Perspėjimas: civilizacija gali žlugti

Žmonijai – liūdnos žinios, mat, anot NASA finansuojamos studijos, mūsų laukia pražūtis. Ir visai ne dėl asteroidų smūgių, ateivių invazijų ar kitų su kosmosu susijusių reiškinių. Esą kalti mes patys, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Guardian“ informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2014, 9:06 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:56 AM

NASA Godardo kosminių skrydžių centras finansavo tyrimą, kurio išvados turėtų išties priversti susimąstyti: esą pasaulinė pramoninė civilizacija per kelis artimiausius dešimtmečius gali žlugti dėl nekontroliuojamo išteklių naudojimo greičiau, negu jie atsinaujina, ir vis didėjančios prarajos tarp turtuolių ir skurdžių.

Tyrimo autoriai pripažįsta, kad bauginimai apie pasaulio pabaigą kartais būna gerokai perdėti ir dramatizuojami.

Todėl šį kartą mokslininkai rėmėsi įvairiais duomenimis, tarp jų ir istoriniais. Jie esą rodo, kad „civilizacijų iškilimo ir griūties procesas yra pasikartojantis ciklas, kurio įrodymų galima rasti žmonijos istorijoje“.

Atvejai, kai žmonių civilizacijos išnyksta dėl „staigaus žlugimo“, kartais trunkančio šimtmečius, anot mokslininkų, kartojasi, tad nevertėtų stebėtis tokiomis prognozėmis.

Tyrėjai rėmėsi specialiu modeliu – „Human And Nature Dynamical“ (HANDY), kurio pagrindinis autorius yra JAV Nacionalinio mokslo fondo remiamo Nacionalinio socialinės-ekologinės sintezės centro matematikas Safa Motesharri.

Tyrimo autoriai teigia, kad istoriniai duomenys rodo, jog net ir pažangios, sudėtingos civilizacijos yra linkusios žlugti.

Todėl jie kelia klausimą ir dėl dabartinės civilizacijos išlikimo galimybių.

Projekto autoriai nustatė pačius svarbiausius veiksnius, kurie gali paaiškinti civilizacijų sunykimą ir kurie gali padėti nustatyti grėsmes mūsų civilizacijai: žmonių skaičius, vanduo, klimatas, žemdirbystė ir energija.

Šie veiksniai esą gali sukelti civilizacijų griūtį, kai ima trūkti išteklių, o praraja tarp turtuolių ir vargšų tampa itin ryški.

Tai esą ypač akivaizdu dabar – nors keliamas susirūpinimas gamtiniais ištekliais, jie ir toliau naudojami neatsakingai, o atotrūkis tarp skurstančių ir turtėjančių vis auga.

Taip mokslininkai bandė paneigti teiginius, kad technologijos išspręs visas žmonijos problemas, nes padidins gamybos efektyvumą.

Tiesa, mokslininkų teigimu, tokie ateities scenarijai nėra neišvengiami.

O tinkamos politinės ir struktūrinės permainos gali padėti nutiesti kelią stabilesnės civilizacijos link ar bent jau išvengti civilizacijos griūties artimiausiu metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.