Dešimt įdomiausių faktų apie JAV valstybės sekretorių J.Kerry

Lietuvoje rugsėjo 6–7 dienomis viešėsiantis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry – spalvinga asmenybė. Aukštaūgis politikas interneto pokštininkų dažnai lyginamas su Adamsų šeimynėlės tarnu Svirduliu. Vešlių žilų plaukų šukuosena provokuoja klausimus, kiek J.Kerry išleidžia kirpėjui, sklando kalbos, kad jis jauninasi darydamasis botulino injekcijas, šypseną kelia jo žmonos Teresos Heinz anapilin išėjusio vyro giminės kečupo verslas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2013, 9:14 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:09 PM

„Savo kampaniją Kerry ketina finansuoti savo žmonos kečupo pinigais. Tai panašu į kruvinus pinigus, tik su daugiau pomidorų“, – sklandė juokeliai 2004 metais, kai J.Kerry varžėsi su George'u W.Bushu JAV prezidento rinkimuose – kaip žinia, J.Kerry pralaimėjo.

Iš Masačiusetso kilęs politikas, iki tapdamas JAV valstybės sekretoriumi, net 27 metus (nuo 1985 m.) buvo Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriumi, dirbo JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininku.

Pateikiame įdomiausius faktus iš J.Kerry gyvenimo.

1. Demokratų partijai atstovaujantis J.Kerry buvo auginamas katalikiškai, vaikystėje tarnavo bažnyčioje patarnautoju ir netgi galvojo tapti kunigu.

2. J.Kerry motina Rosemary Isabel (Forbes) Kerry buvo turtingos Forbesų šeimos (nepainioti su šeima, kuri leidžia žurnalą „Forbes“) atstovė, gimusi Paryžiuje amerikiečių šeimoje. Prancūzijoje J.Kerry praleido dalį vaikystės. Dėl to jis kartais vadinamas prancūzu. „Kai kas sako, kad Kerry panašus į Svirdulį iš Adamsų šeimynėlės, bet tai netiesa – Svirdulys nėra prancūzas“, – juokauja amerikiečiai.

3. Būsimas JAV valstybės sekretorius studijavo Jeilio universitete politikos mokslus. Ten tapo slaptos draugijos „Kaukolė ir kaulai“ nariu. Šios paslaptingos draugijos, sąmokslo teoretikų siejamos ir su iliuminatais, ir su CŽV, narys buvo ir G.W.Bushas. Buvo juokaujama, kad jau ten buvo nuspręsta, kas taps prezidentu, ir kad J.Kerry ir G.W.Busho rinkiminė kova skirta tik rinkėjų pramogai.

4. J.Kerry ūgis – 193 cm, tačiau krepšinis nėra jo mėgstamiausia sporto šaka. Jis dievina banglentes ir burlentes, mėgsta žaisti ledo ritulį, taip pat yra aistringas dviratininkas.

5. Ketvirtasis JAV žmogus moka groti boso gitara. Jo mėgstamiausios grupės – „The Beatles“ ir „The Rolling Stones“, taip pat jam patinka Jimi Hendrixo ir Jimmy Buffetto muzika. Metalas J.Kerry ausiai per sunkus.

6. Universitete J.Kerry pasižymėjo kaip puikus oratorius. Jis buvo išrinktas nuo viso kurso pasakyti baigiamąją kalbą. Kalboje vaikinas plačiais mostais kritikavo Amerikos užsienio politiką ir Vietnamo karą – tą patį, kuriame netrukus dalyvavo ir pats. Grįžęs iš Vietnamo karo, jis prisijungė prie organizacijos „Vietnamo veteranai – prieš karą“. „Vietnamo karas buvo laikomas didingu ir buvo populiarus JAV, kol Kerry į jį neįsijungė“, – tai dar vienas su J.Kerry susijusių anekdotų.

7. J.Kerry yra turėjęs rimtų bėdų su sveikata – 2003 m. jam buvo diagnozuotas prostatos vėžys, bet politikas sėkmingai jį įveikė.

8. Pirmoji J.Kerry žmona Julia Thorne, su kuria jis susituokė 1970 m. ir susilaukė dviejų dukterų, neapsikentė būti politiko žmona, ją kankino nuolatinė depresija, galiausiai moteris pareikalavo skyrybų. „Politika man asocijuojasi vien tik su pykčiu, baime ir vienišumu“, – vėliau rašė ji savo knygoje. Abi dukterys dalyvavo J.Kerry prezidento rinkimų kampanijoje.

9. Antroji J.Kerry žmona – turtinga našlė, portugalų kilmės, Mozambike gimusi Teresa Simões-Ferreira Heinz. Moters turtas įvairiais skaičiavimais vertinamas nuo 165 mln. iki 3,2 mlrd. dolerių. Nesvarbu, kuris skaičius būtų teisingas – ją vedęs J.Kerry tapo turtingiausiu senatoriumi. T.Heinz mirusio vyro šeimai priklauso garsi kečupo gamintoja kompanija „Heinz“. Ištekėdama už J.Kerry, T.Heinz pasiliko savo buvusio vyro pavardę. Su juo ji buvo susilaukusi trijų sūnų.

10. JAV valstybės sekretoriaus J.Kerry pasisakymas, kad prieš Sirijos piliečius buvo panaudotas cheminis ginklas, tapo pirmąja oficialia užuomina apie galimus karinius veiksmus prieš Siriją. „Visos tautos ir visos valstybės turi padaryti taip, kad cheminis ginklas daugiau niekada nebūtų panaudotas“, – sakė J.Kerry. Ar aršusis Vietnamo karo priešininkas taps Sirijos karo vedliu – parodys netolima ateitis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?