Baltarusijos valdžia tiki – Maidanas pas juos neįmanomas

Baltarusijos valdžia įdėmiai seka įvykius kaimyninėje Ukrainoje, tačiau patys įsitikinę, kad pas juos nieko panašaus nenutiks, rašo newsru.com. Baltarusijoje Maidanas neįmanomas, tvirtina Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makejus. Padėtis čia visai kitokia, nei Ukrainoje – jokios korupcijos, prezidento Aliaksandro Lukašenkos sūnūs neužsiima verslu – žodžiu, jokių sąlygų Maidanui, įsitikinęs politikas.

Minske treniruojasi Baltarusijos vidaus pajėgų kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Minske treniruojasi Baltarusijos vidaus pajėgų kariai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2014, 11:13 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:59 PM

„Kad šitie reiškiniai persikeltų į Baltarusijos teritoriją – į tokius teiginius aš žiūriu absoliučiai skeptiškai. Kodėl? Todėl, kad situacija Baltarusijoje ir situacija Ukrainoje radikaliai skiriasi“, - sakė ministras.

Jis paaiškino, kad Ukrainos politinėje krizėje, greta šalies vadovybės klaidų, svarbų vaidmenį suvaidino korupcija.

„Pas mus tokio dalyko nėra. Mūsų prezidentas neturi sąskaitų užsienyje. Prezidento sūnūs neužsiima verslu. Korupcija pas mus, tarkim, egzistuoja, bet Ukrainos fone ji praktiškai nepastebima, ir už ją ryžtingai baudžiama“, - sakė V.Makejus.

Pasak jo, Baltarusijos teisėsaugos organai „laikosi labai aiškios principinės linijos, atitinkančios valstybės vadovo potvarkių dvasią“. „Ir aš žinau, kad prezidentas tiesiog pakęsti negali tokių dalykų, kai valdininkija bando suartėti su verslu ir iš to uždirbti kokių nors dividendų. Todėl šiuo požiūriu mes absoliučiai ramūs“, - aiškino Baltarusijos užsienio reikalų ministras.

„Mes labai ramiai, bet labai atsargiai žiūrim į viską, kas vyksta. Deja, ta informacija, kuri ateina iš Ukrainos, rodo, kad su vadinamojo „Maidano“ pergale visiškai niekas nepasibaigė. Gali būti, kad tai dar tik pradžia“, - sakė V.Makejus.

Baltarusijos užsienio reikalų mionistras atsisakė vertinti Rusijos, JAV ir tarptautinės bendruomenės reakciją į tai, kas vyksta Ukrainoje, nurodydamas, kad „šiandien niekas iki galo nežino, kas vyksta Ukrainoje ir Kryme.

„Aš šiandien nepradėčiau kaltinti kokios nors šalies, kad ji kursto aistras tame ar kitame regione. Reikia atsiminti, kad tame pačiame Kryme gyvena daugybė žmonių, kurie nepritaria tam, kas vyksat Kijeve. Lygiai taip pat rytinė Ukrainos dalis laikosi visai kitokio požiūrio, nei vakarinė Ukrainos dalis. Toks ukrainiečių tautos mentalitetas“, - sakė ministras ir pridūrė, kad Minskas nenorėtų Ukrainos scenarijaus „jugoslavizacijos“.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.