Rusijos prezidentas jau išsiskyręs. Bet ar viengungis?

„Eime, pažiūrėsime „Esmeraldą”.” Anot Maskvoje sklandančių juokelių, toks dabar yra kodinis skyrybų prašymo ženklas. Mat Kremliuje pažiūrėjęs šį baletą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pranešė apie skyrybas su žmona Liudmila.

Rusijos prezidentas V.Putinas su žmona Liudmila anksčiau mėgdavo demonstruoti pamaldumą, bet apie skyrybas Putinai prabilo viešai ir kone džiugiai.<br>„Reuters”
Rusijos prezidentas V.Putinas su žmona Liudmila anksčiau mėgdavo demonstruoti pamaldumą, bet apie skyrybas Putinai prabilo viešai ir kone džiugiai.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jun 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:39 PM

Pasaulis šokiruotas, bet rusai nesistebi.

„Taip, galima sakyti, tai civilizuotos skyrybos. Kiekvienas mūsų jau seniai turi savo gyvenimą”, – patvirtino L. Putina.

Bet ant dešinės V. Putino rankos bevardžio piršto vis dar buvo matyti sutuoktuvių žiedas. Jis neužsibus. Ir negalima sakyti, kad besistebintis pasaulis to negalėjo numatyti anksčiau.

Praėjusią vasarą žinomas ir labai informuotas rusų politologas Stanislavas Beliavskis sakė: „V.Putino santykiai su žmona toli gražu nėra idealūs. Jau apie 10 metų jų sąjunga yra grynai formali, o prezidento rezidencijoje jie miega atskiruose miegamuosiuose.”

Suglumino tik du dalykai: neįprastas viešumas – niekas nelaukė, kad apie skyrybas Putinai paskelbs viešai, lyg geriausi draugai šypsodamiesi prieš kameras. Glumina ir kitkas – kad jau viešumo skraistė prasivėrė, ar jau viešai galima spėlioti apie oficialiai viengungio, tačiau, anot gandų, tikrai ne vienišo V.Putino naująją išrinktąją?

Du prezidento gyvenimai

Oficialiai V.Putinas jau seniai turi bent du gyvenimus. Vienas – itin viešo žmogaus, Rusijos prezidento. Jis nuolat stebimas televizijos kamerų vadovauja šaliai, skraido naikintuvais ir skraidyklėmis su retos rūšies gervėmis. Jis žvejoja kalnų ir lygumų upėse, žieduoja amūrinius tigrus, užsiima dziudo ir slidinėja, traukia iš jūros senovines amforas. Jo veiklos sąrašą būtų galima tęsti.

Ir yra antras – asmeninis gyvenimas, į kurį nieko iš pašalinių į atsargą išėjęs KGB pulkininkas neįsileidžia.

Jis turi oficialią žmoną, bet viešojoje erdvėje ji pasirodydavo tik pirmuosius dvejus trejus vyro prezidentavimo metus ir net vadovavo rusų kalbos išsaugojimo fondui. O po to dingo kaip šmėkla.

Jis turi ir antrąją – draugę, su kuria susilaukė dviejų vaikų, bet net minėti juos, neabejotina, uždrausta bet kam, išskyrus tikriausiai tuos, kurie priklauso artimiausiųjų ratui.

V.Putinas turi dvi oficialias dukteris, kurių vardai, beje, kaip ir nuteistų „Pussy Riot” narių – Maša ir Katia. Jos dabar 28 ir 27 metų, bet kur jos gyvena, kuo užsiima – nežinoma.

Vyras – lyg paslaptis

Koks skyrybų motyvas? V.Putinas tvirtina, kad „esama žmonių, kurie visiškai nesuderinami su viešumu”, – tai Liudmila, kuriai, be to, „sudėtingi” nuolatiniai skrydžiai lėktuvu. Sunku patikėti, turint omeny, kad ji tekėjo už V.Putino dirbdama „Aeroflot” palydove.

Kaip dabar sako buvę sutuoktiniai, L.Putina greitai pavargo nuo to beprotiško gyvenimo, kurį lėmė pirmosios šalies ponios statusas. Tikriausiai tai tiesa. Bet yra ir kita tiesa: V.Putinas visada buvo sunkaus charakterio sutuoktinis.

„Prisimenu, stoviu metro. Pirmąsias penkiolika vėlavimo minučių ištveriu normaliai, pusę valandos – taip pat lyg nieko.

Bet kai jau valanda praeina, o jo vis dar nėra, tiesiog verkiu iš nuoskaudos.

O po pusantros valandos jau apskritai nejauti jokių emocijų. Jokio santykių aiškinimosi, kai pagaliau pasirodydavo Vladimiras, nebuvo. Per tą laiką išgyvenau tiek, kad emocijoms jau nebelikdavo jėgų. Vėlavimas visada būdavo pateisinamas darbu, kuriame, beje, jis buvo punktualus. O asmeniniame gyvenime jis atsipalaiduodavo”, – prisiminė L.Putina draugavimo su juo laikotarpį.

Visas jos gyvenimas su V.Putinu buvo nuolatinis išbandymas: „Visuomet jaučiau, kad jis visą laiką lyg stebėjo mane – kokį dabar priimsiu sprendimą, teisingą ar ne, išlaikysiu tą ar kitą išbandymą.”

Kad V.Putinas yra KGB karininkas, Liudmila sužinojo tik praėjus pusantrų metų po vestuvių, o anksčiau buvo įsitikinusi, kad jis dirba kriminalinės paieškos skyriuje.

„Aš turėjau draugę, jo bičiulio žmoną. Būtent iš jos sužinojau tiesą. Pojūčiai pasirodė ne iš maloniųjų. Tuo momentu tai buvo signalas, jog manimi dar nevisiškai pasitikima”, – pasakojo L.Putina.

Buvo ir ištikimybės patikrinimas: kartą vakare tuščioje gatvėje Leningrado pakraštyje Liudmilą pasivijo jaunuolis ir labai geranoriškai, šypsodamasis, bet atkakliai šaukė: „Mergaite, tai likimas. Tai likimas! Kaip norėčiau su jumis susipažinti! Prašom pasakyti savo telefono numerį. Arba užsirašykite manąjį – dėl viso pikto.”

„Tuomet nemaniau, jog tai galėjo būti patikrinimas. Bet vėliau sužinojusi, kad Vladimiras dirba KGB, prisiminiau šį atsitikimą. Aš daug kartų apie tai klausiau, bet jis kaskart išvengdavo atsakymo”, – pasakojo L.Putina savo prisiminimuose.

Žodis – lyg įsakymas

Kaip sakė L.Putina, ji visada paklusdavusi savo vyro pageidavimams. Kai gimė pirmoji duktė, laiminga motina norėjo jai duoti Natašos vardą.

„Turėjau draugę Natašą ir apskritai labai patiko šis vardas. O Vladimiras pasakė: „Ne, ji bus Maša.” Apsiverkiau, bet paskui supratau, kad išeities nėra, ir dukrelės vardas vis tiek bus Maša”, – tvirtino L.Putina.

Vyras niekada nepagelbėdavo namų ruošoje, nesirūpino maisto produktais, vystyklais, kitais dalykais. Kai jie gyveno Dresdene, L.Putina, laukdamasi Katios, septintą mėnesį nėščia tampė krepšius su produktais į šeštą aukštą. Bet V.Putinas turėjo principą: moteris namuose viską turi daryti pati.

Gražiausia klasės mergina, viena labiausiai dėmesį patraukiančių mokyklos merginų po pažinties su V.Putinu tapo kukli dar iki vestuvių.

„Viename vakarėlyje aš, matyt, pernelyg laisvai elgiausi – šokau, linksminausi, juokiausi. Vladimirui tai nepatiko ir man buvo aiškiai pasakyta, kad mūsų tolesni santykiai negalimi.

Nemėginau ginčytis”, – pasakojo buvusi V.Putino žmona.

Bet po dviejų savaičių vyras pas ją sugrįžo.

Viešumoje nesirodys

Apie dabartinį L.Putinos gyvenimą beveik nieko nežinoma. Vieną laiką sklido kalbos, kad ji išėjo į Spas-Jelizarovo vienuolyną prie Pskovo, kur buvo įšventinta į vienuoles ir „meldžiasi už vyro nuodėmes”.

Beje, Rusijoje, buvo toks paprotys. Antai, Rusijos valdovas Petras I, viešai išsiskyręs su žmona, ją ištrėmė į vienuolyną.

Gandus palaikė net vietos valdžia. Vieni sakė, kad „nėra tiksliai įsitikinę”, o kiti, priešingai, teigė: „šimtas procentų, kad ji gyvena čia”, ir dėl to vienuolynas staiga gavo milijoninius asignavimus restauravimo darbams. Net sklido kalbos, kad Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas įšventino L.Putiną vienuolyno vyresniąja.

Dabar L.Putina, neoficialiais duomenimis, gyvena nedidelėje sodyboje pasienyje su Estija. Į Maskvą atvyksta retai, o į prezidento rezidenciją neužsuka.

„Faktiškai nesimatome”, – pripažino L.Putina žurnalistams po pranešimo apie skyrybas.

Gandus bando užgniaužti

Bet dabar, matyt, vėl atgis gandai apie V.Putino neištikimybę. Ir jo tikrąją meilę, kad ir kaip tai stengtųsi neigti V.Putino atstovai. O to, kad Kremliaus atstovams tenka atsakinėti ir viešai neigti faktus apie asmeninius prezidento reikalus, dar nėra buvę. Tad gandai sklinda.

Ir dabar visų žvilgsniai nukrypo į vieną gražuolę. Teigiama, kad buvęs L.Putinos sutuoktinis gali oficialiai susituokti su gegužės mėnesį 30-metį atšventusia drauge, buvusia gimnaste Alina Kabajeva.

2004 metų olimpiados nugalėtoja, dukart pasaulio, penkiskart Europos ir šešiskart Rusijos čempionė jau antrą kadenciją posėdžiauja Valstybės Dūmoje kaip partijos „Vieningoji Rusija” deputatė.

Jie susipažino 2004 m. Kremliuje, kai Rusijos vadovas teikė apdovanojimus olimpiados nugalėtojams.

2004 metais ji, Taškento totoriaus duktė, perėjo iš islamo į krikščionybę. Galimas dalykas, kad šis žingsnis kažkaip susijęs su jos pažintimi su V.Putinu.

Iš pradžių A.Kabajeva buvo vadinama tik laikinu valstybės vadovo susižavėjimo objektu.

Bet 2009 metų gegužę po šalį pasklido informacija: Alina pagimdė sūnų. Gimdė ji vienuose brangiausių Europos gimdymo namų, berniukui neva davė Dmitrijaus vardą.

Bet rusų žiniasklaida neilgai narstė įvykį: jau po paros dviejų viskas, kas susiję su A.Kabajeva, buvo pašalinta iš daugumos laikraščių tinklalapių, radijo stočių ir televizijos kanalų. Kūdikio lyg nebūta.

Tiesa, laimingos motinos tėvas Maratas Kabajevas atviraširdiškai leptelėjo: „Jeigu mano duktė ištekės už Putino, tai bus gerai!”

Nuo to laiko nė vienas A.Kabajevos giminaičių nė karto nepravėrė burnos žurnalistams. Bet neoficiali informacija sklando ir po Maskvą, ir po šalį. Apie tai, kad pernai lapkritį A.Kabajeva pagimdė V.Putinui dar vieną vaiką – šįkart mergaitę, apie tai, kad ji gyvena su vaikais Sočyje, valstybinėje rezidencijoje „Bočarov ručej”.

Būtent dėl to V.Putinas tiek daug laiko praleidžia ne Maskvoje, o Juodosios jūros pakrantėje: šį pavasarį ne mažiau kaip pusė svarbių pasitarimų, kuriuose dalyvavo V.Putinas, lyg tyčia vyko būtent ten.

Sklando gandai, jog Alina dažnai nuobodžiauja dėl priverstinio atsiskyrėliško gyvenimo.

Prezidentą pašiepia internete

Galimas dalykas, šia aplinkybe aiškinamas dabartinis prezidento sprendimas pranešti apie skyrybas su oficialia žmona, kad būtų galima viešumoje pasirodyti su tikrąja žmona.

Tačiau, suprantama, yra nemažai keblumų. Pirmiausia religinių. Stačiatikių ekspertų asociacijos vadovas Kirilas Frolovas kreipėsi į stačiatikius rusus su raginimu „pasimelsti už Dievo tarnų Vladimiro ir Liudmilos išgelbėjimą ir neleisti antirusiškoms jėgoms piktdžiugiauti”.

Nors būtent Stačiatikių bažnyčios vadovai, reikšmingai linksint pačiam V.Putinui, dar visai neseniai kalbėjo apie nuodėmes, kurias užtraukia skyrybos. Suprantama, nuosaikiai V.Putino skyrybas pasitikusioje Rusijoje niekas rimtai nekelia prezidento veidmainystės ar neištikimybės klausimo. Išimtis – V.Putino taip ir nepažabota virtualioji erdvė.

Internete per kelias dienas jau sukurta nemažai netikrų V.Putino anketų pažinčių svetainėse, kur pristatomas karštas, pasiturintis viengungis, kuriam gali rašyti moterys, „norinčios pažvelgti į kitą Kremliaus sienų pusę”. Nepamiršo įgelti ir V.Putino pastaraisiais metais užsmaugta opozicija.

„Norėčiau, kad jis paliktų mus, kaip paliko ją. Jis galėtų susirasti geresnę šalį, pavyzdžiui, Šveicariją ar Jamaiką, ten, kur šilčiau, kur žmonės laimingesni”, – rašė buvęs privatizavimo ministras Alfredas Kochas.

Lyderių skyrybos: nuo meilės iki karo

V.Putinas nėra vienintelis valstybės lyderis, valdymo metu išsiskyręs su žmona.

Nicolas Sarkozy tapo pirmuoju Prancūzijos prezidentu, kuris išsiskyrė tapęs šalies vadovu. 2007-aisiais jau įžengęs į Eliziejaus rūmus N.Sarkozy išsiskyrė su savo žmona Cecilia. Po metų N.Sarkozy vedė modelį ir dainininkę Carlą Bruni. N.Sarkozy jau nebe prezidentas, bet juodu su C.Bruni vis dar kartu.

Kitam šalies vadovui meilės reikalai ne itin sekasi. Buvusio Italijos premjero, lovelasu praminto Silvio Berlusconi žmonos Veronicos Lario kantrybė galiausiai trūko. Lakstymu paskui meilužes pagarsėjęs premjeras įsivėlė į skandalą su prostitutėmis, tarp kurių buvo ir nepilnamečių. Skyrybos S.Berlusconi atsiėjo brangiai – milijardierius kasmet buvusiai žmonai moka po 26 mln. eurų. Jis taip pat neteko posto.

Kartais skyrybos rengiamos iš politinio išskaičiavimo, tiesa, ne visada sėkmingai. Antai Gvatemalos prezidentas Alvaro Colomas 2011-ųjų kovą nusprendė skirtis su žmona Sandra Torres. Politiniai oponentai iš karto įtarė susimokymą: esą skyrybos – tik akių dūmimas.

Velionis Venesuelos lyderis Hugo Chavezas buvo vedęs du sykius. Ne tik ugningas politinis lyderis, bet ir per meilužių lovas skrajojantis plevėsa galiausiai buvo paliktas. Skyrybų prašymą padavusi žmona kaltino vyrą neištikimybe, o H.Chavezas sau būdingu stiliumi buvusiąją apkaltino „blogu, kaip kokios amerikietės, charakteriu”.

Kartais norėdami išsiskirti vyrai nueina kryžiaus kelius. Bent jau taip juokaujama Graikijoje. Buvęs premjeras Andreas Papandreou vos perėmęs šalies valdymą panaikino už neištikimybę bausmes numatantį įstatymą.

Nenuostabu, kad tai šiaip jau geriausiu Graikijos premjeru laikomam vyrui leido kuo skubiau po 38 metų santuokos išsiskirti su žmona Margaret ir vesti perpus jaunesnę oro bendrovės palydovę. A.Papandreou mirė 1996 m., o jo našlė dabar gyvena už 850 eurų per mėnesį. Tiesa, ji prisiduria pozuodama nuoga vyrų žurnalams.

Kartais skyrybos gali baigtis kalėjimu. Po to, kai susirieję Peru prezidentas Alberto Fujimori ir jo žmona Susana Higuchi padavė skyrybų prašymą, prasidėjo tikras karas.

A.Fujimori išmetė buvusią žmoną iš prezidento rūmų ir pareiškė, kad susiras „naują žmoną, intelektualią ir turinčią ilgas kojas”. Moteris atkeršijo prokurorams papasakojusi apie savo buvusio vyro korupcinius ryšius. Rezultatas: A.Fujimori štai jau 7 metus sėdi už grotų, jam dar liko 18 metų. Beje, kalėjime jis nepalūžo – vedė dar sykį.

Skyrybų karaliumi galima tituluoti Henriką VIII. Išsiskyręs su Kotryna Aragoniete Anglijos karalius sukėlė karą su Ispanija. O vedęs savo meilužę Anne Boleyn jis susipyko su vedyboms nepritarusiu Vatikanu ir įkūrė atskirą nuo Romos katalikų bažnyčios – Anglikonų bažnyčią. A.Boleyn buvo antroji iš 6 Henriko VIII žmonų ir pirmoji, kuri buvo nukirsdinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.