Čeliabinsko meteorito sprogimas buvo tolygus 20 atominių bombų, susprogdintų Hirosimoje (papildyta)

„Tokiam atsitikimui tai nedidelė suma”, - sakė jis.

Čeliabinsko srityje nukritęs meteoritas padarė žalos 100 tūkstančių namų savininkų, bendri nuostoliai viršija 1 milijardą rublių (apie 86 milijonus litų).
Čeliabinsko srityje nukritęs meteoritas padarė žalos 100 tūkstančių namų savininkų, bendri nuostoliai viršija 1 milijardą rublių (apie 86 milijonus litų).
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-02-16 10:51, atnaujinta 2018-03-11 19:29

JAV specialistų duomenimis, maždaug 15 metrų skersmens dangaus kūnas įskriejo į Žemės atmosferą ketvirtadienį 22 valandą 20 minučių JAV rytų pakrantės laiku (penktadienį 5 valandą 20 minučių Lietuvos laiku) 64 tūkstančių kilometrų per valandą greičiu ir sprogo 19-24 kilometrų aukštyje virš planetos paviršiaus. Šio sprogimo galingumas sudarė 300-500 kilotonų, o šleifas, kurį padangėje paliko bolidas, nusidriekė 480 kilometrų.

Pasak NASA atstovų, Rusijos teritorijoje nukritęs objektas yra tarp Marso ir Jupiterio esančio „asteroidų žiedo” nuolauža, virtusi meteoru Žemės atmosferoje. Šis meteoras yra didžiausias iš nukritusių į Žemę dangaus kūnų nuo 1908 metų, kai į mūsų planetą rėžėsi Tunguskos meteoritas.

NASA labai rimtai žiūri į galimo Žemės susidūrimo su kitais kosminiais kūnais grėsmę. Jiems stebėti žinyba kasmet gauna 20 milijonų dolerių.

Čeliabinsko srityje nukritęs meteoritas padarė žalos 100 tūkstančių nekilnojamojo turto savininkų. Suskaičiuota, kad per smūgį apgadinta 4,5 tūkst. pastatų. Pasak  Rusijos regiono vadovo Michailo Jurevičiaus. ,  bendri nuostoliai viršija 1 milijardą rublių (apie 86 milijonus litų). 

„Tokiam atsitikimui tai nedidelė suma”, - sakė jis.

Anot pareigūno, jau pakeista 30 procentų visų išbyrėjusių langų.

„Per savaitę sudėsime visus langus, išskyrus kai kuriuos vitražus tarybiniais metais statytuose pastatuose, bet ir šis procesas truks ne daugiau kaip dvi savaites”, - patikino jis.

 Newsru.com praneša, kad į smūgio paveiktą teritoriją lėktuvais skraidinami langų gamybos įmonių vadovai ir darbininkai, kuriems teks pagaminti ir pakeisti nuo sprogimo išbyrėjusius pastatų langus. 

 Specialiu reisu į Čeliabinską vyksta 36 langų montuotojojų ir gamintojų brigada iš Tiumenės. Dar 41 specialistas skrenda iš Kurgano, 97 – iš Jekaterinburgo. 

Teigiama, kad atlyginimus darbininkams iš Tiumenės sumokės šios srities mokesčių mokėtojai. Tačiau kas mokės langų gamintojams, kol kas lieka neaišku. M. Jurevičius šeštadienį paneigė gandus, kad, nukritus meteoritui, gyventojai tyčia daužė savo namų ir butų langus, tikėdamiesi, jog jie nemokamai bus pakeisti plastikiniais arba už juos bus išmokėta kompensacija.

„Netiesa, šito nebuvo. Tai - žurnalistų „antis”. Niekas specialiai nedaužė langų”, - cituoja gubernatorių ITAR-TASS.

Penktadienio rytą virš Uralo federalinės apygardos teritorijos subyrėjo meteoritas, kurio didžioji dalis sudegė žemutiniuose atmosferos sluoksniuose. Nukentėjo daugiau kaip tūkstantis žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.