Minios žmonių atidavė paskutinę pagarbą buvusiai Jugoslavijos pirmajai poniai

Buvusi Jugoslavijos pirmoji

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 26, 2013, 8:23 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:55 PM

Rožėmis, vainikais nešini ir karo laikų apdovanojimais pasipuošę žmonės nuo ankstaus šeštadienio ryto rinkosi prie mauzoliejaus, kuriame palaidotas buvęs komunistinis lyderis. Dauguma jų stovėjo eilėje braukdami ašarą.

Vėliau minia išaugo iki maždaug 1500 žmonių. Prie komplekso prasidėjus spūsčiai, teko įsikišti policijos pareigūnams, kurie pradėjo leisti mažesnes žmonių grupes į mauzoliejaus kompleksą.

„Šiandien mes ne tik atsisveikiname su Jovanka Broz, mes atsisveikiname su Tito era, – sakė Serbijos ministras pirmininkas Ivica Dačičius. -Šiandien išeina paskutinė buvusios Jugoslavijos šventenybė“.

Nostalgiją buvusiai Jugoslavijai tebejaučiantys šalies gyventojai jau daugelį metų ateina aplankyti J.B.Tito kapo. Kasmet gegužės mėnesį, kai minimas buvusio šalies lyderio gimtadienis, jo gerbėjų autobusai iš visos šalies suvažiuoja aplankyti jo amžino poilsio vietos, kiti atvyksta paminėti J.B.Tito mirties metinių 1980.

J.B.Tito gerbėjai neužmiršo ir jo sutuoktinės Jovankos Broz, kuri lydėjo jų didvyrį beveik 30 gyvenimo metų, o po jo mirties gyveno atsiskyrusi. Ji mirė praėjusį sekmadienį, būdama 88-erių.

„Atėjome atiduoti pagarbos ir prisiminti gerus laikus“, – sakė belgradietė Radoja Životič.

Sergejus Nikolovas į laidotuves atvyko iš buvusios Jugoslavijos Makedonijos respublikos.

„Aš visada buvau ir būsiu jugoslavas, – sakė S.Nikolajevas. – Tai yra vienintelė šalis, kurią aš pripažįstu“.

Jovanka Broz dalyvavo partizaniniame judėjime, kuriam vadovavo J.B.Tito, o 1952 už jo ištekėjo. Vėliau du dešimtmečius J.Broz, iš kitų išsiskyrusi savo juodų plaukų kuodeliu ir elegantiškais rūbais, lydėjo savo vyrą užsienio kelionėse, kartu su juo dalyvaudavo susitikimuose su užsienio šalių vadovais ir įžymybėmis, tarp kurių buvo britų karališkosios šeimos atstovai, JAV prezidentas Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas) ir Holivudo žvaigždės.

Aštuntajame dešimtmetyje pora susidūrė su problemomis ir vienas nuo kito nutolo.

Jovanka Broz, kurią J.Brozo Tito politiniai draugai įtarė rezgus perversmo planus, buvo laikoma faktiniame namų arešte.

Paskutinį kartą ji viešumoje pasirodė per J.Brozo Tito valstybines laidotuves 1980-ųjų gegužę.

J.Broz gyvenant atskirtyje dešimtojo dešimtmečio pabaigoje dėl virtinės etninių konfliktų subyrėjo šešių narių federacinė respublika, o po karo, kuris nusinešė maždaug 100 tūkst. gyvybių ir dar milijonus žmonių paliko benamiais, atsirado septynios nepriklausomos valstybės.

2000 metais J.Broz tik iš dalies atgavo savo teises, kai prodemokratiškoji Serbijos vyriausybė ėmėsi veiksmų jai reabilituoti. Serbijos premjeras I.Dačičius per laidotuves pripažino, kad „atėjo laikas pripažinti, kad mes padarėme nuodėmę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.