Po žemės drebėjimo Saliamono salose kilo cunamis

Po galingo 8 balų stiprumo žemės drebėjimo Saliamono salose kilo cunamis, kuris nusinešė mažiausiai keturių žmonių gyvybes, skelbia BBC.

Cunamio pavojus buvo paskelbtas ne tik Saliamono salose, bet ir Vanuatu, Nauru, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Tuvalu, Naujojoje Kaledonijoje ir Kiribatyje.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Cunamio pavojus buvo paskelbtas ne tik Saliamono salose, bet ir Vanuatu, Nauru, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Tuvalu, Naujojoje Kaledonijoje ir Kiribatyje.<br>AP asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-02-06 10:19, atnaujinta 2018-03-12 12:25

JAV tarnybų duomenimis, požeminiai smūgiai užfiksuoti trečiadienį 02 val. 12 min. Vidurio Europos laiku netoli Santa Kruso salų, kurios priklauso Saliamono saloms. Po kurio laiko 0,9 metro aukščio cunamis pasiekė Latos miestą, esantį rytiniame Saliamono salų pakraštyje. Perspėjimas apie cunamį buvo trumpam paskelbtas keliose Ramiojo vandenyno valstybėse.

Pranešama, kad cunamis sunaikino dešimtis namų Santa Kruso salose. Latos miestas yra didžiausioje Santa Kruso salyno saloje Nendo, kuri dar vadinama Santa Kruso sala. Skelbiama, kad labiausiai nukentėjo šios salos vakarinė pakrantė. Pagal vieną pranešimą, bangų aukštis siekė 1,5 metro.

Saliamono salų premjero atstovas spaudai sakė, kad cunamio banga į sausumą nukeliavo apie 500 metrų ir užliejo tris kaimus. Pasak atstovo, žuvo keturi žmonės. Į nelaimės vietą išvyko pareigūnai, ketinama siųsti maisto ir kitų atsargų. Latos ligoninės atstovai praneša, kad žuvo penki žmonės.

Teigiama, kad cunamio aukų skaičius nedidelis, nes dauguma žmonių iš karto po žemės drebėjimo evakavosi į aukštesnes vietoves.

Pirmojo požeminio smūgio epicentras, JAV tarnybų duomenimis, buvo 5,8 km gylyje. Po jo įvyko dar du 6,4 ir 6,6 balo stiprumo žemės drebėjimai. Pranešimų apie nuostolius kol kas nėra.

2007-aisiais cunamis Saliamono salose padarė didelių nuostolių ir sugriovė 13 kaimų. Tada žuvo mažiausiai 50 žmonių, dešimtys dingo be žinios. Cunamį sukėlė 8,1 balo stiprumo žemės drebėjimas.

Saliamono Salos - valstybė Ramiajame vandenyne, Melanezijoje, į rytus nuo Naujosios Gvinėjos. Saliamono Saloms priklauso apie tūkstantis salų, kurios drauge užima 28 450 kvadratinių kilometrų plotą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.