Keistame kare – propagandos salvės

„Mes jumis didžiuojamės!“ Tokia antrašte vakar išėjo vienas Ukrainos dienraščių su Belbeko oro pajėgų bazėje apsuptų ukrainiečių nuotrauka. Tai – dar viena abipusio propagandinio karo dalis.

Ukrainos laivo „Hetman Sahaidačnyj“ įgula, priešingai nei skelbta anksčiau, neišdavė savo šalies. Tai patvirtino jūreiviai, iškėlę vėliavą ir išsirikiavę denyje.
Ukrainos laivo „Hetman Sahaidačnyj“ įgula, priešingai nei skelbta anksčiau, neišdavė savo šalies. Tai patvirtino jūreiviai, iškėlę vėliavą ir išsirikiavę denyje.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Saldžiūnas

Mar 6, 2014, 7:32 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:29 PM

Kryme šeimininkauja svetimos šalies kariai, bet tiesioginiai karo veiksmai nevyksta. Tačiau kitame fronte vis dar verda įnirtinga kova, rašo „Lietuvos rytas“.

Dar nuo praėjusio lapkričio, kai Ukrainoje kilo protestai prieš Viktorą Janukovyčių, iš jį remiančios Maskvos pasipylė propagandos srautai.

Kuo tik nevadinti protestuotojai Kijeve – tai Vakarų, ypač JAV bei žydų, samdiniais, tai priešingai – naciais, fašistais, banderovininkais.

O Ukrainos „ekstremistus“ neva demaskuojantiems Kremliaus žurnalistams ukrainiečiai dovanojo „Oskarus“ už vaidybą, juokėsi iš jų, smerkė. Propagandos srautas ne tik nenutrūksta, bet ir stiprėja.

Vladimiras Putinas antradienį, o vakar ir Rusijos užsienio reikalų bei gynybos ministrai Sergejus Lavrovas ir Sergejus Šoigu neigė, kad Ukrainai priklausančiame Kryme yra rusų kariai.

Ateiviams maisto nedavė

„Nėra absoliučiai nė vieno“, – spaudos konferencijoje neraudonuodamas aiškino S.Šoigu, nors jam čia pat parodyti vaizdai iš Krymo, kur važinėja rusų šarvuočiai rusiškais numeriais ir ukrainiečių karius baugina rusiškus ginklus ir uniformas be skiriamųjų ženklų nešiojantys kariai.

Toks akiplėšiškas akivaizdžių faktų neigimas neliko nepastebėtas pačiame Kryme. Vakar Krymo totoriai autobusu prie rusų karių blokuojamos ukrainiečių bazės Bachčisarajuje atvežė šilto maisto.

„Štai, prašom. Laikykitės, vaikinai, mes su jumis, mes jumis didžiuojamės, nepasiduokit!“ – nudžiugintiems ukrainiečių kariams sakė Rusijos įsigalėjimo Kryme bijantys totoriai. O atsisukę į šiltą maistą pavydžiai apžiūrinėjančius rusų kariškius atšovė: „O jūs nieko negausit! Net V.Putinas nepripažino, kad čia esate, ateiviai jūs!“

Gėdija ir šaiposi

Tai – psichologinio ir propagandinio karo dalis. Kas ką įveiks be šūvio? Štai Sevastopolyje blokuojamos Ukrainos laivyno korvetės „Ternapil“ kapitonas Maksimas Jameljanenka į rusų kariškių reikalavimus sušuko: „Rusai nepasiduoda!“

Sutrikusiems rusų kariškiams kapitonas necenzūrine kalba paaiškino, kad jis pats yra rusas, tačiau priesaiką davė Ukrainai, todėl savo šalies neišduos ir kausis iki paskutinio kraujo lašo už Ukrainos vėliavą.

Netgi prieš savo tautiečius, jei reikės. „Mokykitės kautis už savo sąžinę“, – atsisukęs į savo pavaldinius pabrėžė kapitonas.

O internete propagandinis karas verda dar aktyviau. Antai praėjusią savaitę skelbta, kad Ukrainos laivyno flagmano fregatos „Hetman Sahaidačnyj“ įgula išdavė savo šalį ir iškėlė Rusijos laivyno vėliavą.

Antradienį iš NATO antipiratinės misijos sugrįžęs laivas praplaukė Bosforo sąsiaurį, o vakar į Odesos uostą įplaukė iškėlęs net kelias Ukrainos vėliavas.

Laivo įgula išsirikiavo ant denio ir sudarė dvi raides – UA, taip simboliškai pabrėždama savo ištikimybę Ukrainai.

O štai kai pasklido gandas, jog į Juodąją jūrą Krymo link plaukia JAV lėktuvnešis su jį lydinčiais keliolika laivų, į rusų nuogąstavimus amerikiečiai atsakė paties V.Putino stiliumi. Rusijos prezidentas neigė, kad Kryme šeimininkauja rusų kariai, tai esą tėra uniformas parduotuvėse nusipirkę „Krymo savigynos būriai“.

„Nieko negalime patvirtinti apie JAV lėktuvnešį ir dar 17 mūsų laivų, esančių Juodojoje jūroje. Tai greičiausiai yra „Maidano savigynos flotilė“. Ko gero, stichiškai suorganizuota“, – šaipėsi amerikiečiai.

Drąsa ar taktika?

Beje, į propagandinį karą įtraukti ir profesionalūs žurnalistai bei aktoriai.

Ukrainiečius ypač sudomino viena moteriškė, pasirodžiusi iš karto keliose Ukrainos vietose.

Ir Rusijos žiniasklaida ją noriai kalbino. Ukrainos sostinėje ji pristatyta ir kaip karių motina, ginanti „Berkut“ vyrus, kitame proteste – kaip kijevietė.

Tačiau kitame reportaže ta pati moteris jau pristatyta kaip Charkovo gyventoja, o Odesoje skrajojančia protestuotoja praminta moteris graudžiai ašarojo dėl jos „mylimai Odesai“ grasinančių „fašistų“.

Tačiau labiausiai nustebino propagandinio Kremliaus kanalo RT (buvusio „Russia Today“) žurnalistė amerikietė Abby Martin. Šiame kanale dirbantys žmonės paprastai „žaidžia į vienus vartus“ – liaupsina Rusijos veiksmus ir peikia Vakarus.

Tačiau baigusi laidą A.Martin pareiškė, kad tai nereiškia, jog ji neturi savo nuomonės ir pritaria Rusijos veiksmams Kryme.

„Negaliu pritarti invazijai į svetimą šalį. Tai, ką Rusija daro – neteisinga“, – tiesioginio eterio metu pareiškė žinių laidos vedėja.

Tiesa, ekspertų vertinimu, tai gali būti naudinga šališko kanalo etiketę pelniusiam RT, mat bent kartą parodžius kitokią nuomonę esą liudijama, jog kanale nėra spaudimo skleisti vien palankią apie Rusiją poziciją.

Vis dėlto A.Martin, kuri yra pagarsėjusi kaip sąmokslo teorijų mėgėja, teigianti, jog JAV pačios organizavo rugsėjo 11-osios atakas, ne vienoje laidoje kalbėjo priešingai.

Ji smerkė JAV veiksmus Ukrainoje ir teisino besikišančią Rusiją. Tiesa, dėl Kremliaus kritikos RT žurnalistė kaipmat sulaukė kanalo įvertinimo – laidos vedėja nedelsiant komandiruota į Krymą.

Įleis ne visus?

Vakar Lietuvos užsienio reikalų ministras kiek paskubėjo pareikšti, kad į Krymą neįleisti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) kariniai ir civiliai stebėtojai. Vėliau ministerija patikslino, kad stebėtojai dar tik pakeliui į Krymą.

Vis dėlto Rusijos informacinių kanalų kaip propagandos pavyzdys užfiksuota L.Linkevičiaus frazė nebuvo toli nuo tikrovės. Mat Rusija informavo ESBO, kad neketina įsileisti karinių stebėtojų į savo karinius dalinius Kryme.

Pasak L.Linkevičiaus, Lietuva yra pasirengusi dalyvauti abiejose misijose. Į karinę stebėjimo misiją Lietuva nusiuntė du karininkus. Civilinei misijai taip pat jau atrinktas diplomatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.