požeminiai 9 balų stiprumo smūgiai.<br>Youtube
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 5, 2013, 12:22 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:49 PM

Įraše galima iš vidaus stebėti, kaip japonai gelbsti savo gyvybes, žaibiškai reaguodami ir puikiai žinodami, ką reikia daryti tokioje situacijoje.

Kituose įrašuose matyti, kaip griūva dideli namai, kaip masinių renginių dalyviai bando nusigauti į saugesnes vietas, kaip žmonės reaguoja į pakartotinius smūgius. Daugelyje kadrų tėvai bando uždengti savo vaikus, griūvant spintoms ir dūžtant stiklams.

Viename iš fragmentų nufilmuotas prekybos centras, kuriame po drebėjimo išsijungia elektra. Žmonės tamsoje pradeda rėkti nuo kiekvieno stipresnio požeminio smūgio.

2011 m. kovo 11 d. žemės drebėjimas oficialiai pavadintas Didžiuoju Rytų Japonijos žemės drebėjimu. Požeminiai smūgiai sukėlė cunamį, bangų aukštis siekė 30-40 metrų. Tragedijos aukomis tapo apie 16 tūkst. žmonių, praėjus metams 3167 žmonės buvo laikomi dingę be žinios, daugiau kaip 350 tūkst. žmonių neteko pastogės.

Žemės drebėjimas sukėlė ir Fukušimos atominės elektrinės avariją. Valdžios vertinimais, visiškai likviduoti avarijos pasekmes pavyks tik per 30-40 metų.

Bendras gamtinės ir atominės katastrofos padarytos žalos dydis siekia 300 mlrd. dolerių.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.