JAV valdžios krizė gali sukelti naują ekonominę sumaištį

Du pešasi, o visi pralaimi. Taip galima pavadinti dabartinę krizę JAV. Dėl respublikonų ir demokratų rietenų ir nenoro nusileisti nesugebama priimti biudžeto, netgi uždaroma vyriausybė. Pasak politologo Kęstučio Girniaus, nors krizė tiktai politinė, ji gali turėti ir ekonominių pasekmių. Tokių, kurios skaudžiai smogs ne tik JAV, bet ir visam pasauliui. Jeigu politikams besiriejant per tris savaites nebus priimtas įstatymas, leidžiantis valdžiai daugiau skolintis – pakils palūkanų tarifai, tada bus brangiau nuomoti, pirkti būstą, automobilius. Gali kilti klausimas, ar JAV apskritai yra patikima šalis, ir kilti krizė, panaši į 2008 metų.

JAV nuo seno buvo būdinga kova tarp dviejų pagrindinių politinių jėgų, respublikonų ir demokratų.<br>„Reuters“ nuotr.
JAV nuo seno buvo būdinga kova tarp dviejų pagrindinių politinių jėgų, respublikonų ir demokratų.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Oct 1, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:11 PM

- Kokios šitos krizės JAV priežastys? - lrytas.lt paklausė K.Girniaus.

- Tai požymis, kad jau beveik trejus – ketverius metus vyksta labai griežta politinė kova tarp demokratų ir respublikonų. Šiuo atveju respublikonai, nepajėgdami savo balsais panaikinti sveikatos pertvarkos programos, kurią demokratai priėmė prieš maždaug ketverius metus, dabar svarstant biudžetą nori, kad jis būtų priimtas tik su sąlyga, jeigu sveikatos reformos bus atidėtos bent dvejiems metams.

Demokratai tai laiko šantažu. Pasak jų, valstybės biudžeto finansavimas yra vienas reikalas, įstatymų pakeitimas – kitas reikalas. Ir jie atsisako nusileisti respublikonų šantažui. Respublikonai sieja du skirtingus dalykus – valstybės biudžetą ir mėginimą panaikinti įstatymą, kurio jie negali panaikinti normaliomis sąlygomis, neturi balsų tam padaryti.

- O tai nėra ženklas įtampos tarp Kongreso ir prezidento B.Obamos?

- Biudžeto įstatymą teikia ne prezidentas, o Kongresas – Atstovų Rūmai. Čia nėra kova tarp prezidento ir Kongreso. Tai Senato ir prezidento, kurie yra demokratai, kova su Atstovų Rūmais, kur daugumą turi respublikonai.

Priimdami tą įstatymo projektą, Atstovų Rūmai sujungia du skirtingus dalykus, ir kiekvieną kartą Senatas atmeta ir sugrąžina įstatymą sakydamas, kad reikia priimti tiktai biudžetą. Čia yra demokratų ir respublikonų kova, o ne Kongreso ir prezidento.

- Nors kalbama apie biudžetą, šios krizės esmė yra politinė įtampa? Ar galima įžvelgti ir kokių nors ekonominių problemų?

- Ne, tai iš esmės politinė problema.

- Nauja ekonomine krize čia nekvepia?

- Gali kvepėti dviem atvejais. Jeigu šita valdžia bus uždaryta ir negalės veikti savaitę ar dvi, vis tiek ūkis neišvengiamai nukentės, nes federalinės valdžios darbuotojai turės mažiau pinigų, turės taupyti, negalės pirkti prekių, nebus įvairiausių valdžios užsakymų, kontraktai nebus tęsiami. Tai turės neigiamą poveikį.

Bet pagrindinis pavojus yra ne šitas, o tas, kuris atsiras vidury spalio, apie 16-17 dieną. Valdžia įgis teisę skolintis pinigų. Po kokių trijų savaičių kils problema, kai Kongresas turės padidinti įgaliojimą Finansų ministerijai daugiau skolintis. Jeigu šitas įgaliojimas nebus duotas, tada Amerika neturės pinigų mokėti savo sąskaitas – pensijas, valstybinių obligacijų palūkanas.

Jeigu tai įvyktų, kai kas nuogąstauja, kad gali kilti finansinė krizė, panaši į 2008 m., kai žlugo „Lehman Brothers“. Čia yra pagrindinė problema.

Dabartinė krizė dėl biudžeto turės neigiamą poveikį, bet jeigu bus nepritarta leisti valdžiai daugiau skolintis – pasekmės bus labai rimtos.

- Kaip prognozuojate, kiek laiko truks ši krizė? Galbūt JAV politikai sugebės susitarti?

- Sunku spėlioti. Pastaruoju metu panašūs ginčai išsispręsdavo laiku. Čia pirmas vyriausybės uždarymas per 17 metų. Respublikonų partija, „Arbatėlės“ grupė yra beveik kraštutiniai fanatikai, kurie pasiryžę kiekvienu atveju lošti va bank.

Norėčiau sakyti, kad racionalumas laimės, ir abi krizės bus išspręstos gana greitai. Bet prognozuoti nenoriu, nes respublikonai dabar yra save įstatę į kampą. Jeigu nusileistų, tada atrodytų silpni – to jie nenori. Todėl gali laukti keletas tikrai įtemptų savaičių.

- JAV nuo seno buvo būdinga kova tarp šių dviejų pagrindinių politinių jėgų, respublikonų ir demokratų. Kodėl dabar ji išvirto į tokią negražią įtampą?

- Dauguma aiškina tuo, kad atsirado vadinamoji „Arbatėlės“ frakcija, kuri yra nutarusi, kad vienintelis būdas pasiekti savo tikslus – neiti į jokius kompromisus, nenusileisti, kovoti iki paskutiniųjų. Ir jie tai daro.

Anksčiau egzistavo įsitikinimas, kad yra tam tikri bendri interesai, kurie jungia visų partijų politikus. O dabar respublikonai mano, kad sveikatos apsaugos įstatymas, kuris sudaro sąlygas užtikrinti, kad visi žmonės būtų apdrausti, ir kurį JAV aukščiausiasis teismas pripažino kaip derantį su Konstitucija, yra Amerikos naikinimas.

Kad apsaugotų Ameriką nuo to sunaikinimo, jie pasiryžę daryti viską, kad sužlugdytų šitą įstatymą. Bet šitaip jie, netiesiogiai sakant, žlugdo pačią Ameriką.

- Kuo respublikonams neįtinka tas įstatymas?

- Amerikoje iki šiol arba pats drausdavaisi, arba darbdavys tave apdrausdavo. O dabar įvedama europietiška sistema, kur sudaromos sąlygos, kad visi žmonės būtų apdrausti. Ir jauni žmonės turi apsidrausti sveikatą.

Respublikonai tai vadina paternalizmu, žmonių laisvės ribojimu, kai žmonės verčiami imtis veiksmų, kurių jie nenori. Jų manymu, tai labai didelis valdžios kišimasis į žmogaus asmeninį gyvenimą, riboja jo pasirinkimo laisvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.