JAV miestelį užėmusių radikalų išsigando ne visi amerikiečiai

Mažo JAV valstijos Šiaurės Dakotos miestelio gyvenimas prieš pusantrų metų apvirto aukštyn kojomis. Ramybę čia ilgam sudrumstė atsikraustęs rasistas, kuris pasiryžo jų gyvenvietę paversti baltaodžių kolonija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 25, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:12 AM

Nacių vėliavos, svastikomis apipaišyti medžiai, neapykanta besispjaudantys nauji kaimynai. Tai išties buvo sunkus laikotarpis Lito miestelio gyventojams, rašo "Lietuvos rytas".

Ir šis košmaras dar nėra galutinai pasibaigęs. Miestelėnai iki šiol virpa prisiminę Craigą Cobbą, kuris šiuo metu yra areštuotas. Jis bus teisiamas dėl terorizmo.

Į Litą liūdnai pagarsėjęs neonacis atsikraustė 2012-ųjų rudenį, kai buvo priverstas sprukti iš Kanados dėl neapykantos kurstymo.

Milijonieriaus verslininko sūnus sumanė čia sukurti baltaodžių anklavą, kuris turėjo būti pavadintas pagal jo pavardę – Kobsvilis (Cobbsville).

Tačiau Lito gyventojai, kurių yra vos apie 20, išdrįso pasipriešinti ekstremistui.

Supirkinėjo sklypus

Vienintelis Lito juodaodis gyventojas Bobby Harperis gerai prisimena pirmąjį susitikimą su naujakuriu iš Kanados.

Buvo šiltas rudens pavakarys, ir vyrai susidūrė pagrindinėje miestelio gatvėje.

„Jis paklausė: „Ei, gal turi žemės, kurią norėtum parduoti?“ Atsakiau, kad ne. Bet po to jis nenusisuko ir nenuėjo. Mačiau jo veidą. Man tai pasirodė keista“, – pirmą įspūdį apie C.Cobbą nusakė B.Harperis.

Vis dėlto nei jis, nei kiti Lito gyventojai dar keletą mėnesių net neįtarė, kas vyksta jiems panosėje.

C.Cobbo užmačios miestelį paversti baltaodžių rasistų kolonija buvo paviešintos tik pernai rugpjūtį.

Apie tai pranešė viena Alabamoje įsikūrusi piliečių teisių gynimo organizacija. Studijoje buvo rašoma, kad C.Cobbas Lite įsigijo daugiau kaip 10 pigių žemės sklypų ir namų.

„Atrodė, lyg būčiau atsidūrusi sapne“, – stingdantį pojūtį apibūdino B.Harperio žmona baltaodė Sherrill.

Pradėjo kviestis sėbrus

Kai C.Cobbo ketinimai išplaukė į viešumą, jis nusprendė nesislapstyti. Prie dviaukščio namo vyras iškėlė vėliavų su svastika.

Jis taip pat ėmė kviesti į Litą garsiausius Amerikos baltaodžius rasistus ir jiems dalyti supirktą žemę. C.Cobbas siekė, kad kraštutiniai dešinieji miestelyje įgytų balsų persvarą.

Sherrill negali pamiršti laiško, kurį praėjusį rugsėjį jai atsiuntė C.Cobbo judėjimas. Rasistai siūlė moteriai prisidėti.

„Ką ten veiki susituokusi su negru?“ – buvo rašoma laiške.

„Čia pasidarė taip neramu, kad pradėjome galvoti apie išsikraustymą. Manėme leisti jiems nugalėti“, – pasakojo B.Harperis.

Tą patį mėnesį C.Cobbas Lite surengė bendraminčių sąskrydį. Atvyko nedidelė neonacių grupė iš Nacionalsocialistų judėjimo, kuris anksčiau buvo vadinamas Amerikos nacių partija.

Tačiau jų vakarėlis nebuvo itin vykęs. Į miestelį suplūdo protestuotojų minia, daugiausia – iš netoliese esančio indėnų rezervato. Demonstrantų buvo kur kas daugiau nei C.Cobbo svečių.

„C.Cobbas turbūt manė, jog Lito gyventojai užsimerks ir leis jam viešpatauti. Ir man atrodo, kad jis buvo labai nustebęs, kai nutiko priešingai“, – kalbėjo Sherrill.

Vienas įbaugino daugelį

Į kovą su rasistais pakilusi miestelio bendruomenė pirmiausia sukūrė interneto svetainę. Jos paskirtis – viešinti informaciją apie keblią padėtį Lito miestelyje ir rinkti aukas teisinėms išlaidoms.

„Šio asmens atsikraustymas Lito gyventojams sudrumstė ramybę. Atvykėlis vienas įbaugino visus. Jis netgi grasino iš įvairių valstijų sukviesti buvusius kalinius. Mes tai vadiname išsigimėlių cirku“, – aštrių žodžių nevengė minėtos interneto svetainės įkūrėjas Gregory Bruce’as.

Beje, C.Cobbo kvietimas kraustytis į Litą neliko neišgirstas. Spalį su trimis vaikais ir manta atbildėjo jauna sugyventinių pora iš Oregono valstijos – 29 metų skustagalvis Kynanas Duttonas ir 33 metų Deborah Henderson.

K.Duttonas pasižymėjo jau tą patį mėnesį, kai girtas bendruomenės susirinkime pažėrė rasistinę tiradą, o ją pabaigė iškėlęs ranką ir šaukdamas „Sieg heil“.

Lapkričio 16-ąją K.Duttonas ir C.Cobbas išsiruošė pasivaikščioti su šautuvais rankose. Šlaistydamiesi po Litą jie laidė įžeidimus.

Ši iškyla perpildė miestelėnų kantrybės taurę. Jie iškvietė policiją.

Išgujo paskutinę rasistę

Nuo tada C.Cobbas ir jo bičiulis sėdi už grotų. Kiekvienam gresia 7 su terorizmu susiję kaltinimai. Jeigu vyrai būtų pripažinti kaltais, jiems galėtų būti skirta laisvės atėmimo bausmė nuo 10 iki 35 metų. Abu teisme tvirtino esantys nekalti.

O ir miestelis neketina pasiduoti. Lito gyventojai pasisamdė teisininkus ir pasiekė, kad C.Cobbo namas, kuriame nėra vandentiekio ir kanalizacijos, būtų pripažintas netinkamas gyventi.

Dar du jo nupirkti namai jau oficialiai pasmerkti nugriauti.

Kai C.Cobbas ir K.Duttonas pateko už grotų, D.Henderson liko vienintelė rasistė Lite. Kalbinama žurnalistų jauna moteris tvirtino, kad daugiakultūriškumas – tai lyg barškuolė po kūdikio lopšiu.

Apie vienintelį juodaodį kaimyną ji sakė taip: „Aš nuoširdžiai džiaugiuosi, kad jis tik vienas. Taip, žinau, kad tai skamba žiauriai.“

Tačiau be sėbrų D.Henderson jau nesijautė stipri. Neseniai ji neatlaikė miestelėnų spaudimo ir išsikraustė iš Lito.

Neonaciui pranašavo nesėkmę

Žurnalistams pavyko telefonu pasikalbėti ir su C.Cobbu. Didžiąją interviu dalį šis vyras kalbėjo apie užmačias išnaikinti juodaodžių rasę.

Jis sakė atsikraustęs į Šiaurės Dakotą, nes ši valstija esanti „paskutinis arijų bastionas“.

Šiaurės Dakotoje baltaodžiai sudaro apie 90 proc. gyventojų.

C.Cobbas taip pat gynė teisę į savo įsitikinimus.

Kalifornijos valstijos universiteto Nepakantumo ir ekstremizmo studijų centro vadovas Brianas Levinas nesistebėjo bendraminčio nesėkme.

„Tie laikai, kada marširavo milijonai maišus ant galvų užsidėjusių fanatikų, jau seniai baigėsi“, – teigė ekstremizmo studijų ekspertas. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.