Maidanas nugalėjo, bet jau dygsta politinės barikados

Laimėtas mūšis, bet ne karas. Kijeve ištisas savaites stovėję, su milicija kovęsi ir kraują lieję protestuotojai pasiekė pergalę: jie Ukrainos sostinėje kontroliuoja padėtį ir nelinkę atiduoti valdžios. Ar jie patikės politikais, kurie sunkiai besuvaldo skylančią šalį?

Protestuotojų šimtinės Kijevo centre ne vien tik žodžiais sergi tvarką – šarvuočiais patruliuodami mieste jie gaudo vagis ir rengia vietos teismus.<br>AP nuotr.
Protestuotojų šimtinės Kijevo centre ne vien tik žodžiais sergi tvarką – šarvuočiais patruliuodami mieste jie gaudo vagis ir rengia vietos teismus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 1, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:36 PM

Kijevo centrą vagojusios sukilėlių barikados byra. Galingos užtvaros M.Hruševskio ir Instituto gatvėse buvo išardytos, o kraujo žymes ant grindinio dabar trypia gedintys ukrainiečiai ir smalsuoliai.

Kulkas pakeitė šūviai iš fotoaparatų. Tačiau išsekę ir purvini Maidano barikadų sergėtojai nepasitraukė.

„Stovėsime čia tiek, kiek reikės“, – emocingai sako 25 metų Kijevo gyventojas Vova.

Tokie pareiškimai dabar yra tokia pat Maidano dalis, kaip ir patriotiniai šūkiai, kas kelias minutes nusiritantys per protestuotojų minią.

Vovos veidas pavargęs, o akys stiklinės. Jaunas vyras vaikščioja aplink viešbutį „Ukraina“, kuriame dirba chirurgai ir žaizdų tvarstytojai.

Dar prieš savaitę aplink šį pastatą zvimbė kulkos, o dabar blaškosi pavargę žmonės, kurie mano, kad kova dar nesibaigė.

Niekur nesiruošia trauktis

Aprūkusiame, suodiname Kijevo senamiestyje susiklostė keista situacija. Ukrainiečiai, kurie Maidano barikadas sergėjo nuo pirmųjų dienų, nesiruošia trauktis. Nors tikslai lyg ir pasiekti, sukilėlių tai netenkina.

„Tikrieji patriotai liks čia, o kiti lauks, ką už juos nuspręs valdžia. Gegužę bus kiti rinkimai, bus nauja valdžia, bet Ukrainoje už pinigus viskas įmanoma.

Mes būsime čia, kol politikai supras, kad tauta yra tikroji Ukrainos valdžia“, – beria Vova, lyg skaitytų tekstą iš paruoštuko.

Tokios kalbos liejosi ir prieš mėnesį, kai valdžia dar laikėsi tvirtai, pasisakymų tonas nesikeičia ir dabar.

Nuo pirmųjų dienų Kijeve kovojusių sukilėlių netenkina ne tik nuverstojo prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimas – jų netenkina bet kokia politinė valdžia, kuri nebus suderinta su Maidano aktyvistais.

Balsuota plojimais

„Mums nereikia lyderių. Kai atsiranda lyderiai, jie pradeda manyti, kad turi teisę eiti priekyje tautos.

Dabar laukia sunkūs laikai, visi kartu turėsime atkurti šalį, o lyderiai turės išaugti iš griuvėsių“, – kalbėjo garbaus amžiaus ukrainietis Tarasas, išdidžiai nešiojantis kazoko kepurę. Jis yra Maidano įžymybė.

Trečiadienį Nepriklausomybės aikštėje, kuri yra vadinama Maidano širdimi, vyko keistas procesas, apie kurį svajoja kai kurie radikaliai nusiteikę Lietuvos politikai, – ukrainiečių miniai buvo pateiktas būsimų ministrų sąrašas, o žmonės balsavo plojimais arba švilpimu.

Taip Maidanas davė palaiminimą Aukščiausiajai Radai patvirtinti naująjį ministrų kabinetą. Ketvirtadienį jis buvo patvirtintas parlamente.

Įdomu tai, kad prieš kelias savaites V.Janukovyčiaus siūlymą sėsti į premjero kėdę atmetęs vienas opozicijos lyderių Arsenijus Jaceniukas šį ketvirtadienį tokį postą užėmė jau be didesnių dvejonių.

Tačiau kokią realią valdžią jis gavo?

Pamoka būsimoms valdžioms

Ukrainos piliečiai ir valdžia gali tapti išsekusių ir pervargusių sukilėlių įkaitais. Tie vyrai siekia, kad valdžios sprendimai būtų derinami su tais, kurie liejo kraują ir prakaitą prie liepsnojančių barikadų.

Susidaro įspūdis, kad kiti žmonės, kurie nekovojo Maidane, lyg ir neturi teisės priimti valstybei svarbių sprendimų.

Tokius ukrainiečius, kurie revoliuciją stebėjo iš tolo, kai kurie Maidano vilkai pašaipiai vadina turistais. Suprask, jie nesiaukojo dėl šalies, o dabar deda gėles prie barikadų ir naudojasi sukilėlių iškovota pergale.

Skirtumas tarp „kovotojų“ ir „turistų“ akivaizdus. Maidano senbuviai nori kontroliuoti ne tik Kijevo senamiestį, buvusios opozicijos lyderius, bet ir visą politinę valdžią. O ne atvirkščiai.

Žmonės, kurie revoliuciją saugiai išgyveno likę namie, laukia gegužės mėnesio rinkimų.

„Daugelis jaunų žmonių palaiko Juliją Tymošenko. Ji yra europietiška politikė, ji bendrauja su Vakarais ir gali Ukrainą nuvesti iki Europos Sąjungos“, – kalbėjo ukrainietė Alina, kurią sutikome dedančią raudonus gvazdikus Instituto gatvėje.

Jauna moteris mano, kad šalį valdyti gali tik J.Tymošenko arba partijos „Udar“ lyderis Vitalijus Klyčko. Ji mano, kad pastarajam trūksta „politinės uoslės“ ir patirties, todėl jis kol kas neturėtų tapti prezidentu.

Alina, priešingai nei barikadas saugantys sukilėliai, mano, kad naujoji valdžia bus kitokia ir pakeis šalį.

„Aš vaikštau čia ir meldžiuosi, kad toks dalykas niekada nepasikartotų. Tikiu, kad Maidanas buvo pamoka visoms būsimoms valdžioms“, – sakė Kijevo gyventoja, žiūrėdama į gėlių jūra krauju nuplautoje Instituto gatvėje.

Lyderius augins iš griuvėsių

Tauta tiki, kad Maidanas jau pasiekė pergalę, o gegužės rinkimai bus paskutinis revoliucijos akordas.

Kol kas apie būsimą prezidentą Kijevo centre sutikti gyventojai kalba atsargiai, tačiau dažniausiai įvardija J.Tymošenko arba V.Klyčko. O kas toliau?

„Ukraina turi tapti europietiška valstybe. Tas Janukovyčius ir jo šutvė norėjo, kad mes būtume Rusijos gubernija, nes jų verslai ir pinigai yra ten. O tauta nori būti su jumis, su Europa“, – lietuvių žurnalistams kalbėjo kaukėtas sukilėlis Andrejus. Į Kijevą jis atvyko iš Lvovo ir stovėjo prie barikadų maždaug tris savaites.

Jauni ukrainiečiai tiki, kad apie šimtą žuvusiųjų ir tūkstančiai sužeistųjų yra tokia auka, kuri šalies politines svarstykles nusvers Vakarų link.

Tai turės garantuoti vadinamųjų opozicijos partijų politikai, su kurių vėliavomis kovojo Maidano sukilėliai.

Tačiau vyresni ukrainiečiai mano, kad kruvinoji revoliucija tik trumpam išgąsdino politikus ir būsimų valdžių atstovus.

„Mes, vyresni ukrainiečiai, į tai žiūrime kitaip. Mes matėme Oranžinę revoliuciją ir nepajutome jokių permainų. Atėjo nauja valdžia, kuri lygiai taip pat vogė ir nesiskaitė su tauta.

Ir dabar išsirinksime naują valdžią, o šiems jauniems žmonėms reikės gyventi žinant, kad jie kovojo, o niekas nepasikeitė“, – sakė Kijevo gyventojas Aleksejus.

Su juo kalbėjome antradienio rytą Nepriklausomybės aikštės pakraštyje, kur vyko atsisveikinimas su ligoninėje mirusiu jaunu sukilėliu.

„Šiuo metu Ukrainoje nėra lyderių, kurie galėtų vesti tautą. Visi yra arba per silpni, arba susitepę. Kai Maidanas kovojo, niekas apie tai nekalbėjo ir negalvojo. O dabar tauta nusisuks nuo tų politikų“, – susimąstęs, lyg sau, kalbėjo kazokas Tarasas.

Maidanas nebėra vieningas

Maidanas Kijevo senamiestyje nebėra sugniaužtas vieningos tautos kumštis.

Plieninės milicijos ir „Berkut“ smogikų linijos buvo pralaužtos, o už jų slėpęsi politikai nešė kudašių palikdami vienišus valdžios rūmus sukilėliams. Į tuščius dvarus dabar plūsta daug įvairių idėjų ir siūlymų, kaip turėtų būti atkuriama šalis.

Vieni ukrainiečiai mano, kad Ukraina turi būti kuriama iš naujo, remiantis Europos Sąjungos instrukcijomis.

Radikaliai nusiteikę protestuotojai negali sutikti su europietiškomis vertybėmis, susijusiomis su žmogaus teisėmis. Jie mano, kad Ukraina turi išlikti savarankiška valstybė, o su Europa susipinti tik ekonominiais saitais.

Vieni tiki, kad naujasis prezidentas ir naujoji valdžia bijos minios keršto, todėl neišdrįs apgaudinėti tautos. Kiti apie gegužės mėnesio rinkimus kalba su ironiška šypsena.

Matyt, laikas ir Maidane dirbantys profesionalūs psichologai atpalaiduos įtemptus sukilėlių raumenis, o Kijevo centre dėl šalies ateities bus kovojama nebe ginklais ir „Molotovo kokteiliais“, bet politinėmis idėjomis.

„Aš tikiu, kad Maidanas buvo pamoka visoms būsimoms valdžioms“, – sakė Kijevo gyventoja Alina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.