Įtampa Venesueloje auga: suimti generolai, teisiami merai

Jis tapo jau antruoju paskubomis nuteistu meru.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 26, 2014, 11:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:53 AM

Jie kaltinami rezgę sąmokslą nuversti prezidento Nicolas Maduro kairiųjų vyriausybę.

N.Maduro per Pietų Amerikos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimą sakė, kad neįvardyti generolai palaikė ryšius su opozicijos politikais ir „stengėsi sukurstyti oro pajėgas sukilti prieš teisėtai išrinktą vyriausybę“.

Šis neįprastas pareiškimas apie pirmąją rimtą grėsmę N.Maduro vyriausybei iš kariškių pusės buvo paskelbtas valdžiai griežtinant veiksmus prieš prezidento oponentus po ilgiau nei šešias savaites vykstančių gatvių protestų, pareikalavusių bent 34 žmonių gyvybės.

Dar vienu smūgiu opozicijai tapo teismo nutartis, pagal kurią San Kristobalio miesto, kuriame prasidėjo pirmieji protestai, meras buvo vieniems metams pasiųstas į kalėjimą.

Meras Danielis Ceballosas buvo nuteistas už tai, kad nesugebėjo užkirsti kelio smurtui ir gatvių blokavimui.

Jis tapo jau antruoju paskubomis nuteistu meru.

Praėjusią savaitę šiaurinio San Diego miesto administracijos vadovas Enzo Scarano taip pat buvo suimtas ir dešimčiai mėnesių pasiųstas už grotų. Jo teismo procesas užtruko vos kelias valandas.

Opozicijos lyderis Leopoldo Lopezas, suimtas praeitą mėnesį, dabar laukia teismo. Jis kaltinamas kurstęs smurtą prieš vyriausybę.

Pasak N.Maduro, suimti generolai stos prieš karinį tribunolą. Prezidentas pridūrė, kad jų sąmokslas buvo atskleistas, nes kiti kariškiai pasisakė, jog juos norima įtraukti į sąmokslą įvykdyti perversmą.

Kai buvo paprašytas pateikti išsamesnių detalių apie sulaikytus generolus, vienas aukšto rango pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, jog ta informacija „tvarkoma tik per Maduro biurą“.

Karybos ekspertas Fernando Falconas sakė, jog šis incidentas buvo pirmasis atvejis per pastaruosius 15 metų, kai Venesuelos socialistų vyriausybė suėmė įtariamus sąmokslo planuotojus.

N.Maduro pirmtakas Hugo Chavezas buvo trumpam nuverstas per 2002 metų balandį kilusius didelio masto protestus, tačiau vėliau grįžo į prezidento postą dar dešimtmečiui.

Pastaruoju metu Venesueloje beveik kasdien vykdavo protestai prieš N.Maduro ir jo vyriausybę, visuomenei piktinantis išaugusiu nusikalstamumu, hiperinfliacija ir svarbiausių prekių – netgi tualetinio popieriaus – trūkumu.

Demonstrantai taip pat piktinasi naftos turtingos Venesuelos glaudžiais finansiniais ir politiniais ryšiais su Kuba, vienintele vienpartine Amerikos regiono valstybe.

N.Maduro anksčiau sakė užkirtęs kelią mėginimui įvykdyti perversmą, kurį esą palaikė JAV ir kiti „fašistai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.