Šaltį, smurtą ir kraują regėjusi Ruslana: „Leiskite mus į Europą!“

Ukrainos revoliucija gęsta. Kijevo Maidane dar būriuojasi žmonės, smerkiantys Kremliui už pigesnes dujas tėvynę pardavusį prezidentą Viktorą Janukovyčių, su jais aikštėje šąla ir temperamentingoji scenos žvaigždė Ruslana Lyžiko.

Ruslana kalba mitingo dalyviams Kijevo centre.<br>„Reuters“ nuotr.
Ruslana kalba mitingo dalyviams Kijevo centre.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-12-23 15:58, atnaujinta 2018-02-19 17:20

Anksčiau net susideginti dėl Ukrainos laisvės grasinusi dainininkė portalui lrytas.lt sakė apie tokį žingsnį iš tiesų net negalvojusi, tai buvęs emocijų protrūkis. Nors viltis šįkart pasiekti demokratinės revoliucijos tikslus blėsta, Ruslana nenuleidžia galvos ir tikisi tolesnės Lietuvos paramos.

- Apžvalgininkai mano, jog šiam pilietiniam ukrainiečių pakilimui trūko lyderių, todėl Oranžinės revoliucijos stebuklas nepasikartojo. Galbūt jūs, kartais vadinama jaunosios Ukrainos motina, galėtumėte tapti laisvės sąjūdžio lydere, juk tauta jus myli nuo pergalės „Eurovizijoje“ laikų?

- Tik nereikia iš manęs daryti stabo! Kai pernelyg sureikšminamas vienas žmogus, tikroji esmė paslepiama. Neverta skirti daug dėmesio vienam asmeniui, pakilo tauta, ji yra svarbiausia.

Į politikos profesionalų gretas įsilieti aš neketinu. Griežtai atsisakau! Buvau parlamento deputate, supratau, kad tai – ne mano kelias ir atsisakiau mandato.

- Prieš beveik dvi savaites, kai sukilimas įsisiūbavo, jūs pareiškėte esanti pasiryžusi susideginti, jei neatsistatydins Ukrainos vyriausybė, nebus permainų. Jų nėra, bent jau tokių, kokių tikėjotės. Tai kas toliau?

- Ką jūs, liaukitės! Net negalvojau susideginti ir nesakiau taip tiesiogiai. Buvau pagauta jaudulio, emocinės įtampos. Apie susideginimą kalbėjau alegoriškai, kaip apie ryžto nesitraukti iš Maidano iki pergalės metaforą. Bet mano žodžius ištraukė iš konteksto ir išėjo tokia nesąmonė.

- Kaip atrodė Kijevas jūsų, šiomis kupinomis dramų, akimis?

- Ko aš tik nemačiau! Savo rankomis padėjau išnešti iš minios kruviną jaunuolį. Baisu! Mačiau, kaip V.Janukovyčiaus jėgos struktūrų į minią įterpti provokatoriai patriukšmaudavo, suteikdami pretekstą milicijai ištraukti žmones iš protestuotojų būrio.

- Jei nesiekiate politinės karjeros, tai ko siekiate kiauras naktis šaldama Kijevo nepriklausomybės aikštėje? Ko jūs norite?

- Kaip ko? Noriu į Europą!

- O kas trukdo? Gaukite vizą, nusipirkite bilietą ir važiuokite.

- Kas mane ten išleis? V.Janukovyčius už rankutės nuves? Aš juk ne apie asmeninę kelionę kalbu. Kalbu už ukrainiečių tautą, kuri nusipelnė tapti Europos tautų šeimos nariais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.