Ukraina įstatymais žudo demokratiją

Po to, kai trečiadienio naktį Ukrainoje įsigaliojo prieštaringai vertinami įstatymai, veikla, kurią Kijeve ir už jo vykdė protestuotojai, atsidūrė už įstatymo ribų. Todėl baimintasi ne be pagrindo.

Įvairiausiomis galvos apsaugos priemonėmis nuo milicijos apsisaugoti Ukrainos protestų dalyviai nebegalės. Laisvai reikšti nuomonės – taip pat.<br>AP nuotr.
Įvairiausiomis galvos apsaugos priemonėmis nuo milicijos apsisaugoti Ukrainos protestų dalyviai nebegalės. Laisvai reikšti nuomonės – taip pat.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Medalinskas (Mykolo Romerio universiteto dėstytojas)

Jan 22, 2014, 7:13 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:22 AM

„Paliks ramybėje, išvaikys, suims ar sušaudys?“ – tokios mintys virė Politinio ir visuomeninio judėjimo „Maidanas“ aktyvistų stovyklose.

Viskas dėl įstatymų, kuriais suvaržoma susirinkimų ir nuomonės reiškimo laisvė, nevyriausybinių organizacijų veikla, paketo. Kitaip sakant, šalis pavojingai pasuko nedemokratišku keliu.

Ne tik Ukrainos, bet ir pasaulio šalių politikai, visuomenės aktyvistai, žurnalistai šiuos įstatymus pavadino antidemokratiškais.

Išskyrus, žinoma, Rusijos valdžią, kuri neseniai priėmė panašius opoziciją dusinančius įstatymus.

Ką gali reikšti toks autoritarinių priemonių įteisinimas?

Pavyzdžiai – iškraipyti

Įstatymų autoriai iš Regionų partijos tvirtina, kad teisės aktai priimti esą atsižvelgiant būtent į demokratinių valstybių patirtį.

Kai kas tuo tiki ir Lietuvoje, tačiau net ir Ukrainos teisingumo ministrė Jelena Lukaš pripažįsta, kad įstatymai priimti neįprastu būdu.

Pavyzdžiui, kai kurios normos atspindi tarptautinę praktiką, ypač kai kalbama apie atsakomybę už šmeižtą.

Ne vienoje Vakarų šalyje už šmeižtą griežtai baudžiama – ne tik sumokant baudą.

Be to, siekiant atpažinti masinių renginių dalyvius ir norint išvengti terorizmo pavojaus, ne vienoje Europos šalyje yra sugriežtinta ir atsakomybė už veido slėpimą. Būtent tai esą dabar padaryta ir Ukrainoje.

Tačiau kiekvienas toks įstatymas Ukrainoje turi savo specifinių niuansų. Pavyzdžiui, be atsakomybės už veido slėpimą, yra ir punktas, draudžiantis nešioti apsauginį šalmą. Ką tai turi bendra?

Apsauginiai šalmai, atnešti iš statybų ar pirkti karinių reikmenų parduotuvėse, nedengia veido. Jie yra tik apsauga nuo sužvėrėjusių pareigūnų iš specialiųjų pajėgų riaušių malšinimo dalinių lazdų.

Studentai, centrinėje Kijevo aikštėje stovėję lapkričio 30-ąją, jų neturėjo ir patyrė įvairių sužalojimų – nuo gumbų iki smegenų sukrėtimo.

Keliuose – jokių kolonų

Visiškai absurdiškai skamba įstatymas, draudžiantis daugiau nei 5 automobiliams važiuoti kolona nesuderinus maršruto su vietos autoinspekcija.

Suprantama, kad šis įstatymas yra nukreiptas prieš „Automaidano“ iniciatyvą, kai automobilių kolonos su ukrainietiškomis, o kartais ir ES vėliavomis važiavo piketuoti prie įvairių valdžios įstaigų ar valdžios pareigūnų gyvenamųjų vietų.

Dabar su autoinspekcija maršrutus turės derinti net ir laidotuvių bei vestuvių procesijų dalyviai. Ir tai ne šiaip absurdiška biurokratija.

Žurnalistus sodins už grotų

Prie draudimo šmeižti kokį nors valdžios pareigūną prijungtas punktas, dabar numatantis baudžiamąją atsakomybę už informacijos rinkimą apie teisėsaugos pareigūnus ir teisėjus, jų gyvenimo ypatybes, pajamas ir t.t. Toks draudimas gali visiškai numarinti žiniasklaidą.

Mat taikiai prasidėjusi revoliucija Ukrainoje greitai iš proeuropinės tapo antikorupcine, antioligarchine. Pasipylė daugybė straipsnių, tyrimų, ar pagal pajamas gyvena teisėsaugos pareigūnai, teisėjai, politikai.

Tai valdžiai nepatiko. Pasitelkus įstatymą bus užmautas apynasris ir antikorupcinei visuomenės veiklai, ir žiniasklaidai.

Galiausiai pažeidėja gali tapti net interneto enciklopedija „Wikipedia“, kurią kuria vartotojai. Jie už įkeltą medžiagą gali būti baudžiami. Būtent todėl ukrainietiška „Wikipedia“ versija vakar nedirbo – tai savotiškas protesto ženklas.

Be to, toks informacijos rinkimas, jos skelbimas yra prilygintas ekstremistinei veiklai, už kurią ir žiniasklaida, ir visuomenė, ir politikai dabar sulauks baudžiamosios atsakomybės.

Baus ir visus kritikus?

Griežtos priemonės numatytos ir konkrečiai žiniasklaidai. Pavyzdžiui, ypatingos teisės suteikiamos specialiajai komisijai be teismo sprendimo blokuoti interneto puslapį, jeigu jame buvo aptikta vadinamosios ekstremistinės informacijos.

Žinoma, šalia to numatytos ir didelės baudos, o esant reikalui ir baudžiamoji atsakomybė. Beje, ekstremistinė veikla ar informacija yra taip plačiai traktuojamos, kad tokia gali būti laikoma bet kokia valdžios kritika ar opozicijos veiksmai.

Dar vienas drakoniškas įstatymas uždraudžia masines akcijas Kijevo centre.

Dabar mitingai, demonstracijos, eitynės yra nelegali veikla, o jų organizatoriams, kaip įstatymo pažeidėjams, numatyta griežta atsakomybė, įskaitant laisvės atėmimą.

Šiandien, Ukrainos vienybės dieną, kaip tik numatytos didžiulės opozicijos eitynės.

Už panašius pažeidimus numatyta ir tik civilinė atsakomybė, t.y. bauda, pavyzdžiui, kaip Lietuvoje. Bet Ukrainoje teismai tiesiogiai priklausomi nuo aukščiausios valdžios.

Tad neabejojama, kad jei bus duotas nurodymas, prieš opoziciją nauji įstatymai bus panaudoti griežčiausia forma.

Tai pripažįsta ir Regionų partijos politikai. Jie sako, jog teisėjai spręs, ir negali atmesti, kad, pavyzdžiui, dėl nepatyrimo nebus perlenkimų.

Nusprendė net nesvarstę

Ne mažiau nei įstatymai kritikuojamas ir metodas, kaip jie buvo priimti sausio 16 dieną.

Be jokio išankstinio svarstymo komitetuose ir frakcijose projektai atkeliavo tiesiai į parlamento salę, o čia balsuota rankomis, niekam net neskaičiuojant, kiek valdančiosios koalicijos politikų jas pakėlė.

Jų ir nebuvo galima suskaičiuoti, nes rezultatai, kiek „už“, buvo skelbiami po kelių sekundžių, teigiant, kad visi Regionų partijos ir Komunistų partijos frakcijų nariai galėjo balsuoti tik „už“.

Akivaizdu, kad tokiu būdu priimti įstatymai būtų laikomi nedemokratiškais bet kurioje demokratinėje ar į demokratiją besilygiuojančioje šalyje.

Nepaisydamas viso to, šiuos įstatymus pasirašė Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, ir šiandien jie jau veikia. Tad dabar visi valdžios kritikai nebegalės saugiai jaustis ne tik gatvėse, bet ir prie kompiuterio ekrano.

O teisiškai prikibti bus galima prie niekuo dėtų žmonių: ir prie šalmus dėvinčių statybininkų, ir prie laidotuvių procesijų dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.