Ispanės abortus darysis svetur

„Ispanija grįžta į viduramžius“ – taip į Liaudies partijos siūlomą naująjį abortų įstatymą reagavo didelė Ispanijos visuomenės dalis. Nutraukti nėštumą ispanėms gali ir vėl tekti užsienyje, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Rytai-Vakarai“.

Ispanės pastaruoju metu audringai protestuoja prieš abortų draudimą šalyje, bet tai greičiausiai jau nieko nepakeis.
Ispanės pastaruoju metu audringai protestuoja prieš abortų draudimą šalyje, bet tai greičiausiai jau nieko nepakeis.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

Jan 21, 2014, 12:59 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:04 AM

Jeigu Ispanijos parlamentas patvirtins naująjį įstatymą, moterys šioje šalyje nebegalės laisvai apsispręsti – gimdyti ar ne.

O greičiausiai taip ir bus, nes Liaudies partija turi daugumą, todėl įstatymas beveik garantuotai bus patvirtintas. Šis įstatymas, pasak ekspertų, nustumia Ispaniją į Europos Sąjungos šalių eilės galą – kartu su Malta, Andora, Lenkija ir Airija.

„Įsigaliojus naujajam įstatymui, abortas taps tikra odisėja. Ispanijos moterys bus priverstos būti motinomis“, – tragiškai situaciją piešia ginekologas ir Nėštumą nutraukiančių klinikų asociacijos prezidentas Katalonijoje Santiago Barambio.

Pasak jo, įsigaliojus naujajam abortų įstatymui, Ispanijoje gyvenančios moterys praras vieną savo teisių – pačioms apsispręsti dėl nėštumo nutraukimo.

Šiuo metu Ispanijoje galioja įstatymas, pagal kurį moteris iki 14 savaitės laisvai gali nutraukti nėštumą.

Reikia ginti kūdikį

„Pradėto ir dar negimusio kūdikio apsaugos įstatymas“, – taip vadinamas naujasis abortus reguliuojantis teisės aktas.

Pasak įstatymo tėvo – Ispanijos sveikatos apsaugos ministro Alberto Gallardono, abortas yra ne teisė, o drama.

„Ispanijoje ir Europoje atėjo laikas kitaip pažvelgti į abortą. Juk pradėtas kūdikis yra ne moters nuosavybė, o savo teises turinti būtybė.

Todėl, kai kertasi moters ir jos įsčiose esančio kūdikio teisės, pastarąjį, kuris yra silpnesnis, reikia ginti“, – argumentuoja A.Gallardonas.

Negalia – ne priežastis

Pagal naująjį įstatymą nėštumas bus nutraukiamas tik dviem atvejais: jei moteris buvo išprievartauta ir tai pranešė policijai ir tuomet, kai kūdikio gimimas motinai gali sukelti rimtų psichologinių problemų.

Gemalo vystymosi sutrikimai, pasak naujojo įstatymo, taip pat nebus pakankama priežastis nutraukti nėštumą – išskyrus tuos atvejus, kai psichiatrai įrodys, jog tai gali ateityje neigiamai psichologiškai paveikti moterį.

„Mes negalime diskriminuoti įsčiose esančio gemalo – ir neįgalūs vaikai turi teisę gyventi. Jei mano žmona įsčiose nešiotų tokį kūdikį, tikrai gimdytų“, – moralizuoja A.Gallardonas.

Teks eiti kryžiaus kelius

Įsigaliojus naujajam abortų įstatymui, nėštumą norinčiai nutraukti moteriai teks nueiti tikrus kryžiaus kelius – ji bus kamantinėjama mažiausiai keturių specialistų.

Pirmiausia dėl nėštumo nutraukimo reikės kreiptis į šeimos gydytoją. Jis siųs pas psichiatrą – iš jo bus prašoma patvirtinimo, jog gimdymas ilgam gali pakenkti moters psichikos sveikatai.

Vėliau reikės antrojo psichiatro patvirtinimo tuo pačiu klausimu. Šie psichiatrai niekaip negalės būti susiję su įstaiga, kuri vėliau nutrauktų nėštumą. Jei psichiatrų nuomonės išsiskirtų, situaciją tektų vertinti trečiam specialistui.

Gavusi psichiatrų leidimą nutraukti nėštumą moteris privalės derėtis su socialiniais darbuotojais, kurie ją informuos apie galimus aborto pavojus ir siūlys alternatyvas – motinystės pašalpas bei galimybę atiduoti kūdikį įvaikinti. Socialiniai darbuotojai informuos moterį, jog gemalo gyvenimą teisiškai gina Ispanijos valstybė.

Po viso šio ilgo ir sudėtingo proceso moteris bus priversta savaitę svarstyti savo sprendimą ir tik tada gaus leidimą nutraukti nėštumą.

Nepaiso moterų valios

„Pagrindinė šio įstatymo baisybė yra ta, kad jis grąžina moterį į silpnosios lyties poziciją.

Į moters norus ir valią čia visiškai neatsižvelgiama – jos likimą pagal šį įstatymą sprendžia specialistai“, – piktinasi Socialistų partijos deputatė Ispanijos parlamente Elena Valenciano. Moteris tikisi pagalbos iš Europos.

„Rengiuosi Ispanijos moterų problemą iškelti visoje ES, nes ji yra milžiniška. Ieškosime pagalbos visose Europos institucijose“, – sako abortų šalininkė.

E.Valenciano viliasi, jog Ispanijos moteris nuo griežto abortų įstatymo išgelbės ir Liaudies partijos narės.

„Viliuosi, jog Liaudies partijos moterys bus sąmoningos ir balsuos prieš šį įstatymą.

Pritarti jam reikštų priimti vyrų diktatą.

Kelios Liaudies partijos atstovės jau pareiškė nepritariančios tokiam moterų laisvės suvaržymui“, – sako už moters teises kovojanti socialistė.

Paramos ispanėms netrūksta

Europa iškart atsiliepė į Ispanijos moterų šauksmą. Praėjusią savaitę Europos Parlamente jau buvo kalbama apie naująjį Ispanijos abortų įstatymą. Moterų teisių komisijos pirmininkas švedas Mikaelis Gustafssonas išsiuntė laišką visiems Parlamento deputatams.

Šiame laiške jis reiškia didelį susirūpinimą Ispanijoje rengiamu abortų įstatymu.

Pasak M.Gustafssono, „įstatymas moters teises Ispanijoje grąžina į 30 metų praeitį“.

Be to, M.Gustafssonas prašo Europarlamento deputatų pasirašyti šį laišką ir taip viešai pareikšti Parlamento poziciją šiuo klausimu.

„Moterys pačios turi teisę apsispręsti dėl savo kūno, už jas to neturi spręsti vyrai. Manau, yra skubu ir svarbu paremti Ispanijos moterų teisę pačioms spręsti dėl savo sveikatos“, – kalbėjo M.Gustafssonas.

Važiuos į Londoną

Pasak ginekologo S.Barambio, Ispanijos moterys, kaip ir prieš 50 metų, vėl pradės važinėti nutraukti nėštumo į Londoną ar Amsterdamą.

„Aš tuomet pats tarpininkavau ispanėms, kurios iš čia vykdavo nutraukti nėštumo į Londoną. Tuomet kelionė buvo brangi, tačiau dabar lėktuvo bilietai kur kas pigesni.

Nėštumą Ispanijoje norinčios nutraukti moterys nedvejodamos rinksis kelionę į Londoną, o ne Ispanijoje jų laukiančius kryžiaus kelius“, – įsitikinęs S.Barambio.

„Arba, dar blogiau, internete pirks persileidimą skatinančias piliules ir pasidarys abortą namie. Šis įstatymas stumia moteris prie slapto nėštumo nutraukimo, o tai kels riziką jų sveikatai“, – mano ginekologas.

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovų, nesaugiai ir netinkamai nutrauktas nėštumas yra viena pagrindinių nėščiųjų mirties priežasčių.

Per metus nuo komplikacijų dėl netinkamai atlinkto aborto pasaulyje miršta apie 47 tūkstančius moterų. Dauguma jų – šalyse, kuriose nutraukti nėštumą griežtai draudžia įstatymas.

Todėl PSO įstatymų leidėjams rekomenduoja „nerizikingą abortą“, t.y. leisti moteriai laisvai rinktis.

Pasak S.Barambio, medikai, įsigaliojus naujajam įstatymui, labai atsargiai žiūrės į abortą, nes už nelegalų nėštumo nutraukimą bus baudžiama.

„Todėl ir tie patys psichiatrai, kuriems reikės vertinti moters psichologinę būklę, bijos atsakomybės“, – mano S.Barambio.

Feminisčių pyktis pavėluotas?

Paskelbus naujojo abortų įstatymo projektą, Ispanijoje nuvilnijo moterų protestai.

„Lauk rožinius nuo mūsų kiaušidžių“, „Aš gimdau, aš sprendžiu“, „Laisva motina“ – tokie moterų šūkiai ir plakatai lydėjo sprendimą sugriežtinti abortų įstatymą.

Ispanijos feministės buriasi į bendrą protestą – vasario 1-ąją bus rengiama „Laisvojo traukinio“ akcija.

Iš įvairių Ispanijos miestų autobusais ar traukiniais moterų organizacijų narės važiuos į Madridą.

Ten jos įteiks Ispanijos kongreso deputatams laišką, kuriame reikalaujama nekeisti dabar galiojančio abortų įstatymo.

Laiškas pavadintas „Nes aš sprendžiu“.

Ispanijos feminisčių organizacijos reikalauja galimybės laisvai apsispręsti ir čia, anot jų, negali būti jokių kompromisų.

„Mus žemina tai, jog mūsų norą tapti ar netapti motinomis nori valdyti psichiatrai ar teisėjai. Tai riboja mūsų laisvę.

Negalėdamos apsispręsti nesame laisvos. Demokratinėse šalyse valstybė nesikiša į asmeninius žmogaus sprendimus“, – rašoma laiške deputatams.

Tiesa, ar tokia paskutinės vilties akcija ką nors gali pakeisti, kol kas neaišku, mat politikai jau apsisprendė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.