Turtuolis S. Berlusconi eis kankinio keliu?

Politikos Jėzumi Kristumi save vadinantis Silvio Berlusconi pagaliau turės progą atkentėti už Italijos nuodėmes. Buvusiam šalies premjerui skirta neskundžiama kalėjimo bausmė. Remdamasis BBC, „Forbes”, BNS apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:37 AM

76 metų milijardierius dėl mokestinio sukčiavimo nuteistas kalėti ketverius metus. Šį nuosprendį ketvirtadienį vakare paskelbė Italijos aukščiausios instancijos teismas.

Tai reiškia, kad S. Berlusconi priklausanti žiniasklaidos imperija „Mediaset” tikrai neskaidriai įsigijo JAV filmų transliavimo teises.

Pats magnatas tai atkakliai neigia.

Bet teismo jis neįtikimo. „Mokesčių vengimo sistemos autorius” – taip apibūdintas S. Berlusconi vaidmuo byloje.

Vis dėlto Aukščiausiasis teismas pagailėjo turtuolio ir ankstesnį teismo sprendimą uždrausti jam dalyvauti politiniame gyvenime nurodė svarstyti iš naujo.

Rinksis kalėjimą?

Nors S. Berlusconi skirta laisvės atėmimo bausmė, į kalėjimą jis gali ir nesėsti.

Pirmiausia, pagal amnestiją – ji automatiškai pakeista į vienų metų bausmę. Antra, dėl savo amžiaus S. Berlusconi gali rinktis namų areštą arba viešuosius darbus. Kaip jis pasielgs?

Praėjusią savaitę žymusis italas, save laikantis geriausiu Europos ir pasaulio lyderiu, žadėjo: „Nesutiksiu su atidavimu socialinėms tarnyboms, tarsi būčiau koks nusikaltėlis, kurį reikia perauklėti.

Man beveik 77 metai ir aš turėčiau teisę į namų areštą, bet jei jie pripažins mane kaltu, aš eisiu į kalėjimą.”

S. Berlusconi skundėsi, kad jau mėnesį negali miegoti. Gulėdamas lovoje jis tik spoksąs į lubas ir negalįs patikėti, kad su juo taip elgiamasi.

Kaltino sistemą

Aukos kaukę Italijos politikos veteranas užsidėjo ir sakydamas kalbą po nuosprendžio.

„Mainais į įsipareigojimus, kuriuos savo šalies labui vykdžiau beveik 20 metų ir pasibaigus mano viešajam gyvenimui, man atsilyginama kaltinimais ir nutartimi, kuri visiškai niekuo nepagrįsta ir atima mano asmeninę laisvę bei politines teises”, – emocingoje 9 minučių kalboje apgailestavo S. Berlusconi.

Kiek perfrazavęs jis pakartojo savo anksčiau ištartus žodžius, kad yra labiausiai persekiojamas žmogus pasaulyje. 6 mlrd. JAV dolerių turtą sukaupęs italas kaltino teisinę sistemą savivale ir kalbėjo apie būtinybę ją reformuoti.

„Ar tokios Italijos norime? Ar tokią Italiją mylime? Visiškai ne”, – tautiečius graudino S. Berlusconi.

Bylos vis stringa

Šis nuosprendis S. Berlusconi – pirmoji jam skirta reali bausmė, nors bylų prieštaringai vertinamam politikui teko dalyvauti daugiau negu 100 teismo procesų.

Tarp kaltinimų S. Berlusconi – papirkinėjimas, konfidencialios informacijos nutekinimas ir mokestinis sukčiavimas.

Dauguma bylų yra įstrigusios nesibaigiančiame apeliacijų procese.

Bene garsiausia jų – dėl mokėjimo už seksą nepilnametei prostitutei ir įgaliojimų viršijimą, prašant policijos merginą paleisti, kai ji buvo sučiupta vagiliaujanti.

Birželį už tai politikui skirta 7 metų bausmė, bet jo teisininkai padavė apeliaciją.

Net ir ketvirtadienį paskelbta neskundžiama bausmė įsigalios ne iš karto. Pirmiausia Italijos senatas turės balsuoti dėl S.Berlusconi parlamentaro imuniteto panaikinimo. Tai gali užtrukti savaites ar net mėnesius, nelygu politinė situacija. (, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.