Naujieji metai Rusijoje: ir gedėjo, ir gėrė

Ši savaitė rusams vėl priminė chroniškas šalies žaizdas. Užuot džiugiai pasitikusi šventę, Rusija nusidažė gedulo spalvomis – kruvinų teroro išpuolių aukoms atminti. Dar daugiau gyvybių nusinešė išgertuvės.

Naujųjų metų naktį Maskvos Raudonojoje aikštėje budėjo sustiprintos saugumo pajėgos, tad saugotis labiau teko ne teroristų, o agresyvių girtuoklių.<br>AP nuotr.
Naujųjų metų naktį Maskvos Raudonojoje aikštėje budėjo sustiprintos saugumo pajėgos, tad saugotis labiau teko ne teroristų, o agresyvių girtuoklių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jan 4, 2014, 12:37 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:18 PM

Juodžiausi juokeliai randasi liūdniausių įvykių metu.

Taip kalbama Rusijoje, šią savaitę su kartėliu minėjusioje naujametę naktį. Šimtams šeimų nebuvo ko džiaugtis.

Ypač Volgograde, kur buvo palaidotos pirmosios praėjusių metų pabaigos aukos. Vietoj iškilmių, kurios ir taip buvo atšauktos, vietos gyventojai krūpčiojo iš baimės, o naujametė naktis buvo paženklinta nauju terorizmo pavojumi.

Praėjus 6 valandoms nuo tos akimirkos, kai laikrodis išmušė 12 val. ir pokštelėjo šampanas, policija gavo pranešimą: į Volgogradą iš priemiestinės Krasno gyvenvietės vykstantis reisinis autobusas yra užminuotas.

Juokai menki, ypač po sekmadienio ir pirmadienio teroro išpuolių geležinkelio stotyje bei troleibuse. Tad į pranešimą reaguota akimirksniu: į galimo nepaprastojo įvykio vietą buvo pasiųstos operatyvinės policijos tarnybos, kinologai su šunimis, Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojai, gelbėtojai, medikai.

Bet pranešimas pasirodė melagingas: bombos neaptikta. Bet užtat rastas skambinusysis – girtutėlis ne kartą teistas 24 metų vyriškis, nusprendęs surengti sau naujametį renginį: pro jo būsto langus matyti visuomeninio transporto stotelė, kurioje neva ir buvo planuojamas autobuso sprogdinimas.

Girti juokeliai – ne baisiausia, kas nutiko rusams.

Baus be pasigailėjimo

Pirmomis naujųjų metų paromis panašiai juokavo ir daugiau drąsuolių visoje šalyje.

Padauginę gėrimų jie nusprendė pajuokauti kone vienintele tema, kuria šiomis dienomis kalbama Volgograde.

Pavyzdžiui, 40-metis Voronežo gyventojas paskambino policijai, prisistatė teroristinės organizacijos nariu ir pranešė, kad planuoja įvykdyti du teroro aktus – Voronežo teritorijoje ir viename greitkelyje.

Voronežo policija taip pat buvo pakelta ant kojų ir taip pat sėkmingai „juokdarį“ surado.

Dabar tokiems telefoniniams teroristams gresia baudžiamosios bylos ir maksimali 3 metų nelaisvės bausmė.

Paprastai išsiblaivę tokie drąsuoliai ima gailėtis savo poelgių, o teismai jiems skiria švelnesnes bausmes – esą juk nevykusiai pajuokauti pasitaiko visiems.

Tačiau tikėtina, jog šį kartą teisingumo kirtį baugintojai pajus visu smarkumu ir gaus maksimalią įmanomą bausmę – Rusija šiuo metu pernelyg įsitempusi, jautri, jai reikia atpirkimo ožių, reikia išlieti pyktį.

O neskausmingiausia tai padaryti pagavus kelis kvailius „juokautojus“.

Skrajojantis prezidentas

Vis dėlto ne mažiau sujudimo Volgograde sukėlė netikėtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvykimas.

Per televiziją sveikindamas rusus Naujųjų metų proga valstybės vadovas pareiškė, kad šventę sutinka Chabarovske – ten, kur tūkstančiai žmonių labai nukentėjo per rudenį vykusį potvynį.

„Prezidentas nusprendė naujametę naktį praleisti būtent su šiais žmonėmis, kurie išgyveno siaubingą gamtos katastrofą, ir čia kreipėsi į juos su sveikinimu“, – paaiškino Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Bet jau 7 val. ryto atsirado informacija apie V.Putino atvykimą į Volgogradą, kur jis ligoninėje aplankė nukentėjusius nuo teroro aktų.

Be to, „skrajojantis prezidentas“ esą surengė antiteroristinį pasitarimą su federaliniais ir vietiniais Vidaus reikalų ministerijos vadovais. Veiduose – rūstybė, ryžtas, o kartais ir šypsenos. Vis dėlto – Naujieji metai. Ir jokių ženklų apie žadėtą gedulą.

Rūpinasi tik įvaizdžiu?

Komentuodamas šiuos Rusijos valstybės vadovo apsilankymus radijo stoties „Echo Moskvy“ apžvalgininkas Antonas Orechas savo tinklaraštyje neslėpė ironijos.

„Iš prezidento buvo laukiama paskelbiant gedulą, o jei ne gedulo, tai aiškaus kreipimosi į žmones su paramos žodžiais ir kokiu nors veiksmų planu.

Bet galiausiai jis sugalvojo Naujuosius metus sutikti užtvindytame Chabarovske ir netikėtai atvykti į Volgogradą naujametę naktį, kad būtų parodyta, jog valdininkai nesėdi prie eglutės, o kovoja su priešu net per svarbiausią šventę“, – ironizavo A.Orechas.

Bet, anot apžvalgininko, prezidentas Volgograde leptelėjo kažką visiškai neįsivaizduojama. Juk negerai pradėti metus nuo melo.

„V.Putinas pradėjo nuo tokios ciniškiausios apgaulės, kad net žodžių trūksta.

Vos tik jis pasakė, jog specialiųjų operacijų metu jėgos struktūros pirmiausia galvoja apie civilių asmenų, vaikų ir motinų išgelbėjimą, milijonams žmonių galvoje iškart šmėkštelėjo Beslano ir „Nord-Ost“ vaizdai.

Kai žmonės buvo nuodijami dujomis, kai vaikai žuvo ne tik nuo kovotojų bombų, bet ir kariuomenės apšaudymo. Kai valdžiai jos pačios puikybė pasirodė svarbesnė už šimtų žmonių gyvybę. Užuot ištyrus visas aplinkybes, buvo falsifikuojama.

Užuot nubaudus kaltuosius, buvo apdovanojama“, – piktinosi apžvalgininkas.

Anot jo ir kitų V.Putino kritikų, prezidentas siaubingais įvykiais dar sykį pasinaudojo savo viešųjų ryšių kampanijai.

Esą trūko tikro, o ne apsimestinio rūpinimosi. Kaip trūksta ir realių Rusijos veiksmų siekiant ne tik pažaboti teroristus Kaukaze, bet ir naikinant terorizmo šaknis, dėl kurių atsiradimo ir išvešėjimo diktatoriškais bei korupciniais metodais valdomame Kaukaze per pastaruosius metus kaltinamas būtent pats Kremlius.

Ilgas aukų sąrašas

Vis dėlto sutinkant Naujuosius metus, kaip ir dera pažvelgus atgal bei į priekį, vėl atkreiptas dėmesys į kitas Rusiją naikinančias problemas.

Taip, teroras pražudo dešimtis, šimtus nekaltų žmonių.

Vien žuvusiųjų skaičius per Volgograde įvykdytus teroro aktus jau pasiekė 34, dar penki asmenys kritinės būsenos guli Maskvos klinikose.

Nacionalinis antiteroristinis Rusijos komitetas pareiškė, kad teroro aktų tyrimas jau „davė tam tikrų rezultatų, bet kol kas jis nebaigtas“.

Išsamesnė informacija nepateikiama ir vargu ar bus pateikta, nebent trimituojant apie jau kurį sykį nukautą nereikšmingą teroristą. Ir nors kovoje su terorizmu bent jau aidi šūviai, kitame fronte Rusija apgailėtinai pralaimi be kovos.

Girtuoklių siautėjimas

Jau tapo liūdna tradicija, kad Naujųjų metų šventė Rusijoje – išgertuvių ir su tuo susijusių nelaimių naktis. Kai Maskvoje, kurioje šįsyk patruliavo gausi pareigūnų armija, siaučia ne teroristai, o nematomo priešo įkvėpti kvailiai.

Apgirtę, atsakomybės neturintys ir nebaudžiami rusai jau seniai tapo šalies galvos skausmu.

Ir nors kitose šalyse problemų su chuliganais, vairuojančiais girtuokliais, žinoma, irgi netrūksta, Rusijoje tai pasiekė nekontroliuojamą mastą.

Penkerių metų mergaitė, kuriai į galvą, matyt, pataikė naujametė petarda, po šventės liko komos būsenos. Jai buvo skubiai atlikta operacija, bet sąmonės mergaitė dar neatgavo.

Kaip pasakoja gydytojai, nukentėjusioji atvyko greitąja pagalba su tėvais, kurie sakė, jog petarda sprogo vaiko rankose. Bet, atidavę dukterį medikams, nusitašę gimdytojai nuskubėjo švęsti ir daugiau nebepasirodė. Neatsiliepiama ir jų paliktu mobiliojo telefono numeriu.

Antrą valandą nakties Maskvoje, Leningrado prospekte, trys automobiliai įsirėžė į kelių tarnybos „KamAz“, kuris tvarkė važiuojamąją dalį. Laimė, per šį transporto įvykį niekas nenukentėjo.

Tiesa, avarijos vietoje nebuvo ir nė vieno blaivaus asmens.

Naujametę naktį Astrachanėje žuvo trys 15, 11 ir 5 metų vaikai: palikti be priežiūros tėvų, kurie nuėjo švęsti, vaikai sudegė kartu su namu.

Baškirijoje naujametę naktį įvyko du panašūs gaisrai, taip pat pasiglemžę žmonių gyvybę. Iglino rajono Kuznecovkos kaime iki pamatų sudegė rąstinis namas kartu su jo 68 metų savininku.

Nedideliame Belorecko miestelyje visiškai supleškėjusiame privačiame name buvo aptikti 3 lavonai – namo šeimininkės ir jos dviejų svečių – vyro ir moters.

Preliminariais duomenimis, iš viso per Naujųjų metų šventės dienas dėl pirotechnikos vien Maskvos centre nukentėjo daugiau nei 40 žmonių, iš jų 27 paguldyti į ligonines.

Visoje šalyje šis skaičius dešimtis kartų didesnis.

Tad rusai liūdnai juokauja, kada V.Putinas prieš kameras atvyks padėti gėlių ant nelygioje kovoje su alkoholiu kritusių kapo. O dar geriau – kada valdžia ims kovoti su įsišaknijusia girtuoklyste. Juk, priešingai nei teroristai, girtuokliai sprogdinasi nebent petardomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.