Garsūs Rusijos politiniai kaliniai, vis dar laukiantys amnestijos

Išėjęs į laisvę Michailas Chodorkovskis pareiškė, kad dėl politinės galios nekovos, tačiau norėtų rūpintis politinių kalinių teisėmis, „atiduoti duoklę“ tiems neteisingai įkalintiems žmonėms. Konstitucijos dienos, kuri Rusijoje minima gruodžio 19-ąją, proga šalyje pažadėta suteikti amnestiją daugybei kalinių – ji iš viso turėtų paliesti apie 25 tūkst. žmonių. Įkandin M.Chodorkovskio iš kalėjimo buvo paleistos grupės „Pussy Riot“ narės Marija Aliochina ir Nadežda Tolokonnikova , laukiama ir daugiau garsių kalinių išlaisvinimo.

M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris Platonas Lebedevas, grupės „Menatep“ direktorių tarybos vadovas (dešinėje).<br>AP nuotr. iš archyvo.
M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris Platonas Lebedevas, grupės „Menatep“ direktorių tarybos vadovas (dešinėje).<br>AP nuotr. iš archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 23, 2013, 2:58 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:22 PM

Amnestija palies konkrečias nuteistųjų, įtariamųjų ir kaltinamųjų socialines grupes – asmenis, kurie padarė nusikaltimus būdami nepilnamečiai, moteris, turinčias nepilnamečių vaikų, nėščias moteris, moteris, vyresnes kaip 55 m. ir vyrus, vyresnius kaip 60 m., I ir II grupės invalidus, o taip pat valstybei nusipelniusius asmenis – pavyzdžiui, dalyvavusius likviduojant Černobylio avarijos pasekmes ar kariškius.

Tai reiškia, kad amnestija palies „Greenpeace“ aktyvistus, „Pussy Riot“ nares bei dalį „Bolotnaja“ bylos nuteistųjų, kur dešimtys žmonių suimta ir nuteista neva už riaušių kėlimą Bolotnajos aikštėje pernai.

Tiesa, iš „Bolotnaja“ bylos amnestija palies tik dešimtį aktyvistų, kurie nuteisti už masinių neramumų kurstymą. Tačiau dar 17 aktyvistų ir toliau turėtų likti už grotų, kadangi jie apkaltinti ir jėgos panaudojimu prieš valdžios atstovus.

Tai Aleksandra Duchanina, Stepanas Ziminas, Artiomas Savelovas, Jaroslavas Belousovas, Denisas Luckevičius, Andrejus Barabanovas, Richardas Sobolevas, Makksimas Luzianinas, Sergejus Krivovas, Aleksandras Margolinas, Ilja Guščinas, Jelena Kochtareva, Aleksejus Gaskarovas, Aleksejus Polichovičius, pripažintas nepakaltinamu Michailas Kosenko.

70 politinių kalinių

Spalio pabaigoje opozicija pateikė V.Putinui sąrašą asmenų, įkalintų dėl politinių priežasčių. Jame – net 70 pavardžių. Be „Pussy Riot“, „Greepnpeace“ aktyvistų ir „Bolotnaja“ bylos nuteistųjų bei jau išėjusio į laisvę M.Chodorkovskio, čia nemažai garsių asmenų.

Bene garsiausias iš jų – M.Chodorkovskio bendražygis ir verslo partneris Platonas Lebedevas, grupės „Menatep“ direktorių tarybos vadovas. 2005 m. jis nuteistas 8 metams laisvės atėmimo dėl turtinės žalos padarymo, sukčiavimo, teismo sprendimų nevykdymo ir vengimo mokėti mokesčius. 2010 m. antrosios „Jukos“ bylos rėmuose nuteistas dar 14 metų už turto švaistymą ir pinigų plovimą. Vėliau terminas sumažintas iki 10 metų 8 mėnesių. Organizacija „Amnesty International“ jį pripažinusi sąžinės kaliniu.

Politinių kalinių sąraše – ir kitas M.Chodorkovskio bendražygis Aleksejus Pičiuginas. Buvęs „Jukos“ saugumo tarnybos vadovas nuteistas kalėti iki gyvos galvos, sufabrikavus žmogžudystės bylą.

Politiniais kaliniais pripažinti Baltijos Valstybinio technikos universiteto „Voenmech“ profesoriai Jevgenijus Afanasjevas ir Sviatoslavas Bobyševas, 2012 m. jiems skirta 12,5 ir 12 metų kalėjimo. J.Afanasjevas pripažintas kaltu dėl tėvynės išdavystės ir valstybės paslapties išdavimo, o S.Bobyševas – dėl talkinimo valstybės išdavikui. Profesoriai apkaltinti neva nutekinę Kinijai raketų sistemos „Bulava“ schemas ir bandymų grafikus.

Dėl politinių priežasčių įkalinti ir aktyvistai, neužregistruotos partijos „Kita Rusija“ nariai, dalyvavę neramumuose 2010 m. gruodį Maskvos Maniežo aikštėje – Igoris Bereziukas, Kirilas Unčiukas ir Ruslanas Chubajevas.

Kita grupė politinių kalinių – aktyvistai, apkaltinti bandymu kurstyti riaušes po parodyto dokumentinio filmo „Protesto anatomija 2“: Konstantinas Lebedevas, Leonidas Razvozžajevas, Sergejus Udalcovas.

Judėjimo „Maskvos gynimo lyga“ lyderis Danilas Konstantinovas kaltinamas buitine žmogžudyste, neva įvykdyta 2011 m. Jo byla vis dar neišnagrinėta, manoma, kad ji sufabrikuota.

Politiniu kaliniu pripažintas ir majoras Igoris Matvejevas, pagarsėjęs skundu Kremliui, kad kareiviai maitinami šunų konservais. Įžūlusis majoras buvo apkaltintas pavaldinio sumušimu, 2011 m. rugsėjį jam skirta 3,5 metų kalėjimo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.