Tarp Lietuvos sąjungininkių - ir Siera Leonė

Paremkite mūsų kandidatūrą į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą. Su tokiu prašymu Lietuva jau kreipėsi į kai kurias Tautų Sandraugos šalis. Viena pirmųjų tokio prašymo sulaukė Vakarų Afrikos valstybė Siera Leonė, ketinama kalbėtis ir su kitomis valstybėmis, nes po pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai tai būtų dar vienas Lietuvos žingsnis į priekį tarptautinėje arenoje. 

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Aug 6, 2013, 5:07 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:07 AM

„Lietuva prieš keletą metų apsisprendė kandidatuoti į JTST nenuolatines nares 2014-2015 metų laikotarpiui. Ar Lietuva taps nenuolatine JTST nare, paaiškės šį rudenį Jungtinių Tautų Generalinėje asamblėjoje“, – portalui lrytas.lt pasakojo  ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė-Liauskienė.

Prašymas remti Lietuvos kandidatūrą įteiktas Siera Leonės vyriausiojo komisaro pavaduotojui (laikinasis reikalų patikėtinis. – Red.) Jungtinėje Karalystėje Tambai Mansai Ngegbai.

Kas porą metų JTST vyksta balsavimas dėl nenuolatinių narių. Saugumo Taryboje yra tik penki nuolatiniai nariai, likusieji dešimt – nenuolatiniai.

 „Mes esame vieninteliai Rytų Europos grupėje. Gruzija taip pat buvo pateikusi kandidatūrą, tačiau persigalvojo. Norėdami patekti į JTST mes turime surinkti du trečdalius balsuojančių šalių balsų“, – kalbėjo A.Skaisgirytė-Liauskienė.

Mažai ambasadų kituose žemynuose

„Afrikoje mes turime vieną ambasadą, Pietų Amerikoje – konsulatą, Azijoje yra kelios Lietuvos ambasados, bet vis tiek daug šalių lieka be diplomatinės priežiūros. Šios šalys pasiekiamos per tokias sostines kaip Londonas, Berlynas, Paryžius, kur susitinkame su tu šalių kolegomis, nors ir formaliai nesame akredituoti“, – pasakojo diplomatė.

Londone yra labai daug Tautų Sandraugos – angliškai kalbančių šalių – atstovybių, todėl Londone įsikūrusi Lietuvos ambasada pasirinkta neatsitiktinai – Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje privalo aplankyti daugelį pasaulio ambasadorių ir paprašyti paramos Lietuvai.

„Siera Leonė yra viena tų šalių, kurias lankome, bet reikėtų paminėti ir kitas – Ruandą, Sudaną, Pietų Sudaną. Žadu aplankyti daugelį pasaulio ambasadų ir paprašyti jų paramos Lietuvai“, – sakė ji.

Saugumo Taryboje Jungtinėse Tautose sprendžiami taikos, karo ir nusiginklavimo klausimai. „Būti viena tarp penkiolikos šalių, sprendžiančių itin aktualius saugumo klausimu Pasaulyje – labai didelė atsakomybė, o tuo pačiu ir galimybė daryti įtaką. Vienas balsas, šiuo atveju – Lietuvos balsas, gali būti lemiamas“, - teigė ambasadorė.

Ruošiamasi atkakliai kovai 

Ruoštis Jungtinių Tautų Generalinei asamblėjai, kurioje ir bus balsuojama dėl Lietuvos kandidatūros, privertė karti patirtis.

Nepamirštas atvejis Jungtinėse Tautose, kai mūsų šalis skaudžiai pralaimėjo Generalinės asamblėjos pirmininko rinkimus. Lietuva buvo iškėlusi savo kandidatą,bet kitos šalys parėmė paskutiniu momentu atsiradusį jo varžovą, kuris vienerių metų kadencijai tapo Generalinės asamblėjos pirmininku. Tai parodė, kad Generalinei asamblėjai reikia ruoštis itin atsakingai.

„Turėdami tokį patyrimą tapome labiau brandesni ir galime apskaičiuoti savo ėjimus ateityje. Turime kalbėtis su visais ambasadoriais, net ir su tais, kurie galbūt tradiciškai linkę remti kitas šalis. Mes esame ES dalis, o kai kurios šalys nebūtinai automatiškai balsuoja už ES šalis“, – pasakojo ambasadorė.

JTST susiskirsčiusi į regionines grupes. Paprastai afrikiečiai dėl savo kandidatų susitaria iki visuotinio balsavimo Generalinėje asamblėjoje Afrikos sąjungoje. Vakarų grupėje dažnai būna keli kandidatai iki pat paskutinio momento. Lotynų Amerika taip pat turi keletą kandidatų, tad nežinia tęsis iki pat rugsėjo mėnesio.

Lietuvos prioritetai JTST – dalykai, kurie yra ir Europinėje užsienio politikoje. Tai – konfliktų prevencija, kova prieš moterų seksualinį išnaudojimą per karinius konfliktus, nusiginklavimo klausimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.