Birmai žengti pirmyn trukdo ir smurtas

Dėl teigiamų permainų Birmą (Mianmarą) gyrusi tarptautinė bendruomenė priversta stabtelėti. Meiktilos mieste budistų įvykdytos kruvinos atakos dar kartą iškėlė skaudžias valstybės bėdas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC informacija.

Birmoje budistai kelias musulmonų gyvenvietes tiesiog supleškino.<br>AP
Birmoje budistai kelias musulmonų gyvenvietes tiesiog supleškino.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 8:21 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:24 PM

Tik dabar buvo paviešinti praėjusį mėnesį daryti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip Meiktilos mieste budistai puola musulmonus.

Užfiksuota, kaip grupė budistų naikina musulmonams priklausančią aukso parduotuvę, padega musulmonų namus. Nufilmuotas net ir degantis žmogus. Per šiuos neramumus žuvo mažiausiai 43 žmonės, 12 tūkst. buvo priversti palikti namus.

Birmos Meiktilos mieste, kuriame 30 proc. gyventojų sudaro musulmonai, smurtas įsiplieskė po kovo 20 dienos įvykių.

Tuomet į miesto centre esančią musulmonams priklausančią aukso dirbinių parduotuvę atėjo budistų pora, norėjusi parduoti savo juvelyrikos dirbinius. Tačiau čia įsiplieskė konfliktas dėl papuošalų kainos.

Po to Meiktilos mieste buvo užpultas budistų vienuolis, kuris mirė ligoninėje. Žinia apie pastarąjį nusikaltimą, regis, įtampos kaustomoje visuomenėje tapo paskutiniu lašu.

Nuo to karto budistų grupuotės ėmė puldinėti visus musulmonų gyvenamus kvartalus. Aukso parduotuvėje prasidėjęs ginčas virto smurtu visoje miesto bendruomenėje.

Europos Sąjunga ketino svarstyti kai kurių sankcijų atšaukimą reformų keliu žengiančiai Birmai. Bet po įvykių Meiktiloje kai kurios žmogaus teisių grupės pabrėžė, kad sankcijos neturi būti panaikintos, kol valdžia neskirs dėmesio tokioms problemoms kaip atakos prieš musulmonus.

Meiktiloje nufilmuoti vaizdai svarbūs ir dėl to, kad juose matyti, kaip šalies policija nestabdė budistų atakų prieš vienuolius.

Pavyzdžiui, nufilmuota, kaip policijos pareigūnai žiūri į ant žemės besivoliojantį degantį žmogų. Tuo metu kažkas iš stebinčiųjų sako: „Nepilkite ant jo vandens – leiskite jam mirti.”

Kitoje vietoje užfiksuota, kaip jaunas vyras yra pačiumpamas ir sumušamas grupės žmonių, tarp kurių yra ir budistų vienuolis. Užpultasis buvo nužudytas.Tik vieną kartą nufilmuota, kaip policija išveda musulmonų moteris ir vaikus iš jų degančių namų.

Meiktiloje įsiplieskęs smurtas išplito į kitus Birmos miestus, juose teko įvesti komendanto valandą. Bent trijuose miestuose buvo padegtos musulmonų mečetės ir namai.

Smurtas tarp budistų ir musulmonų Birmoje buvo pratrūkęs ir 2012 metais. Neramumai įsiplieskė po to, kai praėjusią gegužę Rachine buvo išžaginta ir nužudyta jauna budistė moteris.

Per smurto protrūkį birželį ir spalį Birmoje žuvo 200 žmonių. Tūkstančiai žmonių, daugiausia musulmonai, paliko savo namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.