M.Gaddafi gyrėsi finansavęs „protiškai atsilikusį“ N.Sarkozy

Prancūzų televizijos kanalas „France 3 TV“ aptiko interviu, kuriame buvęs Libijos diktatorius Muammaras Gaddafi pasakoja apie tai, kaip 2007 m. finansavo Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy rinkimų kampaniją. M.Gaddafi nepateikia jokių detalių, tačiau sako, kad N.Sarkozy pergalei per rinkimus lemiamą įtaką turėjo Tripolis, rašo newsru.com.

M.Gaddafi vadino N.Sarkozy protiškai atsilikusiu.<br>AP nuotr.
M.Gaddafi vadino N.Sarkozy protiškai atsilikusiu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 30, 2014, 5:01 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 9:36 PM

Interviu, kuriame teigia N.Sarkozy rinkimų kampanijai davęs solidžią sumą, M.Gaddafi davė Tripolyje likus keletui dienų iki pirmųjų atakų iš Vakarų, nulėmusių diktatūros žlugimą ir Libijos diktatoriaus mirtį.

„M.Sarkozy – protiškai atsilikęs... Jis turi būti man dėkingas, kad tapo Prancūzijos prezidentu. Tai mes jam davėme lėšų, kurios jam padėjo laimėti rinkimus“, – sakė M.Gaddafi.

Libijos diktatoriaus teigimu, N.Sarkozy į jį kreipėsi dar būdamas vidaus reikalų ministru ir paprašė finansinės paramos. M.Gaddafi interviu net paaiškino priežastį, dėl ko buvusiam Prancūzijos davė milijoninę sumą. „Libijai, jeigu Prancūzijos prezidentas laimi rinkimus dėl mūsų finansinės paramos, tai didelė nauda“, – sakė diktatorius. M.Gaddafi nepateikė žurnalistams jokių savo sandorio su N.Sarkozy detalių.

Pirmą kartą klausimas apie Tripolio dalyvavimą 2007 m. Prancūzijos prezidento rinkimų maratone žiniasklaidoje iškeltas 2011 m. kovą. Tada M.Gaddafi sūnus pareikalavo, kad Prancūzijos prezidentas grąžintų pinigus, kuriuos jam Libija davė rinkimų kampanijai. Jis sakė, kad Libijos valdžia turi visus būtinus įrodymus, taip pat ir banko sąskaitas bei banko pervedimų dokumentus.

Tačiau tikras skandalas kilo 2012 m., kai prancūzų internetinis leidinys „Mediapart“ paskelbė dokumentus, pagal kuriuos Libijos režimas prezidento rinkimų kampanijos reikmėms neva perdavė 50 mln. eurų.

N.Sarkozy į tai reagavo kaip į šmeižtą ir pagrasino teismu.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.