Su musulmonais lenkų diskotekose nepašoksi

Moralės policijos reidai Irane ar kitose konservatyviose musulmoniškose valstybėse europiečių gal ir nestebina. O kaip tada vertinti tai, kad panašūs katalikybės gynimo patruliai pasirodė Varšuvoje?

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jan 14, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:10 PM

Lenkijos sostinės diskotekose jau kelis mėnesius galima išvysti tragikomiškus vaizdus, mat šokius ėmė savavališkai kontroliuoti radikalios nacionalistinės Lenkijos gynimo lygos (LGL) patruliai, rašo „Lietuvos rytas“.

Tiesa, katalikybę ir tradicines šeimos vertybes aukštinantys skustagalviai LGL aktyvistai diskotekose tikrina ne merginų aprangą, bet atkalbinėja jas neflirtuoti su musulmonais.

Patruliai diskotekose įdėmiai stebi azijietiškos išvaizdos jaunuolius, o jiems išvedus šokti lenkaites prisideda kaip tretieji šokėjai ir ima merginas raginti nesusidėti su atvykėliais.

Be to, apie pavojų šie patruliai ima aiškinti ir toms tautietėms, kurias azijiečiai vaišina alkoholiu ar vien pakalbina. LGL patruliai merginas netgi siūlo palydėti iki namų, kad apsaugotų nuo musulmonų siekio žūtbūt susipažinti. Ne visiems tai atrodo normalu.

Anoniminiai radikalų reidai

Skustagalviai nacionalistai savo anoniminius reidus dažniausiai rengia studentų mėgstamoje diskotekoje „Hibridy“, bet nevengia ir kitų.

Dauguma diskotekoje esančių žmonių tokių patrulių net nepastebi, tačiau šie žygius aprašo savo organizacijos tinklalapyje.

Anot patrulių, musulmonai vaikinai esą yra labai gudrūs ir pavojingi – vaišina merginas kokteiliais, žarsto komplimentus, įkyriai siūlo palydėti ir klausia telefono numerio.

O iš tikrųjų jie esą siekia suvilioti vietines merginas tenorėdami gauti Lenkijos pilietybę. Po vedybų žmona esą taps musulmone, bus aprengta nikabu, bus mušama, prievartaujama, gal netgi paversta teroriste. O jei priešinsis, bus pagrobti iš jos vaikai ir paslėpti pas jo tėvus musulmoniškuose kraštuose.

Ragina neįleisti į šalį

„Privalome sukurti pasipriešinimo islamizacijai judėjimą dabar, kol musulmonai pas mus dar neįsigalėjo“, – pareiškė vienas LGL lyderių Dariuszas Brodzikas.

Priešingu atveju esą bus kaip Vakarų Europos valstybėse, kur kai kuriuose didmiesčių rajonuose musulmonai jau jaučiasi šeimininkais.

LGL sieks, kad jų atstovai patektų į Seimą, kuriame siūlys apriboti musulmonų imigraciją ir naujų mečečių statymą, mat jas bei į islamą pereinančius katalikus esą finansuoja turtingos arabų šalys.

Galutinis LGL tikslas – įstatymiškai uždrausti islamą Lenkijoje. Nenuostabu, kad LGL yra pati radikaliausia antiislamiška organizacija šioje kaimyninėje šalyje.

Jų yra ne viena. Pavyzdžiui, tinklalapį „Ne Europos islamizacijai“ pamėgo beveik šimtas tūkstančių tautiečių.

Jame raginama drausti šalyje statyti naujas mečetes, neįsileisti imigrantų musulmonų, nevalgyti kebabų, boikotuoti rytietiškas parduotuves. Musulmonai vadinami smirdžiais, nepraustaburniais, gyvuliais, laukiniais, kuriuos reikėtų vyti iš Lenkijos.

O į LGL dar draudžiama stoti ir gėjams bei žydams. Tiesa, patys judėjimo nariai, kurie dažnai slepiasi po kaukėmis, kol kas negali pasigirti gausumu.

Mitai – pavojingi mažumoms

Lenkų apžvalgininkai priminė, kad šalyje gyvena vos 30 tūkstančių musulmonų, kurių dauguma be problemų integravosi į Lenkijos visuomenę, o dalis yra istoriniai Krymo totoriai.

Lenkijos musulmonų sąjungos atstovas spaudai Musa Czachorowskis pareiškė, kad iki šiol Lenkijoje jie jautėsi labai gerai, gyveno taikiai, o konfliktų beveik nepasitaikydavo.

M.Czachorowskis apgailestauja, kad antimusulmoniški tinklalapiai sulaukė tokio didelio populiarumo, bet viliasi, kad tai laikina mada ir jų padėtis nepablogės.

Religijotyros profesorė, islamo žinovė Katarzyna Gorak-Sosnowska pripažįsta, kad Lenkijos musulmonai šiuo metu patiria anksčiau nebūtą neapykantą. Ji pati dėl musulmonų gynimo sulaukė bauginimų.

K.Gorak-Sosnowska spėja, kad antiislamiškus vietos judėjimus sukėlė išaugęs jų populiarumas Vakarų Europoje. Profesorės teigimu, LGL yra pavojingesnė už panašius judėjimus, nes neapsiriboja propaganda internete. LGL rengia realias akcijas ir ragina kitus tai daryti.

Tiesa, profesorė ironizavo, kaip LGL ketina atpažinti diskotekose musulmonus, nes jie gali būti ir mėlynakiai blondinai.

Be to, K.Gorak-Sosnowska ragina nesivadovauti tikrovės neatitinkančiais stereotipais apie musulmonus ir primena, jog savo žmonas muša, prievartauja, o išsiskyrę vaikus grobia bei slepia ir lenkai vyrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.