Žiaurus Kremliaus atpildas už pankių šėlsmą cerkvėje

Spalio pradžioje bado streiką paskelbusi pataisos darbų kolonijos kalinė Nadežda Tolokonikova pateko į ligoninę. Iš ten ji pasiuntė žinią: Kremliaus kritikės kalinamos siaubingomis sąlygomis – padėkite.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Oct 26, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:07 PM

N.Tolokonikovos valia – geležinė, bet organizmas – ne. 23 metų mergina pareiškė, jog visiškai nenutraukia, o tik pristabdo devynias dienas trukusį bado streiką dėl labai sunkios sveikatos būklės ir prasidėjusių komplikacijų.

Praėjusiais metais įkalintos merginų pankroko grupės „Pussy Riot” narės prašymų padėti niekas neišgirdo. Šią savaitę po ligoninėje praleistų kelių savaičių N.Tolokonikova buvo perkelta į kitą koloniją.

Prieš tai ji dar spėjo pakartoti savo reikalavimus: ištirti nuteistų moterų kalinimo sąlygas Mordovijos Respublikoje esančioje kolonijoje IK-14, pasirūpinti moterų, davusių parodymus dėl padėties kolonijoje, saugumu, perkelti ją iš IK-14 į kitą koloniją.

Vadina politinėmis kalinėmis

Jau pusantrų metų Maskvos valstybinio universiteto Filosofijos fakulteto studentė atlieka bausmę už tai, kad su savo draugėmis, feminisčių grupės „Pussy Riot” narėmis Maskvos Kristaus Išganytojo cerkvėje pankroko stiliumi surengė maldas.

Maskvos Chamovnikų teismo teisėja Marina Syrova pripažino merginas kaltas „dėl šiurkštaus viešosios tvarkos pažeidimo, kuris parodo aiškią nepagarbą visuomenei ir kurį padiktavo religinės neapykantos bei nesantaikos motyvai”.

Kadangi akcija turėjo politinį atspalvį ir jų muzikinę maldą sudarė žodžiai: „Dievo Motina, išvaryk Putiną!”, daugelis Kremliaus kritikų „Pussy Riot” teismą vadina farsu, o merginas – politinėmis kalinėmis.

Nepaisant to, N.Tolokonikovai ir Mašai Aliochinai buvo paskirta 2 metų laisvės atėmimo bausmė. Trečioji akcijos dalyvė Katia Samucevič, kurią Kristaus Išganytojo cerkvės apsaugininkas išvedė iš cerkvės dar iki atliktos muzikinės maldos, buvo nuteista lygtinai.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International” paskelbė jas sąžinės kalinėmis.

Premija už drąsą

Dabar siuvimo ceche, įsikūrusiame Mordovijos moterų kolonijoje IK-14, Nadia siuva specialiuosius policininkų drabužius.

Už tai ji gauna 1300 rublių (102 litus) per mėnesį, o anksčiau mokėjo 50 kartų mažiau, nors Rusijoje nustatytas minimalus darbo užmokesčio dydis siekia 5205 rublius (410 litų) per mėnesį.

Užtat laisvėje garsus amerikiečių matematikas ir investuotojas, išeivis iš Sovietų Sąjungos Semionas Dukačas, garsėjantis radikaliomis pažiūromis, N.Tolokonikovai iš savo fondo skyrė premiją – 10 tūkstančių dolerių „Už pasiekimų visumą ir drąsą”.

„Tai, ką ji su merginomis padarė cerkvėje, pataikė į labiausiai supuvusį sistemos nervą. Ir net nusispjauti, kad tai buvo jokia muzika.

Bet kaip reagavo žmonės! Paskui jos laiškas iš kolonijos ir bado streikas.

Kai skaičiau, pašiurpau nuo to, kas ten dedasi. Priminė visas tas baisybes, kurias mačiau Sovietų Sąjungoje”, – savo pasirinkimą aiškino S.Dukačas.

Laiškas – lyg iš gulago

Ir išties pasaulyje išgarsėjusios „Pussy Riot” gal ir būtų jau pamirštos, jei ne N.Tolokonikovos laiškas. Jis primena niūrias istorijas iš gulagų.

„Visa mano brigada siuvimo fabrike dirba po 16–17 valandų per dieną. Nuo 7.30 iki 0.30 val. Miegas – geriausiu atveju kokios keturios valandos. Poilsio dienos kartą per pusantro mėnesio”, – rašė kalinė.

Anot jos, kolonijoje tokia tvarka, kad žmogaus valios užgniaužimas, jo įbauginimas, pavertimas nuolankiu vergu įgyvendinami rankomis nuteistųjų, einančių brigados meistrų bei būrių seniūnų pareigas ir gaunančių nurodymus iš viršininkų.

„Drausmei palaikyti pasitelkiama neoficialių bausmių sistema: sėdėti atskirai tvora atitvertoje vietoje iki pabaigos signalo.

Draudžiama įeiti į baraką – nesvarbu, ar ruduo, ar žiema.

2-ajame būryje yra moteris, kuri taip nušalo rankas ir kojas, kad teko amputuoti vieną koją ir rankų pirštus. Jokios higienos – draudžiama apsiplauti ir nueiti į tualetą”, – apie kalinimo sąlygas pasakojo V.Putino kritikė.

Svajojanti tik apie miegą ir arbatos gurkšnį, iškankinta, nukamuota, purvina nuteistoji tampa paklusnia „medžiaga” administracijos rankose.

„O vadovybė mus laiko vien tik nemokama darbo jėga. Štai 2013 metų birželį mano darbo užmokestis siekė 29 (!) rublius. O brigada per dieną pasiuva 150 policininkų uniformų. Kur nukeliauja už jas gauti pinigai?” – retoriškai apie galimą korupciją užsiminė kalinė.

Žinomumas ne tik padeda

Vis dėlto jai net savotiškai pasisekė dėl to, kad yra žinoma.

„Jeigu nebūtum Tolokonikova, tave jau seniai...” – sakė viršininkams artimi kaliniai.

„Taip ir yra, daužo kitus – per inkstus, veidą.

Muša patys nuteistieji, ir nė viena egzekucija moterų stovykloje nevyksta be administracijos pritarimo ir žinios”, – sakė N.Tolokonikova.

Po to, kai šis tekstas atsidūrė internete, o paskui spaudoje, patikrinti čia išdėstytų faktų iš Maskvos į koloniją IK-14 atvyko Žmogaus teisių tarybos nariai.

Susipažinę su kalinamų moterų gyvenimo sąlygomis, jie pareiškė: faktiškai viskas, kas aprašyta N.Tolokonikovos laiške, vienaip ar kitaip pasitvirtino. Bet niekas nesikeičia ir, regis, nesikeis.

O jei kada nors ateityje ir keistųsi, dėl to Nadiai nė kiek ne lengviau. Asmeniškai jos niekas nemuša, nes baiminamasi Rusijos ir pasaulio visuomenės reakcijos. Bet jos advokatė Irina Chrunova pasakojo, kaip jos ginamoji pasiekė šią asmeninę neliečiamybę.

„Valgykloje Nadiai ant galvos išpildavo košę. Sunku įsivaizduoti, ką jauti, kai stovi viena priešais 500 žmonių ir visi trokšta tavo mirties.

„Tu neįsivaizduoji, – sakė man Nadia, kokia neapykanta tvyro ore.” Ji būtų iškentėjusi ir tai, bet buvo pradėta daryti spaudimą moterims, su kuriomis ji susidraugavo kolonijoje”, – pasakojo teisininkė.

Bet laisvėje N.Tolokonikova tapo įžymybe. Praėjusiais metais prancūzų laikraštis „Le Figaro” pavadino ją Metų moterimi. Šio leidinio sudarytame 20 įtakingiausių moterų sąraše „Pussy Riot” narė N.Tolokonikova aplenkė antrąją vietą užėmusią JAV prezidento žmoną Michelle Obamą. Trečioji vieta atiteko Holivudo žvaigždei Meryl Streep.

Šį pavasarį N.Tolokonikova buvo įtrauktą į 100 įtakingiausių Rusijos moterų sąrašą, kurį kasmet sudaro radijo stotis „Echo Moskvy”.

Žurnalo „Maxim” rusų versija įtraukė ją į 100 seksualiausių Rusijos moterų sąrašą, skirdama jai 18-ąją vietą.

Pagal tinklalapio AskMen.com balsavimo rezultatus Nadia tapo vienintele ruse, įtraukta į 99 geidžiamiausių moterų sąrašą.

Teismai – beviltiškas reikalas

Bet N.Tolokonikovos prašymas pritaikyti jai lygtinį paleidimą buvo atmestas teismo, nors ji turi penkerių metų dukterį Gerą, kuriai reikia motinos globos.

Už tai, kad N.Tolokonikovai būtų sumažinta bausmė, pasisakė daugelis žymių Rusijos žmonių – politikų, teisininkų, literatų, muzikantų. Bet jos partneris Piotras Verzilovas neturėjo daug vilčių. Juk teismas nuo pat pradžių esą tebuvo farsas.

„Dar iki teismo sprendimo paskelbimo teisėja Lidija Jakovleva netikėtai išėjo iš salės, o kai grįžo, ji buvo visiškai kitoks žmogus. Lyg kažkas ją pakeitė”, – sakė N.Tolokonikovos draugas.

Kita „Pussy Riot” narė – Žurnalistikos ir literatūrinės kūrybos instituto ketvirto kurso studentė 25-erių M.Aliochina bausmę atlieka tokioje pat kolonijoje prie Žemutinio Naugardo.

Ji taip pat pateikė prašymą dėl lygtinio pirmalaikio paleidimo, bet 5 metų sūnų Filipą turinčiai moteriai taip pat buvo atsakyta.

Beje, prieš metus Maskvos Chamovnikų teisme M.Aliochinai suteikus paskutinį žodį ji sakė: „Aš jūsų nebijau. Nebijau melo ir fikcijos, blogai paslėptos apgaulės, kuri slypi vadinamajame teismo nuosprendyje.

Todėl, kad jūs galite atimti iš manęs vadinamąją laisvę, o būtent tokia dabar egzistuoja Rusijoje. O mano vidinės laisvės iš manęs niekas neatims.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business