Britų pirmokai – su sauskelnėmis ir nemokantys kalbėti

Britų mokytojai stveriasi už galvų – pirmokai į mokyklą ateina su sauskelnėmis, nemokėdami pasakyti savo vardo. Tiesa, mokslas Didžiojoje Britanijoje prasideda nuo 4 metų – tačiau toks amžius, švelniai tariant, taip pat vėlokas pradėti mokytis puoduko reikalų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:43 PM

Daugiau kaip 60 proc. pradinių mokyklų mokytojų teigia pastebėję, kad per pastaruosius 5 metus padaugėjo mokinių, kurie šlapinasi ir tuštinasi į kelnes, rašo „Daily Mail“.

Kai kurių mokyklų mokytojai sakosi kasdien turintys mautis vienkartines gumines pirštines ir valyti užpakalius vaikams, kurie nemoka sėdėti ant puoduko.

Pasak švietimo specialistų, į pradines mokyklas ateina keturmečiai ir penkiamečiai, kurių sugebėjimai ir elgesys atitinka 12-18 mėnesių vaikų.

19 proc. 4-5 metų vaikų nepažįsta abėcėlės raidžių, 6 proc. berniukų nežino, kad skaityti reikia iš kairės į dešinę.

Blogiausia padėtis – su mokiniais iš nepasiturinčių baltaodžių šeimų, ypač su baltaodžiais britų berniukais. Kyla pavojus, kad jie taps žemiausia socialine klase – vaikai iš tautinių mažumų juos lenkia savo įgūdžiais.

Baltaodžiai britai berniukai iš neturtingų šeimų – prasčiausi mokiniai. Jų šansai įgyti aukštesnę kvalifikaciją – mažesni už berniukų iš nuskurdusių kinų ir indų šeimų, bei gerokai mažesni už berniukų iš blogiausiai gyvenančių juodaodžių afrikiečių bei išeivių iš Karibų šeimų.

Baltaodės mergaitės iš neturtingų šeimų taip pat atsilieka nuo mergaičių iš etninių ir kultūrinių mažumų.

„Kartais matau vaikus, ateinančius į mokyklą ketverių ar penkerių, nesugebančius pasakyti rišlaus sakinio, beveik visiškai nesugebančius kalbėti“, - sako vienos pradinės mokyklos vadovas Markas Edwardsas.

Dėl tokios padėties specialistai kaltina menkus neturtingų baltaodžių šeimų siekius, jų priklausomybę nuo pašalpų, taip pat mokyklų darbo trūkumus – baltaodžiai vaikai taip neskatinami, su jais tiek nedirbama, stengiantis jiems padėti, kaip dirbama su mažumų vaikais.

„Manau, kad daugelis tėvų myli savo vaikus, bet neturi žinių ir įgūdžių, kaip skatinti jų pilnavertį vystymąsi, - sako vaikų raidos specialistė Janet Cooper. - Tėvai ne visada supranta pirmųjų trejų metų svarbą, kuomet susiformuoja didžioji dalis smegenų, ir bukai pasiduoda čiulptukų, vežimėlių, buteliukų, televizijos, kompiuterinių žaidimų, „iPod“ marketingui. Daugelis tėvų renkasi, kaip jie mano, lengvesnį gyvenimą, ir pasodina vaiką priešais televizorių, bet nesupranta, kad ateityje nuo to kils daugiau problemų.“

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.