Izraelyje iškilmingai paminėta Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžia

Izraelyje auga susidomėjimas Lietuva, ką tik pradėjusia pirmininkauti ES Tarybai. Galimus pirmininkavimo iššūkius ir galimybes, kurios atsiveria Vilniui, Seimo delegacija liepos 9-ąją pristatė Tel Avive. Svečių klausėsi gausiai susirinkę Izraelio atstovai, kartu pasveikinę lietuvius su Lietuvos Valstybės diena.

Seimo pirmininko pavaduotojas G. Kirkilas Tel Avive pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai tikslus.<br>Lietuvos ambasada Izraelyje
Seimo pirmininko pavaduotojas G. Kirkilas Tel Avive pristatė Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai tikslus.<br>Lietuvos ambasada Izraelyje
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:42 AM

Iškilmingame renginyje kalbėjęs Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas trumpai pristatė Lietuvos pirmininkavimo tikslus bei apžvelgė galimus iššūkius ir galimybes, kurios atsiveria Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai pirmą kartą nuo įstojimo į Bendriją 2004 metais.

Pasak G. Kirkilo, pirmininkaujančios Lietuvos prioritetai – patikima, auganti ir atvira Europa. G. Kirkilas taip pat pabrėžė Lietuvos, ES ir Izraelio santykių svarbą. Izraelio ir Lietuvos bei ES partnerystė yra grindžiama glaudžiu tarpusavio supratimu. Per pastaruosius keletą metų Lietuvos ir Izraelio santykiai tapo strategine partneryste, per pastaruosius 3 metus dvigubai išaugo prekybos ir turizmo apimtys, o nuo spalio 27 d. oro bendrovė „Wizz Air“ pradės vykdyti tiesioginius skrydžius maršrutu Vilnius – Tel Avivas. Bus vykdomi du skrydžiai per savaitę. Kaip ypatingos reikšmės įvykis, patvirtinantis Lietuvos ir Izarelio partnerystės brandumą, įvardinamas liepos mėn. pabaigoje Lietuvoje įvyksiantis Izraelio Prezidento Shimono Pereso vizitas.

Liepos 10-ąją G. Kirkilas bei Seimo delegacija susitiko su Izraelio Kneseto pirmininku Yuli Edelsteinu, Kneseto Užsienio reikalų ir gynybos komiteto primininkui Avigdoru Liebermanu, Izraelio užsienio reikalų viceministru Z’evu Elkini. Susitikimo metu Izraelio Kneseto pirmininkas Y. Edelsteinas pasveikino Lietuvą pradėjus pirmininkauti ES Tarybai bei išreiškė viltį, kad Lietuva įneš svarų indėlį į ES ir Izraelio santykių plėtrą.

Y. Edelsteinas taip pat pastebėjo, kad Lietuvos ir Izraelio santykiai per pastaruosius metus pasiekė naujas aukštumas ir yra grindžiami abipuse partneryste - per pastaruosius ketverius metus įvyko daugiau nei 30 aukšto lygio vizitų. G. Kirkilas savo ruožtu pridūrė, kad Lietuvos ir Izraelio santykiai apima vis daugiau sričių bei yra puikus pagrindas tolimesnei tautų ir valstybių draugystei. Susitikimų metu Izraelio pusė labai aukštai įvertino Lietuvos pastangas užtikrinant Lietuvos žydų kultūros ir istorijos paveldo puoselėjimą, įamžinant pagarbą Holokausto aukų atminimui. Susitikimų metu taip pat buvo aptartos regiono saugumo aktualijos, Artimųjų Rytų taikos procesas.

Tą pačią dieną Tel Avive įvyko režisieriaus Mariaus Markevičiaus dokumentinio filmo „Kita svajonių komanda“ („The Other Dream Team“) peržiūra. „Kita svajonių komanda“ nukelia į legendines 1992 m. olimpines žaidynes Barselonoje, kuriose Lietuvos krepšininkai iškovojo bronzą ir paliko neišdildomą pėdsaką valstybės bei krepšinio istorijoje. Iš okupacijos ką tik išsivadavusiai mūsų šaliai krepšininkų pergalė tapo simboliniu įrodymu, jog esame verti būti nepriklausomų valstybių žemėlapyje. Po filmo peržiūros vyko diskusija, kurioje dalyvavo G. Kirkilas, filmo herojai Šarūnas Marčiulionis ir Sergejus Jovaiša, Tel Avivo „Maccabi“ krepšinio klubo savininkas Shimonas Mizrahi bei Izraelio krepšinio legenda Talas Brody. Diskusijos metu buvo pabrėžta ypatinga krepšinio reikšmė Lietuvos istorijoje, taip pat atkreiptas dėmesys į dviejų mažų valstybių Lietuvos ir Izraelio panašumus tiek krepšinio istorijoje, tiek ir kitose srityse. Dokumentinis filmas „Kita svajonių komanda“ Izraelyje susilaukė itin didelio visuomenės dėmesio, filmą Tel Avive žiūrėjo gausiai susirinkę svečiai. Liepos 17 d. filmas taip pat bus rodomas Jeruzalėje, o liepos 30 d. filmo peržiūra bus rengiama Haifoje. Seimo delegacija taip pat aplankė žymų Lietuvos rašytoją Icchoką Merą, besigydantį po rimtos operacijos. G. Kirkilas jau anksčiau Seimo vardu padėkojo žymiam rašytojui už milžiniską jo indėlį suartinant lietuvių ir žydų tautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.