Maskvos teismas verslininką pasmerkė viduramžių kankinimams

Maskvoje paskelbtas nuosprendis verslininkui Vladimirui Terechinui. Jis įkalinamas už sukčiavimą stambiu mastu. Lyg ir nieko neįprasta, išskyrus tai, kad nuteistasis jau kenčia ir dar kęs skausmus.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jan 17, 2014, 7:58 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:44 AM

Maskvos Tverės rajono teismo teisėja Tatjana Neverova paskyrė V.Terechinui 6 metų bausmę, kuri bus atliekama bendrojo režimo kolonijoje, rašo „Lietuvos rytas“.

Taip pat patenkinamas civilinis ieškinys – nukentėjusiajam nuo V.Terechino sukčiavimo bus pervesta 10 mln. rublių iš areštuotos nuteistojo banko sąskaitos.

Visa tai būtų normalu, jeigu ne viena detalė: teismas vyko viename Butyrkų kalėjimo tardymo izoliatoriaus kabinetų.

Mat Maskvoje nėra specialių automobilių, skirtų paralyžiuotiems įtariamiesiems ir kaltinamiesiems vežioti.

V.Terechinas dar per parengtinį tardymą prarado galimybę savarankiškai judėti dėl dar anksčiau – laisvėje – patirtos automobilio avarijos padarinių ir laikymo tardymo izoliatoriuje sąlygų.

Verslininkas, kuriam paralyžiuotos abi kojos ir ranka, kenčia itin stiprų skausmą.

Nekreipė dėmesio į protestus

Per visą teismo procesą, kuris truko nuo 10 val. ryto iki 21 val. vakaro, teisiamasis gulėjo ant kabineto kampe stovinčios lovos su ratukais – be pagalvės, bet pritvirtintas antrankiais su trumpa grandine.

Kai V.Terechinas pasijusdavo visiškai blogai, atėję kalėjimo gydytojai matuodavo kraujospūdį, darydavo injekcijas. Į jo advokato protestus teisėja T.Neverova nekreipė jokio dėmesio.

Esą verslininko temperatūra ir kraujospūdis normalūs, psichosomatinių sutrikimų nėra – jis gali dalyvauti teismo posėdyje.

Pravartu atkreipti dėmesį į tai, kad V.Terechinas buvo kaltinamas nesmurtiniu nusikaltimu, kuris nesukėlė didelio pavojaus visuomenei.

Ir net jei V.Terechinas įvykdė jam inkriminuojamą nusikaltimą (tardamas paskutinį žodį teisiamasis pareiškė nelaikantis savęs kaltu), niekas jo nenuteisė fizinių kankinimų bausme.

Dabar nuteistasis bus nugabentas į koloniją ir paguldytas į kalėjimo ligoninę. Bet čia nebus jam reikalingų specialistų, vaistų, priežiūros galimybių. Jis bus toliau kankinamas.

Purvina teisėjos biografija

Vienas garsiausių Rusijos teisininkų, Rusijos vyriausybės aukščiausių teismo instancijų įgaliotasis atstovas, teisės mokslų daktaras Michailas Barščevskis piktinasi.

Esą tokiais atvejais, kaip ir nurodoma Baudžiamajame kodekse, teismas turėjo paskelbti nelaisvės nuosprendį, bet iškart atleisti nuteistąjį nuo bausmės – dėl pasikeitusių aplinkybių.

„Kodėl to nebuvo padaryta, nelabai aišku. Sukčiavimas – sunkus nusikaltimas, bet kraujo juk nepralieta, ar ne?

Ir V.Terechinas, būdamas tokios būklės, tikrai nekelia pavojaus visuomenei“, – svarsto teisininkas.

Tiesa, yra viena detalė, kuri paaiškina šią skandalingą situaciją. Teisėja T.Neverova neseniai išteisino Butyrkų ir „Matroskaja tišina“ kalėjimų gydytojus, prisidėjusius prie teisininko Sergejaus Magnitskio mirties už grotų.

Po šio tragiško incidento JAV sudarė Rusijos valdininkų ir teisėsaugos pareigūnų, kuriems uždrausta atvykti į Ameriką, juodąjį sąrašą.

Kaip rašo Maskvos spauda, T.Neverovos tarnybos lape yra nemažai analogiškų teismo procesų, sukėlusių karštus Rusijos žmogaus teisių gynėjų protestus.

Niekada labiau neskaudėjo

Žinoma, tokia bylos baigtis susijusi ne tik su teisėjos asmenybe, bet ir su visa sistema.

Iškalbingas nuteisto V.Terechino advokatės Svetlanos Sidorkinos pasakojimas „Novaja gazeta“ žurnalistams apie tai, kaip kartą jos ginamąjį vis dėlto buvo mėginama atgabenti į teismą: „Jis buvo sugriebtas už rankų ir kojų – vilkintis vien pižama – ir tempiamas per visus tardymo izoliatoriaus aukštus. O kai prireikdavo atidaryti duris, buvo tiesiog nusviedžiamas skaudama nugara ant grindų.

Kol buvo nešamas, kelis kartus galva trenkėsi į laiptus. Skausmai buvo nepakeliami, jis šaukė, o tai jį nešantiems kėlė pyktį.

Norėdami patikrinti, ar V.Terechinas neapsimeta, jie jį išrengė nuogą ir ėmė paprasta medicinine adata badyti visą jo kūną.

Jį įgrūdo į specialų automobilį – mažytį, su grotomis – ir, jo siaubui, šiurkščiai pasodino ant sėdynės.

Kaip sakė pats V.Terechinas, tai buvo baisiausias per visą jo gyvenimą patirtas skausmas. Jis rėkė ir neprisiminė, kaip iš skausmo neteko sąmonės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.