M.Laurinavičius: „Rusų tarnybos pratusios prie tokių operacijų“

„Svarbiausia yra tai, ką jis papasakojo apie jo filmavimą, bandymą išgauti prisipažinimą, kad Maidaną finansuoja Amerika. O esminis dalykas - siekį nufilmuoti prisipažinimą.“

D.Bulatovas šiuo metu slaugomas ligoninėje Vilniuje.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Bulatovas šiuo metu slaugomas ligoninėje Vilniuje.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Radauskas

Feb 6, 2014, 4:54 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:09 PM

Taip ketvirtadienį Ukrainos opozicijos aktyvisto Dmytro Bulatovo, šiuo metu gydomo Vilniuje, pasakojimą apie patirtus kankinimus, vertina Rytų Europos studijų centro (RESC) ekspertas Marius Laurinavičius.

„Jie klausė, aš viską sakiau, ką jie norėjo išgirsti. Jiems labiausiai rūpėjo, kas duoda pinigų „Automaidanui“, kiek Amerikos ambasadorius davė pinigų, kas davė mums nurodymus, kieno nurodymų klausėme, kokie mūsų ryšiai su amerikiečiais, kiek pinigų duodame žmonėms. Dar jiems buvo įdomios mūsų kelionės, susitikimai su politikais.

Jie kaltino, kad esu Amerikos šnipas. Jie filmavo kiekvieną apklausą. Be klausimų, kas mus finansavo, jie kaltino, kad Amerikos ambasadorius davė mums pinigų, klausė, kur padėjau pinigus“, – spaudos konferencijoje Vilniuje pasakojo D.Bulatovas – vienas „Automaidano“ lyderių.

„Pasakiau, kad amerikiečiai davė 50 tūkst. dolerių, už tuos pinigus pirkome benziną „Automaidano“ automobiliams, kamerų. Sakiau netiesą, kad tik mane mažiau muštų“, – atviravo ukrainietis, vėliau pareiškęs, kad mano, jog jį kankino ir mušė Rusijos specialiosios pajėgos.

M.Laurinavičius nesistebi. Kalbėdamas su lrytas.lt, analitikas įžvelgė keistų sutapimų tarp D.Bulatovo pasakojimo ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino patarėjo Sergejaus Glazjevo pareiškimų trečiadienį.

„Kaip tik trečiadienį V.Putino patarėjas S.Glazjevas viešai pareiškė, kad Maskva turi įrodymų, jog JAV kas mėnesį išleidžia 20 mln. dolerių „Maidanui“ finansuoti.

S.Glazjevas taip pat pridėjo, kad JAV ambasados teritorijoje yra treniruojami smogikai, kurie neva ir kelia neramumus Ukrainoje“, – lrytas.lt teigė M.Laurinavičius.

Anot RESC eksperto, Rusija iš tikrųjų jau seniai žaidžia informacinį karą prieš Ameriką naudodamasi revoliucija Ukrainoje. Tad D.Bulatovo pasakojimas apie tai, ką jam buvo liepiama prisipažinti, netikėtai sutampa su S.Glazjevo pareiškimu.

„Ukrainos valdžiai, prezidentui Viktorui Janukovyčiui tokie pagrobimai tikrai nebuvo naudingi, nes jie dar labiau pakurstė konfrontaciją, kurios vyriausybei visai nereikėjo. Šešėlis, krintantis ant V.Janukovyčiaus, Kijevui tikrai nenaudingas, nes jau kalbama apie sankcijas. O jų V.Janukovyčius bijo“, – aiškino M.Laurinavičius.

Rusijos specialiosios tarnybos esą yra įpratusios nuolat vykdyti operacijas, kurių tikslai – daugiaplaniai.

„D.Bulatovas dabar papasakojo tai, ką jau anksčiau sakė kitas aktyvistas Ihoris Lucenka, kuris irgi buvo pagrobtas. Pastarasis juk kalbėjo lygiai taip pat: kad pagrobėjai reikalavo prisipažinimo apie pinigus iš JAV“, – teigė RESC analitikas.

M.Laurinavičius įžvelgia keturis pagrindinius Rusijos specialiųjų pajėgų siekius Ukrainoje. Pirmasis tikslas šiuo atveju – atmosferos kurstymas: „Jis visada naudingas Rusijai“.

„Antra, tokius prisipažinimus Rusija gali panaudoti „vidaus rinkai“ - žmonių pačioje Rusijoje gąsdinimui: „Žiūrėkite, kaip Amerika veikia prieš mus“. Ten vyksta nuolatinis priešo iš JAV kūrimas.

Aišku, pati Maskva tokių filmuotų kadrų į televiziją nepaleis. Jie pasirodys kur nors „YouTube“, o tad bus pagarsinta, kas neva iš tikrųjų finansuoja revoliuciją Ukrainoje.

Trečia, Rusijai labai naudingas V.Janukovyčiaus pririšimas prie savęs krauju. Rusijos specialiosios tarnybos taip elgiasi su visais, kuriuos nori kontroliuoti – kad jie neturėtų išeities, kad su jais niekas nekalbėtų Vakaruose.

Galiausiai Kremlius nuolat viešai kartoja: „Pasižiūrėkite, kas toje Ukrainoje vyksta, grobiami žmonės“. Tai skiriama rusams, kurie neva galbūt galvoja apie revoliuciją ir Rusijoje. Žmonių tarsi klausiama, ar jie to nori savo šalyje“, – lrytas.lt dėstė M.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.