Pagal statistiką Rusija panaši į Afriką, ir įsižeisti reikia Afrikai

Garsus Rusijos kino režisierius Andrejus Končialovskis surinko statistinius faktus apie šiandieninę Rusiją. Jo straipsnis – lyg šauksmas, siekiantis pažadinti tėvynę iš ilgo ir gilaus miego, kol tas miegas nesibaigė mirtimi.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 9:41 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:31 AM

Pasak jo, faktai aiškiai rodo, kad Rusija pagal daugelį kriterijų yra ne Europoje ir net ne Azijoje. Pagal korupcijos lygį, gyvenimo trukmę, investicijas į mokslą ir kitus aspektus padėtis Rusijoje panaši į padėtį Afrikoje, ir įsižeisti dėl šito sulyginimo reikia ne Rusijai, o afrikiečiams, rašo echo.msk.ru.

Afrikiečiai turi kuo paaiškinti savo atsilikimą – juos keturis amžius be pasigailėjimo išnaudojo ir naikino atvykėliai – rasistai ir kolonizatoriai, o kas pastaruosius šimtmečius kolonizavo ir gniuždė Rusiją, jeigu ne jie patys? Pasak autoriaus, Rusijos tragedijos mastas toks didžiulis, jog negalima nekreipti į tai dėmesio.

Mirtingumas Rusijoje

Per pastaruosius 20 metų Rusijoje išmirė daugiau kaip 7 mln. rusų. Pagal šį rodiklį Rusija lenkia Braziliją ir Turkiją 50 proc., o Europą – kelis kartus.

Kasmet Rusija pagal gyventojų skaičių praranda po ištisą sritį, lygią Pskovo sričiai, arba po didelį miestą, tokį, kaip Krasnodaras.

Savižudybių, nusinuodijimų, žmogžudysčių ir nelaimingų atsitikimų lygis Rusijoje panašus į mirtingumo lygį Angoloje ir Burundyje.

Pagal vyrų gyvenimo trukmę Rusija užima maždaug 160 vietą pasaulyje, nusileisdama Bangladešui.

Pagal absoliučius skaičius Rusija užima 1 vietą pasaulyje pagal gyventojų skaičiaus mažėjimą.

JTO vertinimais, Rusijos gyventojų skaičius nuo dabartinių 143 mln. žmonių 2025 m. sumažės iki 121-136 mln.

Šeimos krizė

8 iš 10 senukų, gyvenančių senelių namuose, turi giminaičių, išgalinčių juos išlaikyti. Bet jie vis vien išsiųsti į prieglaudas. Giminaičiai jų atsisakė.

Rusijoje 2-5 mln. neprižiūrimų vaikų (per Antrąjį pasaulinį karą neprižiūrimų vaikų buvo 700 tūkst.).

Kinijoje 1,4 mlrd. gyventojų tenka tiktai 200 tūkst. neprižiūrimų vaikų – tai 100 kartų mažiau, nei Rusijoje.

Iš 370 tūkst. vaikų, gyvenančių vaikų namuose, 80 proc. turi gyvus tėvus.

Rusija užima 1 vietą pasaulyje pagal tėvų pamestų vaikų skaičių. Visa tai liudija didelę šeimos vertybių eroziją šalyje.

Nusikaltimai prieš vaikus

Rusijos Federacijos Tyrimo komiteto duomenimis, 2010 m. 100 tūkst, nepilnamečių tapo nusikaltimų aukomis. Iš šio skaičiaus 1700 vaikų vaikų buvo išprievartauti ir nužudyti. Pagal pastarąjį skaičių Rusija aplenkė net Pietų Afriką. Vidutiniškai kasdien Rusijoje nužudomi 4-5 vaikai.

2010 m. Rusijoje buvo padaryta 9500 seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius. Iš jų 2600 išprievartavimų, 3600 neprievartinių lytinių santykių. Per 8 metus Rusijoje lytinių nusikaltimų skaičius išaugo beveik 20 kartų.

Pagal lytinius nusikaltimus Rusiją lenkia tiktai Pietų Afrika.

Narkomanija ir alkoholizmas

Kasmet nuo narkotikų perdozavimo Rusijoje miršta 30 tūkst. žmonių (tai nedidelio Rusijos miesto gyventojų skaičius).

Nuo alkoholio per metus miršta 70 tūkst. žmonių. Palyginimui, per Afganistano karą žuvo 14 tūkst. Rusijos karių.

PSO duomenimis, vienam Rusijos Federacijos gyventojui per metus tenka 15 litrų gryno spirito. Laikoma, jeigu gryno alkoholio kiekis vienam gyventojui didesnis kaip 8 litrai, kyla grėsmė tautos išlikimui.

Korupcija

Kyšių mastas Rusijoje išaugo 10 kartų. Rusų oligarchų tarpusavio bylinėjimaisi Londone jau tapę pasaulinės verslo bendruomenės pajuokos objektu.

Nebaudžiamumas teisinėje sferoje pasiekė tokį lygį, kad prieš kalėjime mirusį Magnitskį buvo iškelta baudžiamoji byla – nuspręsta teisti mirusį žmogų, kuris, suprantama, negali apsiginti. Europoje paskutinis panašus atvejis užfiksuotas XVII a.

Gyventojų tankumas – apgailėtinas

Per pastaruosius 10 metų Sibire išnyko 11 tūkst. kaimų ir 290 miestų.

Vidutinis gyventojų tankumas Sibire ir Tolimuosiuose Rytuose – 2 žmonės 1 kv. kilometre.

Vidutinis gyventojų tankumas centrinėje Rusijos dalyje – 46 žmonės 1 kv. kilometre.

Tuo tarpu vidutinis Kinijos gyventojų tankumas – 140, o Japonijos – 338 žmonės 1 kv. kilometre. Išeina, kad Sibirą ir Kurilus Rusija užkariavo ir stengėsi vystyti kinams ir japonams.

Nors šalis turi didžiulius gamtinius išteklius, 50 proc. jos gyventojų gyvena skurde.

Tai dar - ne riba

Autorius įsitikinęs, kad šie bauginantys skaičiai – dar ne riba. Rusijos visuomenė dar nepasiekė „dugno“, o žmonės dar nepribrendo galimybei pasibaisėti patys savimi. Tačiau kitos išeitis nėra – Rusijai būtina atsipeikėti, kažkas privalo ją supurtyti, kad ji atsibustų ir pasibaisėtų savimi.

Rusijai, A.Končialovskio nuomone, reikalingas lyderis, turintis Petro Pirmojo drąsą, kad pasakytų žmonėms žodžius, kokių jie seniai negirdėjo, karčią tiesą.

„Aš nematau šalies, kuria norėčiau didžiuotis. Aš matau minias nepatenkintų ir suirzusių asmenų ir svetimų žmonių, kurie bijo vienas kito. Aš noriu didžiuotis savo tėvyne, o man dėl jos gėda!“ - rašo režisierius.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.